REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
117
Skaitytojas internete pasidalijo nuotrauka, kurioje matomas išbėrimas nuo dezinfekcinio skysčio  (tv3.lt fotomontažas)

Šiomis dienomis savo kasdienybės nebeįsivaizduojame be dezinfekcinių priemonių. Nors specialistai ragina dezinfekcinį skystį naudoti kaip įmanoma dažniau, vis dėlto jis ypač sausina mūsų odą, o laiku jos neprižiūrėjus, tai gali sukelti ir itin skaudžių pasekmių.

117

Šiomis dienomis savo kasdienybės nebeįsivaizduojame be dezinfekcinių priemonių. Nors specialistai ragina dezinfekcinį skystį naudoti kaip įmanoma dažniau, vis dėlto jis ypač sausina mūsų odą, o laiku jos neprižiūrėjus, tai gali sukelti ir itin skaudžių pasekmių.

REKLAMA

Socialiniame tinkle „Facebook“ žaibiškai ėmė plisti lietuvių nuotraukos, kuriose matyti itin išbertos, žaizdotos rankos. Visi jie teigia, kad tokios pasekmės atsirado, naudojant dezinfekcines priemones.

Dermatovenerologė Asta Dumbliauskienė kartu su naujienų portalo tv3.lt skaitytojais dalijasi rekomendacijomis, kaip tokiu metu vertėtų prižiūrėti savo rankas ir taip pat atskleidžia kelis lengvus receptus, kurie padės išsausėjusiai jūsų rankų odai.

Ragina rinktis skysta muilą

Pasak dermatovenerologės, šiuo laikotarpiu labiausiai pažeidžiama sritis tapo būtent mūsų rankos ir jų oda. A. Dumbliauskienė akcentuoja, kad pirmiausia, plaunant rankas, vanduo turi būti karštas, o naudoti vertėtų tik geros kokybės skystą muilą dozatoriuje.

REKLAMA
REKLAMA

„Šiuo laikotarpiu nebūtų protinga naudoti kietą muilą, kurį liečia daug kartų visi šeimos nariai. Stenkimės naudoti geros kokybės skystą muilą dozatoriuje, kurį galime paspausti net ir su alkūne.

REKLAMA

Muilas turėtų būti kuo mažiau parfumuotas ir kuo mažiau spalvotas, idealiausiu atveju – hipoalerginis, tokiame muile bus kuo mažiau dirgiklių“, – sako A. Dumbliauskienė.

Nepamirškite ir rankų kremo

Gydytoja akcentuoja, kad nusausinant rankas, jų derėtų netrinti, o jas nuspausti į rankšluostį. O taip pat svarbu kiekvieną dieną kiek įmanoma dažniau rankas patepti ir kremu:

„Tikriausiai nei vienas tiek dažnai, kiek plauna rankas, nepatepa jų kremu. Jeigu taip darote, toks elgesys tikrai būtų sveikintinas dalykas, tačiau svarbu nepamiršti, kad rankų kremas turėtų būti kuo geresnės kokybės.

REKLAMA
REKLAMA

Idealiausia, jeigu kremas galėtų atlikti barjerinę funkciją, tokie kremai žymimi žodžiu „barrier“, jie yra tinkami ir medikams.

Barjeriniai kremai suformuoja apsauginę plėvelę ant mūsų rankų ir yra tinkami naudojimui namuose, kai negalime dėvėti apsauginių pirštinių“.

Ryžių arba bulvių nuoviras

Tiesa, kasdieniniai kremų naudojimai gali apsunkinti ne tik paprastų žmonių kasdienybę, tačiau ir medikų darbą. Todėl A. Dumbliauskienė, pasikonsultavusi su žolininkais, ėmėsi ieškoti paprastesnių būdų, kurie padėtų išlaikyti sudrėkintą rankų odą.

„Iš tiesų nesu įvairių teplionių šalininkė, tačiau reikia suktis iš padėties. Pats paprasčiausias ir lengviausias receptas – ryžių arba bulvių nuoviras. Tokį nuovirą supilkite į švarų gėlių purškiklį ar dozatorių, įdėkite šaukštą ar du gero alyvuogių aliejaus ir viską suplakite.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tokį dozatorių ar purškiklį galite pastatyti namuose, nusinešti į darbą ir reikiamu metu jį naudoti“, – puikų receptą atskleidžia dermatovenerologė.

Svarbiausia laiku kreiptis į gydytojus

Prakalbus apie dezinfekcinių priemonių naudojimą, A. Dumbliauskienė akcentuoja, kad visos jos yra skirtingos kilmės ir sudėties. Ilgą laiką jas naudojant, gali atsirasti ne tik bėrimai, bet ir žaizdos.

„Žmonėms, kurie turi įvairias alergijas, gali išsivystyti ir kontaktinis alerginis dermatitas. Sausesnės ir jautresnės odos turėtojams gali išsivystyti iritacinis kontaktinis sudirginimas nuo agresyvių sudedamųjų dalių“, – patikina gydytoja.

Anot dermatovenerologės, svarbiausia mūsų rankų odą pradėti gydyti laiku, nes neretais atvejais vien kremas joms nepadės. Nors šiomis dienomis vaistai nėra taip lengvai pasiekiami, tačiau gydytojai šiuo metu pacientus konsultuoja nuotoliniu būdu ir gali išrašyti elektroninį receptą.

REKLAMA

„Jeigu matote, kad teisingai plaunant ir tepant rankas, pažeidimai niekur nedingsta, nelaukite ir netempkite laiko, nes atsiradusios žaizdos ir pažeidimai gali tik plėstis“, – ragina gydytoja.

Alijošiaus ir aliejaus nauda

Vis dėlto jeigu kreiptis į gydytojus galimybės nėra, A. Dumbliauskienė pateikia keletą naminių receptų, kurie gali padėti jūsų rankų odai. Geriausią pagalbą tokiu atveju suteiks alavijas:

„Vienas iš paprasčiausių būdų padėti žaizdotai odai, tai paimti alaviją, jį perpjauti pusiau ir priglausti prie rankų odos. Dar vienas puikus būdas – patepti rankas jų išskiriamu sekretu“.

Puiki pagalbinė priemonė mūsų rankoms gali būti ir šiltas aliejus. Tokiu atveju reikia užvirti vandenį puode, nuimti jį nuo ugnies ir į vandenį įstatyti pusiau aliejumi pripildytą stiklinę.

REKLAMA

„Tuomet sutepame šiltu aliejumi rankas, nepamirštame nagų ir apynagių. Ant viršaus tepame kiek norime sluoksnių rankų kremo.

Jeigu norite mažiau kremo, galite tepti plonesnį sluoksnį. Taip pat galima rankas įtrinti storu sluoksniu, užsimauti medvilnines pirštines ir jas palaikyti per naktį. Tą patį galima padaryti ir išsitepus alavijo sekretu“, – patikina A. Dumbliauskienė.

Ar reikia naudoti dezinfekcinį skystį namuose?

Dar vienas aktualus klausimas šiomis dienomis – ar reikia naudoti dezinfekcinį skystį, jeigu jūs iš namų nežengiate nė žingsnio? Dermatovenerologė patikina, kad jeigu visas dienas leidžiate namuose, apsaugai pilnai pakanka ir geros kokybės muilo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Jeigu jūs visą laiką leidžiate namuose ir iš jų niekur neišeinate, nebūnate laiptinėje ir neliečiate durų rankenos, tuomet rankų dezinfekuoti nereikia, plaukite rankas su geros kokybės muilu.

Tačiau jeigu jūs kontaktuojate su iš lauko grįžusiais namiškiais, liečiate pirkinių krepšius ar kitus daiktus, parneštus iš lauko, tuomet tikrai reikia naudoti dezinfekavimo priemones“, – patikina A. Dumbliauskienė.

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų