REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pirmadienį Lietuvą sukrėtė skaudi žinia – mirė 83-ejų metų sulaukusi viena talentingiausių kino ir teatro aktorių Gražina Balandytė. Artimos aktorės bičiulės Nijolė Narmontaitė ir Larisa Kalpokaitė šią žinią priėmė itin skaudžiai ir sako, kad ši moteris buvo itin išskirtinė. 

Pirmadienį Lietuvą sukrėtė skaudi žinia – mirė 83-ejų metų sulaukusi viena talentingiausių kino ir teatro aktorių Gražina Balandytė. Artimos aktorės bičiulės Nijolė Narmontaitė ir Larisa Kalpokaitė šią žinią priėmė itin skaudžiai ir sako, kad ši moteris buvo itin išskirtinė. 

REKLAMA

Naujienų portalui tv3.lt susisiekus su artima Gražinos Balandytės kolege aktore Larisa Kalpokaite, moteris neslėpė, kad ši žinia jai be galo skaudi.

„Mano galva, ji buvo viena šviesiausių mano sutiktų žmonių. Ji niekada nekabindavo savo problemų kitiems, visada su humoru žiūrėjo į save ir savo vietą šioje žemėje. Ji be galo mylėjo savo šeimą“, – patikina L. Kalpokaitė.

Aktorė prisimena, kad G. Balandytė jai negailėdavo gerų profesinių patarimų, už kuriuos ji yra be galo dėkinga:

„Ji buvo be galo graži moteris. Tai buvo ne tiek fizinis grožis, kiek ji spinduliavo iš vidaus. Kai susitikdavome, dažniausiai Palangoje, ji visada būdavo su humoru. Pamenu, ją pakviečiau į koncertą, matėsi, kad ji jau yra pavargusi, gal ir nenorėjo eiti, bet atėjo, pasėdėjome po jo, pašnekėjome.

REKLAMA
REKLAMA

Ji man dalijo labai daug gerų patarimų. Gailėdama mano sveikatos, duodavo gerų profesinių patarimų. Esu dėkinga jai už tai, kad ji buvo mano gyvenime“, – jautriai kolegę prisimena aktorė L. Kalpokaitė.

REKLAMA

Šiltų žodžių ne tik kolegei scenoje, bet ir gerai draugei realiame gyvenime negaili ir aktorė Nijolė Narmontaitė, kuri sako, kad pirmiausia G. Balandytė jai asocijuojasi su džiaugsmu.

„Visų pirma, Lietuva neteko džiaugsmo. Neteko žmogaus – džiaugsmo. Tikrai labai daug spalvų sumažės šitame gyvenime, nes tokio žmogaus, tiek džiaugsmu trykštančio man gyvenime neteko sutikti. Aš asmeniškai netekau labai geros draugės, bičiulės, su kuria susiskambindavau kasdien, su kuria bent jau mintimis susimatydavau kasdien“, – jautriai kalba N. Narmontaitė.

REKLAMA
REKLAMA

Ji sako, kad yra apdovanota, jog visai neseniai turėjo galimybę paskutinį kartą pamatyti G. Balandytę ir su ja atsisveikinti.

„Viską jaučiau ir žinojau. Visai neseniai, prieš kelias dienas, kaip ir įvyko mūsų atsisveikinimas, nes ji panorėjo su manimi pasimatyti, aš nuvažiavau į Kauną. Ji man laikė ranką, jai riedėjo ašaros, buvo trumpam sąmonę atgavusi, bet aš jau supratau, kad tai yra paskutinis kartas, kada aš ją matau. Tačiau prisipratinti tokių minčių neįmanoma.

Kaip aktorė ji buvo nepaprastai žaisminga, įdomi, o kartu ir labai gili. Niekada gyvenime net ir sirgdama baisiausiomis ligomis ji nebijojo ir iki paskutinės minutės sakė: „Aš labai noriu gyventi“. Tai yra didžiulė netektis“, – graudinasi aktorė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ji neslepia, kad einant aktorystės keliu, būtent G. Balandytė jai buvo tarsi kelrodės žvaigždė, rodžiusi teisingą kelią.

„Aš iš viso laiminga esu dėl to, kad man teko su ja susitikti. Jeigu prisiminti visus vakarus, kai aš dirbau Kauno dramos teatre, tai buvimas pas ją namuose būdavo didžiulė šventė. O apie jos kulinarinius dalykus aš net nekalbu... Tai buvo labai visapusiškas žmogus.

Kai aš baigiau konservatoriją, vienintelis teatras, į kurį norėjau eiti, tai buvo Kauno, nes ji ten dirbo, aš ja buvau labai susižavėjusi, ji man buvo etaloninė aktorė ir aš galvojau, kokia laimė būtų kartu su ja dirbti scenoje. Ir aš tokį dalyką turėjau...“, – su ašaromis akyse kalba N. Narmontaitė.

REKLAMA

Gražina Balandytė nuo 1955 m. lankė Klaipėdos dramos teatro studiją.

1956–1957 m. ir nuo 1958 m. Kauno dramos teatro, 1957–1958 m. Klaipėdos dramos teatrų aktorė (daugiau, kaip 80 vaidmenų).

Nuo 1957 m. vaidino kine ir TV (daugiau, kaip 20 vaidmenų). 1997–2001 m. buvo TV laidos „Ponios Gražinos virtuvė“ vedėja.

G. Balandytė yra pelniusi daugybę apdovanojimų už indėlį į scenos meną ir reikšmingą kultūrinę veiklą.

2014 m. jai įteiktas Auksinės gervės apdovanojimas už viso gyvenimo nuopelnus, festivalio „Teatrų pavasaris“ (Kaune) publikos prizas, Fortūna už Pamelos Kronki vaidmenį spektaklyje „Mūsų brangioji Pamela“.

REKLAMA

2013 m. ji tapo geriausia aktorė už Pamelos Kronki vaidmenį D. Tamulevičiūtės vardo profesionalių teatrų festivalyje.

2008 pelnyta Kauno miesto savivaldybės kultūros ir meno premija už scenos meno puoselėjimą bei reikšmingą kultūrinę veiklą.

2006 m. – Lietuvos Vyriausybės kultūros ir meno premija.

2004 m. – auksinis scenos kryžius už Ponios Šnaider vaidmenį spektaklyje „Kabaretas“.

1995 m.  – Fortūna už moters vaidmenį spektaklyje „Japonijos naktys“.

Svarbiausi darbai teatre

2013 m.:

John Patrick Mūsų brangioji Pamela

Pamela Kronki, rež. Algirdas Latėnas,  Nacionalinis Kauno dramos teatras

2005 m.:

Agatha Christie 10 Indėniukų

Emilė Brent, rež. Gintaras Varnas ir Rokas Ramanauskas, Kauno valstybinis dramos teatras

Johan Shnaider Kabaretas

Ponia Šnaider, rež. Aidas Giniotis, Kauno mažasis teatras

2003 m.:

Federico Garcia Lorca Donja Rosita arba Gėlių kalba

Teta, rež. Gintaras Varnas, Kauno valstybinis dramos teatras

2001 m.:

Jean-Luc Lagarce Tolima šalis

Motina, rež. Gintaras Varnas, Kauno valstybinis dramos teatras

1998 m.:

Athol Fugard Kelionė į Meką

Helen, rež. Algirdas Latėnas, Valstybinis jaunimo teatras 

1995 m.:

Ken Miymoto, Shichiro Fukazawa Japonijos Naktys

Orin, rež. Shoichi Yamada ir Junji Ohmine, Kauno valstybinis akademinis dramos teatras 

1997 m.:

James Goldman Liūtas Žiemą

Eleonora Akvinietė, rež. Gytis Padegimas, Kauno valstybinis akademinis dramos teatras

1994 m.:

Jean Michel Ribes Pilaitė, prie pat giraitės

Blinka Valai, rež. Arvydas Lebeliūnas, Kauno valstybinis akademinis dramos teatras

1991 m.:

Antonas Čechovas Vyšnių sodas

Ronevskoja, rež. Julius Dautartas, Kauno valstybinis akademinis dramos teatras

Edward Bond Jūra

rež. Cezaris Graužinis, Kauno valstybinis dramos teatras

1990 m.:

Helge Hageru Žmogus iš vakar dienos

Irena, rež. Vytautas Dapšys, Kauno valstybinis akademinis dramos teatras

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų