REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
7
Panevėžio krašto žmonių su negalia sąjungos projekto tikslas – suteikti neįgaliems asmenims galimybę naudotis baseinu, sportuoti, išmokti plaukti, prasimankštinti vandenyje. Panevėžio krašto žmonių su negalia sąjungos archyvo nuotr.
Partnerio turinys
Turinys paruoštas bei kontroliuojamas projekto partnerio

Prie Panevėžio viešbutyje „Romantic“ esančio baseino šią savaitę atsirado naujas įrenginys – keltuvas, kuriuo į vandenį gali nusileisti rateliais judantys, sunkiai vaikštantys ar kitokių sveikatos sutrikimų turintys neįgalieji. „Pagaliau pasaulyje Lietuvą garsinančius plaukikus auginančiame mieste atsirado galimybė vandens sportą išmėginti ir neįgaliesiems“, – sako šios idėjos iniciatorius, Panevėžio krašto žmonių su negalia sąjungos pirmininkas Jonas Dumša. 

7
Skaityk lengvai

Prie Panevėžio viešbutyje „Romantic“ esančio baseino šią savaitę atsirado naujas įrenginys – keltuvas, kuriuo į vandenį gali nusileisti rateliais judantys, sunkiai vaikštantys ar kitokių sveikatos sutrikimų turintys neįgalieji. „Pagaliau pasaulyje Lietuvą garsinančius plaukikus auginančiame mieste atsirado galimybė vandens sportą išmėginti ir neįgaliesiems“, – sako šios idėjos iniciatorius, Panevėžio krašto žmonių su negalia sąjungos pirmininkas Jonas Dumša. 

REKLAMA
Skaityk lengvai
REKLAMA
REKLAMA

Prieš 17 metų stuburo traumą patyręs Gintaras Kunskas pirmasis iš neįgaliojo vežimėlio persėdo į specialaus keltuvo kėdę, nusileido į baseiną ir stipriais yriais įveikė keliolika metrų. „Įspūdžiai patys geriausi: į baseiną nuleidžiamas specialiais diržais apjuostas žmogus jaučiasi saugiai ir patogiai. Vandenyje juos atsisegi ir plauki, o panorus išlipti į krantą keltuvo kėdė vėl nusileidžia, atsisėdi ir pakyli“, – pasakoja vandens traukai neabejingas vyras. 

REKLAMA

Šio pomėgio Gintaras neatsisakė ir po patirto nelaimingo atsitikimo. Netgi dar daugiau – išbandė ir giluminį nardymą. Su ant nugaros pritvirtintais deguonies balionais jis paniro į ežerą Lietuvoje, porą kartų povandeniniu pasauliu grožėjosi lankydamasis Egipte, Hurgadoje. Ypatingu iššūkiu Gintaras to nevadina. Pasak jo, tai malonumą teikianti pramoga, ypač šiltame Raudonosios jūros vandenyje. 

O štai Panevėžyje pasimėgauti vandens sportu iki šiol nebuvo galimybių – nė vienas mieste esantis baseinas nebuvo pritaikytas negalią turintiems žmonėms. „Vasarą dar galima paplaukioti jūroje ar ežere, bet šiltasis laikotarpis pas mus labai trumpas. Orams atvėsus važiuodavau į Pasvalį, kur yra neįgaliesiems pritaikytas baseinas. Dabar galėsiu paplaukioti čia, savo mieste“, – sako Gintaras. 

REKLAMA
REKLAMA

Tokios galimybės laukė seniai 

Panevėžio krašto žmonių su negalia sąjungos pirmininkas J. Dumša džiaugiasi – tai, apie ką jau kuris laikas svajojo, išsipildė. Nors mieste yra ne vienas baseinas, bet tokio, kuriame galėtų lankytis ir negalią turintys, vežimėliais judantys žmonės, nebuvo. O vandens procedūros neįgaliesiems labai reikalingos. 

Išsiaiškinusi, kad bent jau artimiausiu metu mieste esančių baseinų neįgaliesiems pritaikyti neplanuojama, Panevėžio krašto žmonių su negalia sąjunga ėmė ieškoti kelių įsigyti kokią nors techninę priemonę, kuri fiziškai padėtų patekti į baseiną. Tad kai pernai sužinojo, jog atsirado galimybė teikti projektą Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos Sporto fondui, ilgai negaišo. Argumentuotai pagrindę poreikį neįgaliesiems mankštintis vandenyje, į projektą įtraukė mobilaus keltuvo įsigijimą, poros profesionalių kineziterapeutų įdarbinimą. „Į projektą įrašėme ir daugiau užsiėmimams baseine reikalingų priemonių – liemenes, vandens paviršiuje padedančius išsilaikyti „makaronus“ – juk ne visi neįgalieji moka plaukti, be to, su jomis žmonės daug saugiau jaučiasi“, – sako J. Dumša. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Neįgaliųjų organizacijos vadovas neslepia, kad nuo idėjos iki veiklos pradžios teko nueiti ilgą kelią. „Pernai rugsėjį turėjęs prasidėti projektas startavo tik šią savaitę – vėlavo sutarčių pasirašymo procedūros, finansavimas. Bet vis dėlto savo pasiekėme ir pradėjome įgyvendinti užsibrėžtą tikslą – sukūrėme sąlygas neįgaliesiems išeiti iš namų, naudotis baseinu, sportuoti, išmokti plaukti, prasimankštinti vandenyje“, – teigia J. Dumša. 

Kiek procentų darbingo amžiaus neįgaliųjų dirba?
Prašome pasirinkti atsakymą!
25 proc.
36 proc.
47 proc.
BALSUOTI
REZULTATAI
Kiek procentų darbingo amžiaus neįgaliųjų dirba?
25 proc.
54.7%
36 proc.
24.3%
47 proc.
21%
Balsavo: 391

REKLAMA

Mobilus keltuvas – optimalus sprendimas 

Panevėžio krašto žmonių su negalia sąjungos pirmininko nuomone, iš Lietuvoje veikiančios firmos įsigytas Vokietijoje pagamintas mobilus keltuvas – optimalus sprendimas. „Jis patogus dėl daugelio priežasčių, bet svarbiausia – juo galima naudoti ne tik kokiose nors konkrečiose patalpose, bet, pavyzdžiui, vasarą nusivežti prie upės ar ežero, pasinaudoti organizuojant baidarių žygius ir pan. 

J. Dumša tikina, kad šia įranga galės naudotis ne vien Panevėžio krašto žmonių su negalia sąjungos nariai. Sportuoti, stiprinti sveikatą kviečiami ir kitoms organizacijoms priklausantys neįgalieji, specialiųjų poreikių turintys žmonės – užtenka paskambinti į šią organizaciją, suderinti laiką. 

REKLAMA

Užsiėmimai viešbučio „Romantic“ baseine vyks du kartus per savaitę – antradieniais ir ketvirtadieniais nuo 12 iki 16 val. Bus suformuotos dvi grupės po 8 žmones, su kuriais dirbs du kineziterapeutai. Viešbutis geranoriškai leido neįgaliesiems naudotis ir sūkurine vonia, pirtimis. Projektas tęsis dvejus metus, tad baseinu pasinaudoti galės tikrai nemažas būrys neįgaliųjų. Po pusmečio ar metų projekte dalyvavę žmonės šiomis paslaugomis galės pasinaudoti dar kartą. 

Socialiai atsakingas požiūris 

J. Dumša pasakoja, kad svarstant, kuriame baseine su specialia įranga neįgalieji galėtų pradėti mankštintis, išmokti plaukti, neatsitiktinai pasirinktas viešbutis „Romantic“. „Šio viešbučio baseine jau kuris laikas plaukti mokosi Panevėžio „Šviesos“ specialiojo ugdymo centro vaikai, jis yra šalia Jaunimo dienos centro, kurio lankytojams baseino paslaugos taip pat labai naudingos. Vaikštantys centro lankytojai šiuo baseinu ir iki šiol galėjo naudotis, tačiau turintys kompleksinę negalią ar savarankiškai į jį įlipti negalintys jaunuoliai likdavo nuošalyje, nors jiems mankštos vandenyje labai reikalingos“, – pasakoja J. Dumša. Pasak jo, bendradarbiaujant su Jaunimo dienos centru ir buvo apsispręsta rinktis būtent viešbučio „Romantic“ baseiną. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Viešbučio direktorė Dovilė Šipelienė sako, kad neįgaliųjų iniciatyva ateiti į baseiną su jiems pritaikyta technika iš karto buvo palankiai sutikta. Negalią turintys žmonės čia – ne naujiena. Pasak direktorės, apie juos buvo pagalvota dar įrengiant viešbutį – laikytasi visų reikalavimų, kad jis būtų pritaikytas neįgaliesiems. O susipažinus su specialiųjų poreikių turinčiais žmonėmis, įsiklausius į jų patarimus, pastato infrastruktūra tobulinama ir toliau. Dabar viešbutyje yra 4 jiems pritaikyti kambariai su dušais, tualetais. Patogu patekti ir į patį pastatą. 

REKLAMA

J. Dumša pasakoja, kad su viešbučio vadovybe aptartas ir dar vienas patobulinimas – kadangi baseinas gana gilus, neįgaliesiems labai praverstų prie jo sienelės įrengtas ranktūris, į kurį įsikibus būtų ir lengviau mankštintis, ir saugiau jaustis. „Kadangi baseiną lankys ir insultą, ir sąnarių keitimo operacijas patyrę žmonės, turime užtikrinti jų saugumą“, – sako neįgaliųjų organizacijos vadovas. 

Įvairios neįgaliųjų organizacijos viešbutį „Romantic“ renkasi ir savo organizuojamoms konferencijoms, kitiems renginiams. Kai čia vyko kurčiųjų teatrų festivalis, viešbučio personalas netgi pramoko gestų kalbos, visada draugiškai bendrauja su neįgaliais žmonėmis, prireikus jiems padeda. 

REKLAMA

Pasak D. Šipelienės, tokį socialiai atsakingą viešbučio požiūrį labai palankiai vertina ir dažnai čia apsistojantys užsienio svečiai – tolerantiškesni, platesnių pažiūrų žmonės tai priima kaip natūralų dalyką. „Moderni technika viešbutyje man atrodo daug patraukliau už augalų vazonus“, – sako direktorė ir patikina, kad viešbučio įvaizdis dėl to tikrai nenukentės. Tad prie baseino atsiradęs modernus keltuvas tapo organišku čia vykstančios neįgaliųjų socialinės integracijos į visuomenę pavyzdžiu. J. Dumša įsitikinęs, kad kuo dažniau neįgalieji bus kartu su visais, tuo visuomenė juos geriau pažins ir priims.

Straipsnio autorė: Aldona Milieškienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų