REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
17
Pelėsis namuose (nuotr. Fotolia.com)

Pelėsis atrodo negražiai, tačiau tai – smulkmena, palyginti su kitais jo keliamais pavojais. Ten, kur veisiasi pelėsis, per daug drėgmės. Dėl jos gali pradėti pūti mediniai langų rėmai ir durys. Drėgmė gali pažeisti sienas, baldus ar net drabužius.

17

Pelėsis atrodo negražiai, tačiau tai – smulkmena, palyginti su kitais jo keliamais pavojais. Ten, kur veisiasi pelėsis, per daug drėgmės. Dėl jos gali pradėti pūti mediniai langų rėmai ir durys. Drėgmė gali pažeisti sienas, baldus ar net drabužius.

REKLAMA

Prieš pradedant naikinti pelėsį, iš pradžių būtina išsiaiškinti, kas jį sukelia.

Tam reikia kruopščiai apžiūrėti namus: gal pažeista stogo danga, sutrūkinėję vamzdžiai ar užsikišę latakai. Šios priežastys ir daugybė kitų dalykų gali sudaryti sąlygas atsirasti pelėsiams namuose.

Pelėsis gali atsirasti ir dėl silpnos ar visai neegzistuojančios hidroizoliacijos. Vis dėlto drėgmė yra svarbiausias veiksnys, lemiantis pelėsio atsiradimą.

Kodėl atsiranda pelėsis?

Patalpose, kuriose oro drėgnis yra per didelis, vėstantys garai virsta vandeniu ir kondensuojasi. Paprastai santykinis oro drėgnis gyvenamosiose patalpose yra 50–70 proc. taigi, orą išmatavus drėgmėmačiu, galima spręsti, ar kambaryje yra per daug drėgmės.

REKLAMA
REKLAMA

Problema atsiranda tada, kai dėl pastato defektų, įvairių namų ruošos darbų bei prasto patalpų vėdinimo atsiranda per daug drėgmės. Patalpos, kuriose dažnai būna drėgna, – virtuvė, vonia. Per daug drėgmės dažnai būna taip pat šiaurės pusėje esančiose ar prastai vėdinamose patalpose, pavyzdžiui, rūsiuose.

REKLAMA

Pelijančios sienos – ne tik senų namų problema. Pastatų statyboje naudojamos naujos statybinės medžiagos, įvairūs, glaistai, dažai, klijai ilgai džiūva, tada taip pat gali atsirasti pelėsis. Dėmės bei nemalonus kvapas rodo, kas namuose yra pelėsis.

Šepetėlis ir mišinys

Tokioms vietoms, kaip dušo kabina ar vonia, reikia papildomos priežiūros. Pelėsių šalinimo metodai priklausys nuo to, kuriose vietose yra dėmių. Norint pašalinti pelėsius nuo glaisto, esančio tarp plytelių, reikėtų trinti siūles dantų šepetėliu, panardintu balinimo skystyje, arba naudoti atskiestą actą.

REKLAMA
REKLAMA

Kitas labai veiksmingas mišinys, skirta pelėsiui naikinti, daromas iš vandens ir sodos lygiomis dalimis. Pelėsio sugadinta vieta tuo skiediniu turi būti mirkoma 15 min., tada stipriai šveičiama, kol neliks pelėsio žymių.

Prekyboje galima rasti specialių tirpalų, pašalinančių net įsisenėjusį pelėsį. Naudojant profesionalią balinimo priemonę, kurioje yra chloro, pirmiausia reikia jį išbandyti ant mažiau matomos vietos: chloras gali neigiamai paveikti paviršiaus spalvą. Pašalinti pelėsį nuo hermetiko gali būti sudėtinga. Jei balinimo priemonės jo neveikia, gali tekti keisti hermetiką.

Jei pelėsis yra ant dušo užuolaidų vonioje, reikėtų į vandenį pripilti skalbiamosios sodos ir užuolaidą mirkyti pernakt. Jei nėra skalbiamosios sodos, puikiai tiks ir ekologiški skalbimo milteliai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Specialūs valikliai

Pelėsius ant sienų ir lubų galima valyti specialiu pelėsių valikliu.

Paveiktas pelėsio plotas išpurškiamas valikliu, palaukiama nurodytą laiką, tada viskas nuvaloma kempinėle. Šios priemonės dėl jose esančių galingų fungicidų ne tik žudo esamus pelėsius, bet ir užkerta kelia jų atsinaujinimui.

Tiesa, pats efektyviausias, nors ir neekonomiškas būdas – tinkuotą paviršių nuvalyti iki pirminio ir padengti iš naujo. Taip užtikrinama, kad neliks pelėsio sporų, kurios paprastai būna labai mažos ir, susidarius palankioms sąlygoms, gali vėl daugintis, jei liks nepastebėtos ir nesunaikintos.

Idealu, jei rūpestingai išvalytas nuo pelėsio paviršius nudažomas vadinamaisiais antipelėsiniais dažais.

REKLAMA

Svarbiausia – užkirsti kelią drėgmei

Yra daugybė dalykų, kurie neleis namuose kauptis kondensatui. Žiemą centrinį šildymą geriau naudoti mažu pajėgumu, nei kaskart įjungti ir išjungti. Kuo šiltesni namai žiemą, tuo mažiau šansų, kad juose ims kauptis drėgmė.

Efektyvus patalpų vėdinimas taip pat labai svarbus. Vonios patalpose įrenkite vėdinimo sistemą ar bent jau po maudynių atidarykite langą, kad iš dušo išleistumėte garus.

Šlapius skalbinius geriau kabinti lauke nei ant radiatorių, esančių namuose. Tada galima būti ramiems, kad nesikaups drėgmė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų