REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
24
Verkianti mergaitė (nuotr. asmeninio albumo („Facebook“)

Praėjusią savaitę socialiniuose tinkluose paplitęs vaizdo įrašas, kuriame penkiametė mergaitė savo tėčiui (vardas ir pavardė redakcijai žinomi) pasakoja, kaip patėvis ją muša, sukėlė daugelio skaitytojų pasipiktinimą ir atsakingų institucijų dėmesį. 

24

Praėjusią savaitę socialiniuose tinkluose paplitęs vaizdo įrašas, kuriame penkiametė mergaitė savo tėčiui (vardas ir pavardė redakcijai žinomi) pasakoja, kaip patėvis ją muša, sukėlė daugelio skaitytojų pasipiktinimą ir atsakingų institucijų dėmesį. 

REKLAMA

Įkėlęs šį vaizdo įrašą pats mergaitės tėvas siekė, kad į jo pagalbos šauksmą atsilieptų atsakingos institucijos. Portalas tv3.lt susisiekė su policija ir Vaikų teisių apsaugos tarnyba.

Institucijos atsiliepė į tėvo pagalbos šauksmą ir pradėjo tyrimą, tačiau, panašu, kad viskas pasisuko ne tėvo naudai. Atsakyme rašoma, jog patys tėvai negali viešai skelbti vaikus žeminančio pobūdžio vaizdo įrašų ir jiems gali būti taikoma atsakomybė.

 

Portalas tv3.lt primena, kad praėjusį trečiadienį naują feisbuko paskyrą susikūręs vilnietis sulaukė daugybės žmonių dėmesio po to, kai įkėlė du vaizdo įrašus, kuriuose matyti graudžiai verkianti ir tėčio pagalbos prašanti mergytė.

REKLAMA
REKLAMA

„Noriu pas tėtį, su tėčiu noriu būti. Nenoriu su mama būti, nes pas mamą yra Kernius, o jis gali mane mušti. Noriu būti su tėčiu“, – vaizdo įraše kūkčiodama kalba mergaitė.

REKLAMA

Paklausta, kaip ir kur mergaitę muša dėdė, ji užsimoja ranka ir pirštu rodo į galvą.

Susisiekus su mergaitės tėčiu, šis atskleidė, kad vaiko apibūdinamas dėdė yra mamos naujasis draugas Kernius.

Pasak tėvo, vaikas būdamas su tėčiu jaučiasi saugesnis ir nenori grįžti pas mamą. 

Vyro teigimu, penkiametė verkdama nuolatos pasakoja, kaip naujasis mamos draugas muša mėlynu diržiuku ir neleidžia užeiti pas mamą į kambarį.

Policijos komentaras

Vilniaus apskrities Komunikacijos poskyrio vyresnysis specialistas Tomas Bražėnas patvirtino, kad apie šį atvejį žino.

REKLAMA
REKLAMA

„Pilietis kreipėsi į mus, buvo pradėti du ikiteisminiai tyrimai. Pirmasis ikiteisminis tyrimas buvo nutrauktas kaip nepasitvirtinęs, nes buvo pateikta nepakankamai faktų. Antrasis pareiškimas gautas gruodžio mėnesį, vyksta procesiniai veiksmai, apklausos, tačiau asmuo pats nedalyvauja ir neatvyksta į teisminius procesus“, – sako specialistas.

Vaikų teisių komentaras

Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos Vilniaus miesto vaiko teisių apsaugos skyriaus vyresnioji patarėja Ramunė Žuklijaitė pakomentavo situaciją, tačiau ne tėvo naudai:

„Šeima Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos Vilniaus miesto vaiko teisių apsaugos skyriui (toliau Skyrius) yra žinoma nuo 2018 metų spalio.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šeimai yra inicijuotas atvejo vadybos procesas. Skyriaus duomenimis, Vilniaus apskrities VPK pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl galimo smurto nepilnametės atžvilgiu.

Socialiame tinkle tėvo patalpinta vaizdo informacija Skyriui nebuvo žinoma. Skyriaus specialistai aiškinsis situaciją (ar tai yra nauja informacija, ar ji jau pateikta Vilniaus apskrities VPK) ir ar šiuo metu vaikas yra saugus.

Atkreipiame dėmesį į tai, jog informacija apie privatų šeimos gyvenimą tretiesiems asmenims gali būti atskleista tik teisės aktų nustatyta tvarka.

Vadovaujantis Bendruoju duomenų apsaugos reglamentu asmens duomenų, tokių kaip pavardė, adresas ir kita atskleisti ir viešai aptarinėti Tarnyba negali.

REKLAMA

Nuo 2018 m. gegužės 25 d. asmens duomenų tvarkymui tiesiogiai taikomas Bendrasis duomenų apsaugos reglamentas, kuriame duomenų valdytojams numatyta pareiga įgyvendinti duomenų subjektų teises ir atskaitomybės principą.

Pažymime, jog vaiko teisę į atvaizdą ir privatų gyvenimą viešai skelbiant informaciją tiesiogiai užtikrina Lietuvos Respublikos visuomenės informavimo įstatymas (toliau – Įstatymas).

Pažymėtina, kad Įstatymas nustato, jog siekiant nepažeisti asmens teisių, apsaugoti jo garbę ir orumą renkant ir viešai skelbiant informaciją, draudžiama filmuoti, fotografuoti vaiką ar daryti jo garso ir vaizdo įrašus be nors vieno iš tėvų, globėjų ar rūpintojų ir paties vaiko sutikimo.

REKLAMA

Taigi, vaiko atvaizdo panaudojimas nesant bent vieno iš vaiko atstovų pagal įstatymą sutikimo, laikytinas vaiko teisės į atvaizdą pažeidimu.

Paminėtina, jog tuo atveju, jei pažeidžiama vaiko teisė į atvaizdą ar atvaizdo panaudojimas atitinkamame kontekste galimai pažeidžia vaiko teises ir geriausius interesus, teisėti vaiko atstovai turi teisę teismo tvarka reikalauti nutraukti veiksmus, susijusius su atvaizdo naudojimu, bei prašyti atlyginti turtinę ir neturtinę žalą.

Pažymėtina, jog asmeniui, paskelbusiam nepilnamečių asmenų vaizdo įrašą visuomenės informavimo priemonėse, gali kilti civilinė atsakomybė, t. y. pareiga atlyginti vaikams, kurių teisė į atvaizdą buvo pažeista, padarytą žalą, taip pat, esant teisiniam pagrindui, administracinė atsakomybė dėl viešosios informacijos, darančios neigiamą poveikį nepilnamečių vystymuisi, skleidimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Viešinami vaizdo įrašai neturi žeminti vaikų garbės ir orumo, taip pat reikia įvertinti, kokią įtaką vaizdo įrašas gali turėti vaikams augant ir keičiantis jų asmenybei, ar jis nesukels vaikams nemalonių jausmų ir pan. Pažymėtina, jog patys tėvai negali viešai skelbti vaikus žeminančio pobūdžio vaizdo įrašus ir jiems gali būti taikoma aukščiau minėta atsakomybė.“

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų