REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rusija prablaivėjo ar tiesiog Pasaulio sveikatos organizacijos susiflirtavo su Kremliumi? Tokie klausimai kyla Pasaulio sveikatos organizacijai paskelbus, kad kaimynai rusai alkoholiu svaiginasi ne tik mažiau už lietuvius, bet ir už prancūzus bei vokiečius. Išgirdę, jog išgeriame net trimis litrais daugiau gryno spirito nei rusai, lietuviai tuo negali patikėti, juk rusai degtinę maukia stiklinėmis.  

Rusija prablaivėjo ar tiesiog Pasaulio sveikatos organizacijos susiflirtavo su Kremliumi? Tokie klausimai kyla Pasaulio sveikatos organizacijai paskelbus, kad kaimynai rusai alkoholiu svaiginasi ne tik mažiau už lietuvius, bet ir už prancūzus bei vokiečius. Išgirdę, jog išgeriame net trimis litrais daugiau gryno spirito nei rusai, lietuviai tuo negali patikėti, juk rusai degtinę maukia stiklinėmis.  

REKLAMA

Degtinės galia. Štai taip rusų komikai pavadino epizodą iš prieš kelis dešimtmečius populiarios televizijos laidos. Čia su automatu ir „baltos“ buteliu ant kojų vos pastovintis sovietų kareivis išguldo visą būrį nacių. Visiškai girtas raudonarmietis nors ir pašiepiančiai, tačiau vaizduojamas tikru herojumi. Stereotipas, jog rusai be savosios „vodkos“ ne rusai, gajus ir Holivudo filmuose bei parodijų šou.

Ir tai toli gražu ne mitas. Problemų dėl alkoholizmo rusai išties turėjo, ypač tarpukariu ir po Antrojo pasaulinio karo, kuomet prasigėrusių buvo skaičiuojama milijonais, dalis jų iš meilės ugniniam vandeniui ir mirė. Dabar gi skelbiama, esą  kaimynai svaigiųjų gėrimų sukeliamas bėdas sparčiai likviduoja. Naujausiais Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, per metus vienam 15-os ir vyresniam Rusijos gyventojui dabar esą tenka tik 12 ir 2 dešimtosios grynojo alkoholio. Tai reiškia, jog rusai geria ne tik mažiau nei lietuviai, kurie pasak organizacijos yra pasaulio lyderiai ir kasmet susiverčia po 15 ir dvi šimtąsias litro.

REKLAMA
REKLAMA

Rusai esą didesni blaivininkai nei vokiečiai ir prancūzai, kurie esą kasmet suvartoja po 13 litrų. Tokia naujiena šokiravo lietuvius. Jie įsitikinę, jog skaičiai neatitinka tikrovės.

REKLAMA

Naujausius duomenis pateikė Pasaulio sveikatos organizacijai Rusijoje atstovaujanti serbė Melita Vujnovič. Moteris tvirtina, jog metinis rusų suvartotas alkoholio kiekis yra mažiausias nuo Sovietų Sąjungos griūties. Esą paskutinį sykį apie 12 litrų kaimynai suvartodavo 90-aisiais, kuomet buvęs šalies vadovas Michailas Gorbačiovas įvedė daugybę ribojimų. Vėliau, 2011-aisiais „litražas“ buvo pasiekęs ir beveik 16 litrų. Taigi per šį laiką vartojimas neva sumažėjo net ketvirtadaliu, keturiais litrais žmogui. Pasaulio sveikatos organizacijos atstovė Lietuvoje Ingrida Zurlytė tikina, jog nors skaičiai ir stebinantys, tai galėjo lemti Rusijoje sugriežtėjusi prekyba alkoholiu – draudimas svaigalais prekiauti naktį, kainų kėlimas stipriesiems gėrimams.

REKLAMA
REKLAMA

„Alkoholio suvartojimas sumažėjo dėl tokių, sakyčiau, nuoseklių taikytų kontrolės priemonių. Tai ir alkoholio pardavimo draudimas tam tikromis valandomis ir kiti dalykai. Galbūt ir bendra tokia tendencija alkoholio vartojimo mažėjimo“, - sako PSO atstovė Ingrida Zurlytė.

Taigi dabar Pasaulio sveikatos stebėtojai trimituoja, jog lietuviai už rusus išgeria net trimis litrais daugiau. O šis skaičius praėjusią vasarą būtų skyręsis ir dar kardinaliau. Tautiečiams buvo peršami ir 18 litrų, vėliau 16 litrų. O štai Statistikos departamento duomenimis, realus Lietuvos rodiklis – 13 ir dvi dešimtosios litro. Tiesa, neįskaičius nelegalaus alkoholio. Beje, pastaruoju metu svaigalų vartojimas, padidinus akcizus, šalyje ir toliau smunka.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Suvartota buvo 13,2 litro absoliutaus alkoholio ir jei palyginti su 2012 metais, suvartojimas vienam gyventojui sumažėjo apie 10 procentų arba pusantro litro absoliutaus alkoholio“, - tvirtina Statistikos departamento atstovė Laimutė Rimkienė.

Skeptikai mano, jog naujausius PSO rezultatus vadinti rusų romano su alkoholiu pabaiga negalima, mat neaiškūs nelegalaus alkoholio gamybos ir prekybos mastai. O jie Rusijoje gali būti didžiuliai.

„Korupcijos kultūra Rusijoje yra gerokai didesnė, stipresnė, gilesnė nei vakarų pasaulyje. Problema tame, kad tai net nesuvokiama, kaip korupcija. Tai suvokiama, kaip išgyvenimo būdas, kaip apskritai gyvenimo būdas iš principo“, - aiškina politologas Laurynas Jonavičius. LAURYNAS

REKLAMA

Pati Rusija, kurioje valstybės mastu klastojami net dopingo mėginiai per olimpiadą, konkrečiu šešėlio dydžiu nesidalija. Ir politikai tik pabrėžia kovos su svaigalais trofėjus, dažnai net perlenkdami lazdą. Štai sveikatos ministras viešai tikina, jog per penkerius metus rusai alkoholio suvartojo net 80 procentų mažiau. Taigi ar PSO rezultatai galėjo būti suklastoti ir panaudoti propagandos tikslais. Politologai tuo abejoja, mat pasauliui rusų alkoholizmo problema menkai terūpi. Tačiau pačius rusus galima įtikinti, jog valdžia dirba gerai.

Plačiau apie tai – TV3 reportaže.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų