REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 

Dalyvaujant kasdieniame eisme, kiekvienas save gerbiantis ir įstatymų besilaikantis pilietis naudojasi, ko gero, elementariausia ir svarbiausia savisaugos priemone – saugos diržais. Atrodytų, tokia paprasta saugos priemonė turėtų tikti ir būti pritaikyta visiems, tačiau taip nėra, sako draudimo ekspertai.

REKLAMA
REKLAMA

Šiuolaikiškai konstruojami automobiliai technologijų pagalba vis sparčiau prisideda prie keleivių saugumo. Garsiniai perspėjimo signalai ir kasmet patogesne tampanti saugos diržų konstrukcija formuoja vis sąžinginesnę ir saugesnę vairuotojų visuomenę, tačiau tai toli gražu neužtikrina mažųjų keleivių saugumo.

REKLAMA

„Prie įpročio užsisegti saugos diržus susiformavimo stipriai prisideda ir automobiliuose įmontuoti perspėjamieji signalai. Tačiau būtina žinoti, kad diržai tikrai nėra pritaikyti vaikų apsaugai, “, – sako BTA Ekspertizių skyriaus vadovas Andrius Žiukelis.

Anot jo, vienintelė išeitis apaugant mažuosius keleivius – tinkamai pasirinkta ir sumontuota automobilinė kėdutė. Ji privaloma visuose automobiliuose, kuriuose vežami jaunesni nei 12 metų ir žemesni nei 135 cm ūgio vaikai.

REKLAMA
REKLAMA

Paprastai išskiriamos 5 vaikiškų automobilinių kėdučių grupės. Tinkamiausią pasirinkimą, specialisto teigimu, lemia vaiko svoris bei iš dalies amžius, tačiau jokiu būdu ne jos spalva ar gamintojas.

„Kėdutę būtina rinktis pagal saugumo bei komforto kriterijus. Nors bene dažniausiai kėdutė montuojama ant galinės sėdynės keleivio pusėje, tačiau saugiausia, jei tik įmanoma, montuoti ją per vidurį”, - aiškina specialistas.

Saugumas ir atsakingi veiksmai ne tik esant prie automobilio vairo, bet ir ruošiantis kelionei, suteikia užtikrintumo jausmą. Tai visų pirma suteikia vidinę ramybę ne tik vairuotojui, bet ir šalia sėdintiems keleiviams. Ką jau kalbėti apie keleivius, kurie yra tavo vaikai. Dėl jų saugumo pasirūpinti tiesiog privaloma.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Auginančioms vaikus šeimoms primename vaikiškų saugos kėdučių klasifikaciją ir grupes, dėl kurių mažųjų keleivių kelionė automobiliu taps kur kas saugesnė:

0 kėdučių grupė skirta vaikams, kurių svoris iki 10 kg arba maždaug iki 9 mėnesių. Tai naujagimiams skirtos kėdutės-nešynės, dedamos išilgai ant galinės automobilio sėdynės.

0+ grupė skirta vaikams, kurių svoris iki 13 kg arba maždaug 15 mėnesių. Tai naujagimiams skirtos kėdutės-nešynės, montuojamos automobilyje tik prieš važiavimo kryptį.

I grupė skirta vaikams, kurių svoris nuo 9 iki 18 kg. Tokie vaikai jau gali sėdėti savarankiškai, todėl jie prie kėdutės tvirtinami penkių taškų saugos diržais arba specialiu saugos staliuku.

REKLAMA

II grupė skirta vaikams, kurių svoris nuo 15 iki 25 kg. Tokio tipo kėdutėje vaikas tvirtinamas automobilio saugos diržais kartu su pačia kėdute.

III grupė tinka vaikams, kurių svoris nuo 22 iki 36 kg. Tokio tipo kėdutėje vaikas tvirtinamas automobilio saugos diržais kartu su pačia kėdute. Gana dažnas pasirinkimas ir kėdutės be nugaros, kitaip sakant – paaukštintos sėdynės.

Specialisto teigimu, pastebima tendencija, kad tėvai kėdutėmis paprastai pasirūpina nuo pirmųjų dienų, tačiau didžiausios problemos kyla tada, kai vaikus tenka pavėžėti draugams, seneliams ar kitiems giminaičiams.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų