REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pačių suplanuotos kelionės dažnai yra pačios įspūdingiausios ir smagiausios. Tam, kad kelionės metu galėtumėte atsipalaiduoti bei mėgautis atostogų laisve, prieš tai turėtumėte skirti šiek tiek laiko atostogų planavimui. Keli patarimai, kad planuoti kelionę būtų lengviau, rašo kelionių tinklalapis makalius.lt.

REKLAMA
REKLAMA

Keli dalykai, padėsiantys išvengti nemalonumų kelionės metu:

- Pirmiausia pasirūpinkite reikiamais kelionės dokumentais: pasitikrinkite, ar nepasibaigęs dokumentų galiojimo laikas;

REKLAMA

- Pasidarykite visų dokumentų ir mokėjimo kortelių kopijas. Pametus bus lengviau rūpintis dublikatais;

- Pasiimkite papildomų pinigų arba kreditinę kortelę. Jie pravers, jeigu kelionės metu kiltų nesklandumų (skrydžio atšaukimas, vėlavimas ir pan.);

- Apdrauskite kelionės laikotarpiui savo sveikatą ir gyvybę;

- Pasitikrinkite sveikatą, pasidomėkite keliautojams rekomenduojamais skiepais;

- Iš anksto susikomplektuokite bagažą (atkreipkite dėmesį į avialinijų, su kuriomis skrisite, leidžiamus kilogramus, bagažo išmatavimus);

REKLAMA
REKLAMA

- Įsitikinkite, kad tikrai rezervuoti lėktuvų bilietai ir viešbučiai;

- Planuodami kelionę visuomet numatykite, kad gali susidaryti spūstys ir vėluoti transporto priemonės. Pasilikite pakankamai laiko atvykimui į oro uostą;

- Išsisaugokite telefone arba užsirašykite oro uostų ir viešbučių telefono numerius, taip pat turėkite sąrašą adresų, kur jūs keliausite.

Nepamirškite plačiau pasidomėti šalimi, į kurią vyksite.

Išvykdami į užsienio šalį, susirinkite kuo daugiau informacijos apie ją. Pasaulyje yra įvairių valstybių ir regionų, kurie skiriasi savo politine, ekonomine, kultūrine aplinka. Lietuvos Respublikos užsienio reikalų ministerijos interneto svetainėje nurodoma, ar pasirinkta šalis patenka į sąrašą tų, į kurias vykstant reikia imtis ypatingų saugumo priemonių arba išvis nerekomenduojama vykti. Šią informaciją taip pat galite gauti paskambinę konsulinės informacijos telefonu (8~5) 236 2444.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Visada prieš išvykdami į kelionę sužinokite artimiausios Lietuvos Respublikos diplomatinės atstovybės ar konsulinės įstaigos adresą ir telefono numerį.

Informuokite apie savo kelionę artimuosius

Rekomenduotina informuoti savo šeimą ar draugus apie tai, kur ir kada išvykstate. Nurodykite savo šeimai ir artimiesiems savo kelionės maršrutą, taip pat visus maršruto pasikeitimus jums esant užsienyje.

Ką daryti įvykus nelaimingam atsitikimui?

Įvykus nelaimingam atsitikimui, kurio metu susižalojote arba susirgote kelionėje, nedelsiant kreipkitės į artimiausią oficialią gydymo įstaigą, kurioje bus suteikta kvalifikuota medicininė pagalba.

REKLAMA

Jei nežinote kaip elgtis patyrus traumą, susirgus arba patekus į ligoninę ilgesniam laikui užsienyje, skambinkite draudimo liudijime arba jo prieduose nurodytais telefonų numeriais jūsų draudimo bendrovės asistavimo kompanijai arba tiesiogiai draudimo bendrovei, kurios pagalbą klientams teikia visą parą.

Nuvykus į gydymo įstaigą, pateikite galiojantį draudimo liudijimą arba Europos sveikatos draudimo kortelę. Pateikus galiojantį draudimo liudijimą, gydymo įstaiga susisieks su draudimo bendrove.

Jeigu tektų gydytis ambulatoriškai bei pirkti gydytojo išrašytus vaistus, pradines minimalias gydymo išlaidas pagal draudimo sutartyje numatytas sąlygas galite apmokėti patys. Grįžus į Lietuvą, turite teisę kreiptis į jus apdraudusią draudimo bendrovę dėl patirtų išlaidų kompensavimo. Verta pastebėti, jog išlaidos bus grąžinamos tik pateikus gydymo įstaigos dokumentus, patvirtinančius kreipimosi ir mokėjimo faktą. Todėl reikalaukite, kad dokumentuose gydytojas nurodytų diagnozę, gydymo datą ir atliktas paslaugas.

REKLAMA

Jeigu užsienyje jus apvogė ar apiplėšė, ar buvo panaudotas smurtas, nedelsdami apie tai informuokite artimiausią teisėsaugos (policijos) įstaigą, būtinai išsaugokite policijos pranešimų originalus galimam ieškiniui pagrįsti. Jeigu vagystės ar plėšimo metu praradote savo dokumentus, kreipkitės į artimiausią Lietuvos atstovybę, o jei tokios šalyje nėra, į bet kurios Europos Sąjungos valstybės ambasadą.

Pasirūpinkite kelionių draudimu

Linkime, jog apsidraudus kelionių draudimu, draudimo dokumentų taip ir neprireiktų išsitraukti iš kelioninio krepšio. Tačiau, kaip sakoma, atsarga gėdos nedaro. O kuo žmogus jaučiasi saugesnis, tuo jis yra ir laimingesnis. Todėl primename: jeigu užsienyje susirgęs ar sužalotas pilietis prieš išvykdamas į užsienį nebuvo apsidraudęs, paprastai visas gydymo užsienyje išlaidas turės atlyginti jis pats. Tokio piliečio mirties atveju visas išlaidas (taip pat ir palaikų pargabenimo į Lietuvą išlaidas) turės apmokėti jo šeima ar artimieji. Pažymėtina, kad Lietuvoje privalomuoju sveikatos draudimu apdraustų asmenų teisė nustatyta tvarka gauti būtinąją medicinos pagalbą ES šalyse, Šveicarijoje, Norvegijoje, Islandijoje, Lichtenšteine neapima už valstybinės sveikatos sistemos ribų teikiamų sveikatos priežiūros paslaugų, taip pat paciento priemokų (mokesčių) ir transportavimo išlaidų kompensavimo, jei dėl nelaimingo atsitikimo ar ligos prireikia vykti namo, todėl patariame įsigyti kelionės draudimą visam kelionės laikotarpiui.

Planuokite savo kelionę ir mėgaukitės neišdildomais atostogų įspūdžiais!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų