REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
6
Pomidorai (nuotr. 123rf.com)

Kuo anksčiau paruošite šiltnamį, tuo greičiau jame esanti žemė įšils ir galėsite sėti ridikėlius, žalumynus ir kitas ankstyvąsias daržoves.

6

Kuo anksčiau paruošite šiltnamį, tuo greičiau jame esanti žemė įšils ir galėsite sėti ridikėlius, žalumynus ir kitas ankstyvąsias daržoves.

REKLAMA

Sanitarinis valymas

Norint kasmet užsiauginti sveiką ir gausų šiltnamio daržovių derlių, reikia rudenį jį paruošti kitų metų sezonui. Pirmiausia lapkričio mėnesį prieš žiemos šalčius atliekamas sanitarinis valymas.

Šiltnamis rūpestingai išvalomas ir paruošiamas dezinfekciniam apdorojimui, sunaikinamos augalų liekanos tiek pačiame šiltnamyje, tiek metro spinduliu aplink jį. Sanitarinis valymas baigiamas mechaniškai išvalant ir nuplaunant vandeniu šiltnamio konstrukcijas, įrenginių paviršius, auginimo ir priežiūros inventorių, kanalizacijos ir ventiliacijos kanalus, nes purvo dalelės, kitų medžiagų likučiai sumažina dezinfekcijos priemonių efektyvumą.

Dezinfekcija

Šiltnamio dezinfekcija ir dezinsekcija atliekama vėlai rudenį arba anksti pavasarį. Dezinsekcija (vabzdžių kontrolė) – tai priemonių kompleksas, apimantis vabzdžių ir voragyvių naikinimą, naudojant chemines, mechanines ir biologines priemones, jų derinius. Dezinfekcija – patogeninių mikroorganizmų (grybų, virusų, bakterijų, mielių ir kt.), esančių aplinkoje, naikinimas.

REKLAMA
REKLAMA

Patys populiariausi dezinfekcijos ir dezinsekcijos būdai yra sieros dūmadėžių naudojimas fumigacijai (nuodingų dūmų paskleidimas) ir plovimas (purškimas) augalų apsaugos priemonėmis, mikroelementinėmis trąšomis, botaniniais ekstraktais ir augalų ištraukomis (ekologinis būdas).

REKLAMA

Fumigacija

Naudojimo norma apskaičiuojama taip: imama 30 g 1 kub. metrui patalpų tūrio. Patalpų tūris apskaičiuojamas sudauginus patalpų ilgio, pločio ir aukščio reikšmes metrais. Naudodami dūmadėžes sandariai uždarykite šiltnamio duris, vėdinimo langus, ventiliacijos ir kitas angas. Šiltnamio viduryje kiekvienai dūmadėžei padėkite ne mažesnį kaip 30 x 30 cm nedegų padėklą ir išdėliokite jas atsižvelgdami į šiltnamio kubatūrą. Pradėkite degti nuo tolimiausios dūmadėžės (neleiskite įsiliepsnoti atvirai liepsnai – turi rusenti ir eiti dūmai). Įsitikinę, kad visos rusena, išeikite iš šiltnamio ir sandariai uždarykite duris.

REKLAMA
REKLAMA

Po 36 val. atidarykite šiltnamio duris ir orlaides ir palikite vėdintis ne trumpiau kaip 48 val. Jei po vėdinimo dar užuosite sieros dioksido kvapą, vėdinkite tol, kol kvapas išnyks.

Nuvyniokite popierių, jeigu naudojote, ir jį sudeginkite.

Svarbu atminti – dūmadėžės gali sugadinti dažytus paviršius ir sukelti metalinių daiktų koroziją (ypač drėgnose patalpose), todėl prieš apdorojant patartina patepti juos tepalu, aliejumi, nulakuoti, apvynioti laikraščiais arba padengti rūgščių poveikiui atsparia danga.

Plovimas

Atliekant šlapiąją dezinfekciją ir dezinsekciją paviršiai apdorojami skiedinio tirpalu (dulksna, aerozoliu). Paviršiams apdoroti naudojami medžiagų, parenkamų atsižvelgiant į konstrukcinius ypatumus ir norimą pasiekti rezultatą, deriniai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jei naudosite tą pačią šiltnamių, plastikinę ir daržo plėvelę, ją nuimkite, nuplaukite žaliuoju kalio muilu ir rinkinio „Burgundija“ tirpalu, išdžiovinkite, suvyniokite į ritinį ir per žiemą laikykite šiltoje patalpoje. Stiklinio ar polikarbonatinio šiltnamio dangą ir konstrukcijas nupurkškite pesticidų mišiniu („Previcur Energy“ ir „Mavrik“), mineralinių medžiagų mišiniais (žaliuoju kalio muilu ir (arba) rinkinio „Bordo“, „Gardex“, „Burgundija“ tirpalu, „Copfort“, „Flama“, vario sulfatu, geležies sulfatu), ekologiškų ekstraktų mišiniais („NeemAzal“ ir „Funres“, „Oleorgan“ ir „Canelys“, „Deffort“ ir „Mimox“, „Matrinal B“ ir „Altosan“, „Konflic“ ir „Mimoten“). Ekspozicijos laikui pailginti naudokite žaliąjį kalio muilą ar paviršiaus aktyviąsias medžiagas.

REKLAMA

Be dangų ir konstrukcijų, tais pačiais tirpalais dezinfekuojami vazonėliai, daigyklos, peiliai, transporto įranga (dėžės, padėklai).

Grunto paruošimas

Šiltnamio gruntas saugiai augalų vegetacijai dažniausiai ruošiamas anksti pavasarį, prieš sėją (sodinimą). Geriausiai per kastuvo gylį nukasti esamą gruntą ir atvežti naujo, tuomet jį galima papildyti dirvos papildais (keramzitu, perlitu, ceolitu), įgėrio granulėmis, jeigu sezono metu kamavo kurmiai ir kurkliai, patiesti apsauginį tinklą.

Norint sutaupyti galima gruntą pakeisti tik auginimo lizduose. Kaip sužinoti, ar jau reikia keisti gruntą? Paimkite saują į rankas: sveika gera žemė būna trupininės struktūros, o nualinta – sušokusi, sunkiai įgerianti drėgmę. Jei seniai keitėte ar gerinote gruntą šiltnamyje, veikiausiai pastebėjote, kad derlius vis mažėja, o ligos puola vis labiau – tai irgi ženklas, kad metas imtis šio darbo. Jei žemė šiltnamyje buvo paruošta prieš metus ar dvejus, grunto keisti nereikia, užteks pagerinti kompostu arba įterpti pavasarinių trąšų.

REKLAMA

Jeigu gruntas nekeičiamas, atsižvelgiant į pasirinktą auginimo pobūdį, jis dezinfekuojamas taip: efektyviausiai veikia ir turi ilgai išliekantį fungicidinį gydomąjį poveikį fungicidas „Previcur Energy“. Efektyviai veikia išbarstytos ir į dirvą įterptos chlorkalkės, negesintos kalkės, karbidas, kalcio trąšos „Perlka“, medienos pelenai. Derinant sėjomainas šiltnamio grunto paviršiuje galima pasėti rapsų, garstyčių ar kitų fitoncidinių sideratų, mulčiuojant saikingai naudoti šiaudų ir fitoncidinių augalų šieno mišinį (dilgėlių, chrizantemų, serenčių, medetkų, ramunėlių, kraujažolių).

Mulčiavimas

Praėjusių metų mulčio likučius geriausia išvalyti ir išmesti į kompostą dar rudenį. Jei to nepadarėte, dabar pats laikas. Senas mulčio sluoksnis gali būti puiki vieta grybinių ligų užkratams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasirūpinkite naujomis mulčiavimo priemonėmis. Specialistai rekomenduoja vasarą mulčiuoti šienu, kurio šviesi spalva atmuša šviesą ir neleidžia per daug įkaisti, o ankstyvą pavasarį darytiti atvirkščiai – naudoti tamsų mulčią, pvz., kompostą arba nurūgštintas durpes. Tamsus mulčias geriau sugers šilumą ir ilgiau ją išlaikys, tai ypač svarbu esant pavojingiems pavasario temperatūros svyravimams.

Polietilenu dengiamą šiltnamį galima uždengti jau dabar – kuo anksčiau uždengsite, tuo greičiau viduje įšils žemė, tuo anksčiau galėsite ragauti savų ridikėlių, svogūnų laiškų ir kitų pirmųjų žalumynų.

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų