• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

31-erių metų vyro kairėje ausyje buvo rastas ausų krapštukas, sukėlęs išorinį nekrozinį otitą – bakterinę infekciją, kuri išplinta į kaukolę.

31-erių metų vyro kairėje ausyje buvo rastas ausų krapštukas, sukėlęs išorinį nekrozinį otitą – bakterinę infekciją, kuri išplinta į kaukolę.

REKLAMA

Taip galima pažeisti ir veido nervus bei sukelti insultinę būseną, rašoma dailymail.co.uk. Vieną popietę lyg niekur nieko sąmonę praradusio jauno vyro atvažiavę gelbėti medikai nežinojo, ko griebtis.

Vos 31 metų vyrui be jokių išankstinių simptomų prasidėjo priepuoliai ir stiprūs galvos skausmai. Jis taip pat ėmė pamiršinėti žmonių vardus, o tuomet prarado sąmonę.

Nuvežtas į Koventrio miesto Didžiojoje Britanijoje ligoninę jis tuoj pat buvo išsiųstas smegenų tomografijai – šis tyrimas paslaptį atskleidė. Jo smegenų sienelėse buvo rasti du pūlių pritvinkę pūliniai.

Kaip jie ten atsirado? Giliai jo kairėje ausyje buvo rastas įstrigęs ausų krapštuko gabalėlis.

Tai jam buvo sukėlę išorinį nekrozinį otitą – bakterinę infekcija, kuri prasideda ausies kanale ir plečiasi į kaukolę, kur išėda kaulinį audinį.

REKLAMA
REKLAMA

Taip gali būti pažeisti ir veido nervai bei sukelta insultinė būsena, rašoma dailymail.co.uk. Ši būklė, dar vadinama piktybiniu išoriniu otitu, dažniau pasitaiko vyresnio amžiaus arba sutrikusios imuninės sistemos žmonėms. Nors taip nutinka retai, situacija gali baigtis tragiškai.

REKLAMA

Savo tapatybės atskleisti nenorėjusio vyro atvejis buvo aprašytas žurnale „BMJ Case Reports“ kovo mėnesį. Jis nežinojo, kiek laiko ausų krapštuko dalis jau buvo įstrigusi jo ausyje. Gydytojams vyras skundėsi protarpiniu kairės ausies skausmo ir klausos sutrikimais pastaruosius penkerius metus.

Ausų krapštuko galiukas buvo pašalintas su nuskausminamaisiais. Paciento sveikata visiškai atsistatė, bet prieš tai jam teko aštuonias savaites leistis intraveninius antibiotikus. Jo gydytojai rašė: „Svarbiausia, kad jis daugiau nebenaudoja ausų krapštukų.“

REKLAMA
REKLAMA

Tai - kraštutinis pavyzdys, bet ausų krapštukai gali sukelti daugelį įvairių problemų, įskaitant infekcijas, sutrikusią ausų vaško sistemą, pradurtus ausų būgnelius ir tinitą.

Sveikatos apsaugos įstaigos, šeimos gydytojai ir net ausų krapštukų gamintojai įspėja, kad ausų šiomis priemonėmis krapštyti negalima. Nepaisant to, milijonai žmonių tuo užsiima kiekvieną dieną.

Pasak „YouGov“ vasario mėnesį atliktos 1 730 žmonių apklausos, beveik du trečdaliai žmonių taip daro ir per metus sunaudoja beveik du milijardus krapštukų.

„Daugelis žmonių mano, kad ausų vaškas yra nešvarumas, bet ši medžiaga yra natūrali ir reikalinga.“ – sako dr. Rogeris Hendersonas, šeimos gydytojas iš Damfrio, jau 30 metų gydantis ausų sutrikimus. – „Esu matęs ausis bandžiusių valytis pacientų su pieštukais ir net plaukų segtukais ausų kanaluose. Taip tik pažeidžiamos ausų sienelės ir tai gali būti pavojinga.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ausų vaškas veikia kaip filtras – jame įstringa dulkės ir nešvarumai. Ši medžiaga taip pat yra atspari vandeniui, jis drėkina ausų sieneles ir, kadangi turi truputį rūgšties, naikina bakterijas.

„Daugeliu atvejų ausų krapštukai paprasčiausiai nustumia vašką tolyn į ausį.“ – sako gyd. R. Hendersonas. Tuomet vaškas susispaudžia, sukietėja ir ima blokuoti ausį, o tai sukelia klausos sutrikimus.

Ausies vidų badant krapštuku taip pat galima prasidurti būgnelį, o taip ir visam laikui prarasti klausą.

Be to, kaip atsitiko vyro iš Koventrio atveju, gresia infekcijos.

Vikas Veeras, Karališkosios nacionalinės ausų, nosies ir gerklės ligoninės Londone chirurgas kasdien gydo žmones nuo tokių infekcijų. „Baisiausiais atvejais tokios ausies kanalo infekcijos komplikuojasi į piktybinį išorinį otitą, ypač jei žmogus yra vyresnio amžiaus arba serga diabetu.“ – sako jis. – „Vienas ar du pacientai su tokia problema atvyksta kasdien.“

REKLAMA

Taigi, kaip tada reikėtų valytis ausis? Trumpasis atsakymo variantas toks: jų valytis nereikia.

„Taip ausis valydavosi urviniai žmonės – tiesiog palikdavo jas ramybėje.“ – sako dr. V. Veeras.

Ausų sienelių oda nuolatos auga nuo ausies būgnelio į išorę ir tokiu būdu ir vaškas yra transportuojamas lauk. Pasiekęs išorinę ausies dalį jis iškrenta natūraliu būdu.

Tačiau jei naudojate ausų krapštukus, galimai pažeidžiate ausų sieneles ir sutrikdote šio natūralaus konvejerio veiklą – tuomet vaškas ima kauptis.

Gyd. V. Veeras įstrigusiam ausų vaškui valyti pataria naudoti sodos bikarbonato lašus, kurių galima įsigyti vaistinėse.

Naudokite juos kartą ar du per dieną, vėliau – kartą ar du per savaitę, nuo dviejų iki penkių mėnesių, kol ausų sienelės užgis.

REKLAMA

Alyvuogių aliejaus lašai vašką suminkština ir jo neištirpdo, todėl juos patariama naudotis ruošiantis gydytojo atliekamam įstrigusio vaško šalinimui. Jei reguliariai naudojate ausų krapštukus, apsaugai nuo infekcijų gydytojas rekomenduoja naudoti „EarCalm“ antibakterinį purškalą bent kartą per dieną.

Su amžiumi ausų vaškas darosi vis kietesnis ir sausesnis, o tai gali sutrikdyti natūralų jo šalinimąsi iš ausų.

Vaško sankaupų požymiai – klausos sutrikimai, jausmas, lyg ausyje būtų kas nors įstrigę ir zvimbimas ar traškesys ausyse.

Jei manote, kad jūsų ausyse yra užstrigusio vaško, rekomenduojama pasitarti su vaistininku, o tuomet kreiptis į medikus, kurie gali atlikti vaško mikroaspiraciją, kurios metu iš ausies miniatiūriniu siurbliu ištraukiamas vaškas. Šią procedūrą atlieka ir privatūs gydytojai – tai turėtų kainuoti apie 35 eurus už vieną ausį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gyd. R. Hendersonas, „Earex“ ausų lašų atstovas, sako, kad reikėtų vengti žaidimų su švirkštais namuose. „Jei juos naudosite neteisingai, galite prasidurti ausies būgnelį.“

Vadinamosios „ausų žvakės“, kai į ausį kišama uždegta tuščiavidurė žvakė ir manoma, kad ji ištrauks vašką, yra tikrai prasta mintis, sako gyd. V. Veeras. Be nudegimo pavojaus, tyrimai rodo, kad žvakės vaškas gali užstrigti ausyje.

„Jokiu būdu nenaudokite žvakių ausų vaškui šalinti.“ – sako gyd. V. Veeras. – „Jos skirtos romantiškiems vakarams ir kai dingsta elektra.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų