REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Alytaus turizmo informacijos centre (TIC) prasidėjo vasaros darbymetis – jo paslaugų prireikia ir miesto svečiams, ir patiems alytiškiams.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip parodė tarptautinė turizmo ir laisvalaikio paroda „Adventur 2013“ (buvusi „Vivattur“), vis didėja susidomėjimas aktyvaus turizmo maršrutais, ypač dviračių. Alytuje įrengti dviračių takai džiugina šios ekologiškos transporto priemonės gerbėjus. Asmeninė nuotr. Po Alytų – pėsčiomis

REKLAMA

Jau septyniolika metų pačiame miesto centre (Rotušės aikštėje 14A) įsikūrusiame Alytaus TIC per metus apsilanko vidutiniškai 6–7 tūkst. interesantų, iš jų apie pusantro tūkstančio – užsieniečiai. Tiesa, ne visi jie Alytuje vieši kaip tikrieji turistai, daugelis dalyvauja įvairiuose projektuose, seminaruose. Tačiau užsuka į Alytaus TIC įsigyti suvenyrų, kurie primintų apie apsilankymą Dzūkijoje ir jos sostinėje.

 

Centras ne tik kaupia duomenis apie Lietuvoje esančias lankytinas vietas, maitinimo ir apgyvendinimo paslaugas, pramogas ir panašiai, bet ir leidžia pažintinę turistinę literatūrą, padedančią svečiams nepasiklysti Dzūkijoje. Šį pavasarį pasirodė naujausias lankstinukas „Pėsčiomis po Alytų“. Pasak Alytaus TIC direktorės Lenos Valentaitės, jis parengtas atsižvelgiant į miesto svečių poreikius. Pasirodo, daugelis jų norėtų susipažinti su miestu per kelias valandas, taip pat pavalgyti ir pailsėti. Leidinyje pateikiamas miesto planas, kuriame pažymėta 15 dėmesio vertų objektų: Rotušės aikštė, Šaulių namai, buvęs viešbutis „Niujorkas“, Miesto sodas ir kiti.

REKLAMA
REKLAMA

 

„Bet kur vis dėlto yra miesto centras?“ – štai klausimas, kurį ypač dažnai girdi Alytaus TIC darbuotojos, nes, net ir pavartę išsamų lankstinuką, turistai jame vis dėlto pasigenda senamiesčio. Tuo bendrieji interesai ir išsemiami, nes pastaruoju metu vis daugiau lietuvių turistų grupių užsisako temines ekskursijas po Alytų. Sodininkai mėgėjai nori aplankyti gražiausiai tvarkomas sodybas, taip pat pageidauja užsukti į Japonijos kultūros entuziasto Kęstučio Ptakausko Ryto rasos sodą. Pasitaiko ir retesnių pageidavimų, pavyzdžiui, Dzūkijos sostinėje viešėjo grupė, kuri norėjo išbandyti... 50 metrų plaukimo takelius Alytaus sporto ir rekreacijos centro baseine. Vaikams patrauklūs edukaciniai užsiėmimai, juos siūlo ne tik Kraštotyros muziejus, bet ir miesto teatras. Vienas lankomiausių objektų Alytaus rajone išlieka nuotykių parkas „Tarzanija“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

 

Šiais metais centras atnaujino ir interneto svetainę www.alytus-tourism.lt, kurioje yra informacija apie lankytinas vietas, paslaugas, pramogas ir renginius.

 

Lenkai domisi kaimo turizmo sodybomis Dzūkijoje

Alytaus TIC dalyvauja ir turizmo parodose, kuriose pristato, ką įdomaus galima pamatyti Dzūkijos regione užsienio šalių turistams. Praėjusį savaitgalį tradicinė turizmo paroda vyko Balstogėje, Palenkės vaivadijos (Lenkija) centre. Tai – didžiausias ir svarbiausias Šiaurės Rytų Lenkijoje vykstantis renginys, į kurį šiemet susirinko per 60 dalyvių iš Lenkijos, Baltarusijos ir Lietuvos.

REKLAMA

 

Alytaus TIC visus norinčiuosius supažindino su lankytinomis mūsų miesto ir rajono vietomis, kaimo turizmo paslaugomis ir kitomis apgyvendinimo galimybėmis, lankytojams pasakojo, kokių pramogų esama mūsų krašte, kaip aktyviai ar mėgaujantis ramybe praleisti laiką, kokie vyksta renginiai. Alytaus TIC stendas sulaukė parodos lankytojų dėmesio. Išdalyta daugiau kaip 1 tūkst. įvairių leidinių, pristatančių Alytaus miesto ir rajono turizmo galimybes, atsakyta į daugybę įvairių lankytojų klausimų.

 

„Lenkai domisi mūsų kaimo turizmo sodybomis, tačiau kyla problemų dėl kalbos barjero – lenkų jaunimas jau nebemoka rusų kalbos, o lietuviai sodybų savininkai dar ne visi gerai kalba angliškai. Be to, meškos koją pakiša ir žiniasklaidoje pasirodanti informacija, esą šios sodybos labai užimtos, vasarą ten nėra laisvų vietų. Iš tikrųjų tai labiau tinka Lietuvos kaimo turizmo sodybų asociacijai priklausantiems savininkams, kurių informacija viešai skelbiama, tačiau kitose sodybose vietų tikrai nestinga. Dzūkijos kaimo turizmo sodybos gerokai mažiau apgultos nei, tarkim, Aukštaitijos“, – sako L.Valentaitė.

REKLAMA

 

Turizmo parodoje Balstogėje Alytaus TIC taip pat pristatė artimiausius renginius: Alytaus miesto šventę ir pasaulio menų festivalį bei VIII bonsų ir suisekių parodą „Alytus 2013“ birželio 14–16 dienomis, gyvosios istorijos festivalį „Jotvos vartai“ birželio 29–30 dienomis, vasaros sezono atidarymo šventę birželio 1-ąją ir Valstybės dienos šventę liepos 5-ąją Dauguose.

 

„Viešėjome Balstogėje pavasariškai kaitrų savaitgalį, buvo keista matyti lauko kavines miesto centre pilnas žmonių ir prisiminti, koks vasaros savaitgalį tuščias Alytus. Tuo pačiu metu Lenkijoje vyko Muziejų naktis – norėdami aplankyti kelis Balstogės muziejus, nemažai laiko praleidome eilėse, žmonių visur pilna“, – pasakoja L.Valentaitė, kuriai, kaip ir kitiems alytiškiams, norėtųsi, kad Dzūkijos sostinėje būtų daugiau gyvybės ir šurmulio ne tik per miesto šventę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

 

Alytuje jau galima išsinuomoti dviračius

Kitą savaitę prasidės kalendorinė vasara – būtent šiuo metu Alytaus TIC ypač gausu užsienio turistų, kurie atvyksta ne tik automobiliais, bet ir dviračiais, motociklais. Kaip parodė ir tarptautinė turizmo ir laisvalaikio paroda „Adventur 2013“ (buvusi „Vivattur“), vis didėja susidomėjimas aktyvaus turizmo maršrutais, ypač dviračių. Alytuje įrengti dviračių takai džiugina šios ekologiškos transporto priemonės gerbėjus, atsiranda norinčiųjų išmėginti ir nepaženklintą dviračių maršrutą senąja geležinkelio sankasa Alytus–Varėna. Neretai keliaujantieji dviračiais Alytaus TIC teiraujasi, kur rasti meistrą savo dviratei transporto priemonei. Dabar tokios paslaugos teikiamos Sudvajų gatvėje, čia taip pat atsirado dviračių nuoma, nes išmėginti Alytaus dviračių takus nori ir miesto svečiai. Dviračių takų infrastruktūra ateityje dar turėtų plėstis ir Alytaus rajone, dviračių takus numatyta įrengti Dauguose.

REKLAMA

 

„Šiuo metu bent keturios–penkios kelionių agentūros siūlo keliauti į Alytų ir Alytaus rajoną, o į savo maršrutus įtraukė tai, ką praėjusių metų pabaigoje pristatėme Lietuvos turizmo departamento organizuotoje turizmo verslo misijoje, kuri buvo surengta mūsų mieste ir rajone. Pasiūlėme svečiams degustaciją „Alitoje“, jie lankėsi viešbutyje-restorane „Senas namas“, taip pat dalyvavo edukaciniame užsiėmime Dailiųjų amatų mokykloje, viešėjo Raižių mečetėje ir skanavo tradicinį „Šimtalapį“, svečiavosi Daugų irklavimo bazėje, Dvarčėnų dvare, Punios dzūkų seklytėlėje“, – pasakoja L.Valentaitė, kuri neabejoja, kad Alytaus krašte įdomių dalykų gali rasti ir užsienio svečiai, ir lietuviai, turintys pačių įvairiausių poreikių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų