REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Latvijos sostinė Ryga gruodžio viduryje keliautojus iš Lietuvos pasitiko rudeniška dulksna ir santūriu 2014-ųjų laukimu.

REKLAMA
REKLAMA

Miesto centre sniego krūvelės ir zujantys mikroautobusai

Šiek tiek labiau į šiaurę nuo Vilniaus esanti Latvijos sostinė Ryga šios žiemos pradžioje tikriausiai gavo ne vienu kąsniu daugiau sniego – net miesto centre guli sukastos nemenkos jo krūvelės. Sako, sniegas ir ledas tirpsta esant 0 laipsnių temperatūrai.  Rygoje termometro stulpelis praėjusios savaitės pabaigoje rodė apie 2–3 laipsnius šilumos, tačiau neatrodė, kad sniego krūvos mažėtų. ištirpdyti sniego nespėjo net kiaurą dieną įkyriai dulkęs lietus. Tik gatvėse ir ant šaligatvių telkšojo balos.

REKLAMA

Beje, apie gatves. Kaip žinoma, Rygoje nuo seno yra tramvajus, važinėja autobusai, troleibusai, bet jiems netrukdo ir vadinamieji mikriukai. Zuja sau centrinės miesto dalies gatvėmis, ir nieko. Atrodo, jų čia gana daug – štai net 200-uoju numeriu pažymėtas važiuoja.

Kitas dalykas – nei siaurose gatvelėse, nei miesto centre nėra jokių specialių juostų viešajam transportui. Ir nieko – važiuoja sau ir autobusai, ir troleibusai, ir mikriukai, ir lengvieji automobiliai... Net vienoje pagrindinių gatvių – Brivibas iela (Laisvės gatvė), kurioje eismas nepalyginti intensyvesnis negu mūsų Gedimino prospekte – jokių atskirų juostų nematyti.

REKLAMA
REKLAMA

Vienkartinis troleibuso bilietas, kurį įsigyji iš vairuotojo, Rygoje kainuoja 0,7 lato, arba beveik 3,5 lito. Tiesa, kiek toks talonėlis nuo sausio 1 dienos kainuos eurais, ant jo nenurodyta.

Puoštis naujiesiems neskuba

Vietos gyventojai pasakoja, kad Rygoje šiemet papuošta apie pora šimtų eglių. Ir puošia jos net miesto pakraščius. Sako, kad eglės šiemet labai įvairios – mat jas skirtingoms vietoms papuošti kūrė skirtingi menininkai. Tačiau centrinėje miesto dalyje šventiškai papuoštų eglių nedaug. Tiesa, net aikštėje, kur sovietmečiu stovėjo didysis revoliucijos vadas Leninas – išdygusi eglė. Likimo ironija – papuošta balta ir raudona spalvomis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Parduotuvių vitrinos taip pat jau pasipuošusios, bet negausiai. Tikrai nešviečia taip ryškiai, kaip Vilniuje. Ir tokių šviesų girliandų, kaip mūsų Gedimino prospekte, nematyti...

Ir dar vienas dalykas glumina trumpam į Rygą užsukusį lietuvaitį – su didesniu ar mažesniu akcentu, bet daugelis rygiečių, užkalbinti rusiškai, atsako mokantys šią kalbą ir palyginti laisvai ja bendrauja. Net jaunuoliai, paprašyti paaiškinti, kaip nusigauti iki viešojo transporto stotelės ar į kurią pusę sukti požeminės perėjos aštuonkojo raizgalynėje, gana nesunkiai paaiškina tai rusų kalba. O jei įsiklausysi eidamas gatve, išgirsi – nemažai praeivių rygiečių tarpusavyje kalbasi rusiškai. Na, bent jau kur kas daugiau negu Vilniuje.

REKLAMA

Važiuoti ar nevažiuoti per šventes į Rygą, spręskite patys. Miestas senas, architektūra įdomi. Be to, čia susikalbės net tie, kurie dar vis neišmoko angliškai. Tačiau pasistenkite pasirinkti linksmesnę dieną, nes niūrioje darganotoje prieblandoje ir rūke skęstantys didžiuliai šimtamečiai pastatai tikrai neatskleis viso savo grožio.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų