• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
16
Laura Winner su mirusia dukra Adeline (nuotr. asm. archyvo)

Motina, nuotraukoms pozavusi su savo mirusia dukrele, tiki, jog taip turėtų elgtis visi vaikų netekę tėvai.

16

Motina, nuotraukoms pozavusi su savo mirusia dukrele, tiki, jog taip turėtų elgtis visi vaikų netekę tėvai.

REKLAMA

Mažylė Adaline Anapilin iškeliavo 2015-ųjų gruodį. Mergaitės mirties priežastis – staigios kūdikių mirties sindromas. Laura Winner paskutinį kartą savo pirmagimę gyvą matė tuomet, kai paguldė ją pogulio. Pietų Dakotoje, JAV gyvenanti 30-metė moteris, po 7 savaičių amžiaus mergaitės mirties praėjus 5 dienoms, nusprendė įsiamžinti su savo dukrele, kad taip būtų išsaugoti bent paskutinieji judviejų prisiminimai.

Laura, šiuo metu auginanti kitą dukrelę, sakė, jog kai kurie jos draugai ir artimieji sukritikavo ją už tokią fotosesiją, neva taip elgtis nederama, tačiau moteris tiki, kad taip pasielgti turėtų visi savo atžalų netekę tėvai.

„Tuo metu negalvojau, jog nuotraukų su savo mirusia dukrele darymas yra keistas“, - pasakojo buvusi slaugės padėjėja. „Dieną prieš jos mirtį nupirkome jai gražią rožinę suknelę, kadangi buvome suplanavę pasidaryti fotosesiją. Tačiau nė nenumanėme, jog vietoje to ji šį drabužėlį dėvės kiek kitokiomis aplinkybėmis. Tą dieną fotosesija atrodė lyg normalus dalykas, be to, vėl galėdama laikyti ją savo rankose pajutau palengvėjimą. Laikiau ją savo rankose, glosčiau jos veidelį ir kalbėjau su Adaline. Nenorėjau atsisveikinti su savo kūdikiu. Atrodė, jog ji ramiai miega. Vis galvojau, jog jai būtų pats metas nubusti.“

REKLAMA
REKLAMA

Laura pridūrė, kad ši fotosesija nuliūdino daugelį žmonių, tačiau ji jiems paaiškino, kad tokiu poelgiu ji norėjo įamžinti savo dukrelę, kad ši visuomet liktų jos prisiminimuose.

REKLAMA

„Netgi dabar, žiūrėdama į šias nuotraukas, aš nusiraminu. Dažniausiai apie nuotraukas neigiamai atsiliepia tie, kuriems neteko nieko panašaus išgyventi. Niekada nesuprasite, kaip jaučiasi tai patyręs žmogus, kol patys to neišgyvensite. Nors kai kuriems tai pasirodė keistas būdas įamžinti Adaline atminimą, man tai padėjo jos gedėti ir susitaikyti su tokia netikėta dukrelės netektimi. Skatinu, kad ir kiti, kurie neteko savo atžalų, sudalyvautų tokioje fotosesijoje“, - teigė Laura.

Visi gedi skirtingai

Moteris pabrėžė, jog iš nei vieno tokias nuotraukas pasidariusio žmogaus ji nėra girdėjusi, jog pastarieji gailisi tokio žingsnio, be to, daugelis tėvų gailisi nepasirūpinę tuo anksčiau.

REKLAMA
REKLAMA

„Aplink mirtį sklando dar tiek daug tabu, tačiau toks jau tas gyvenimas. Mirtis neturėtų būti slepiama ir jos tikrai nereikėtų gėdytis“, - sakė ji. „Džiaugiuosi, jog mano albume yra šios nuotraukos, kadangi jose įamžintos paskutinė mano ir dukrelės akimirkos kartu. Visi gedime taip, kaip tai mums atrodo priimtina ir natūralu.“

Pasak moters, vos tik sužinojus, jog laukiasi Adaline, Laura jautė aplink ją sklandančią pražūties dvasią. Jausmo, jog nutiks kažkas blogo, ji negalėjo atsikratyti viso nėštumo metu.

Dieną iki Adaline mirties mažylės buvo neįmanoma nuraminti, ji nuolatos verkė, tačiau mama apie nieką blogo nepagalvojo, kadangi Adaline visuomet buvo nerami, ji nesirgo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lemtingą dieną Laura savo mažylę paguldė vienoje didžiulės lovos pusėje, o pati atsigulė šalia. Po 3,5 val. Laura staiga nubudo ir pajuto, jog kažkas negerai, kadangi Adaline, kaip įprastai, dar nebuvo pabudusi. Mergaitė gulėjo ramiai, tačiau nekvėpavo.

„Kai nubudau ir laikrodyje pamačiau valandas, iškart supratau, kad įvyko kažkas siaubingo. Net nereikėjo pažvelgti į dukrelę, kai mane apėmė bloga nuojauta. Pažiūrėjau į ją, o ji gulėjo lygiai taip pat, kaip ją paguldžiau. Jos oda jau buvo pradėjusi mėlynuoti, o tai ženklas, jog nustojo plakti vaikelio širdis“, - prisiminė moteris. „Iš pradžių elgiausi ramiai. Paėmiau ją į rankas ir kelis kartus garsiai ištariau jos vardą. Maniau, jog taip ją atgaivinsiu, tačiau jokie prisilietimai ir pokalbiai nebegalėjo padėti. Padėjau ją ant lovos ir greitai surinkau greitosios pagalbos numerį. Operatorei pranešiau, jog, mano nuomone, vaikelis nebegyvas.“

REKLAMA

Dabar Adaline – sesutės angelas sargas

Adaline buvo skubiai nugabenta į ligoninę, tačiau jos gyvybės išgelbėti nepavyko.

„Negalėjau patikėti man prieš akis įvykusiu košmaru. Ligoninėje man pranešė liūdną naujieną. Aš sustingau. Kai reikėjo identifikuoti dukrelės kūną, kai pamačiau po balta antklode slypintį jos kūnelį ir iš po jos kyšančia jos galvytę, pratrūkau“, - tęsė Laura. „Negalėjau patikėti netekusi savo vaikelio. Nenorėjau gyventi pasaulyje, kuriame nėra Adaline.“

Dėl neaiškios mirties priežasties, moteris net 5 dienas negalėjo pamatyti savo dukrelės kūnelio, kadangi tuo metu savo darbą dirbo policijos pareigūnai. Vėliau paaiškėjo, jog Adaline mirties priežastis – staigus kūdikių mirties sindromas.

REKLAMA

Laura pripažino, jog mirus Adaline jos neapleido įvairios mintys. Ji manė, jog pati, miegodama šalia savo dukrelės, versdamasi ant šono ją prispaudė.

Kartu su vyru Seanu, dirbančiu oro pajėgose, moteris kiekvienais metais, minint Adaline gimimo ir mirties metines, į dangų paleidžia šūsnį rožinių balionų. Jie taip pat vietinės ligoninės naujagimių intensyvios priežiūros skyriui dovanoja įvairiausias priemones.

Laura nori, kad žmonės būtų kuo detaliau supažindinti su įvairiomis miego praktikomis, padedančiomis sumažinti staigios naujagimių mirties sindromo riziką.

Po Adaline mirties praėjus beveik metams, pora sužinojo, jog jie vėl laukia šeimos pagausėjimo. 2017-ųjų gegužę jiems gimė antra dukrelė Hailey.

„Kai sužinojome, jog laukiamės, be galo džiaugėmės, o paaiškėjus, jog gims mergaitė, negalėjau sulaikyti ašarų. Dažnai įsivaizduoju, kas būtų, jei Adaline vis dar būtų su mumis ir galėtų žaisti kartu su savo sesute“, - pasakojo Laura. „Skausmas netekus dukrelės niekur nedingo, tačiau išmokau su juo gyventi ir jaučiuosi be galo dėkinga galėjusi bent kelias savaites pasidžiaugti Adaline. Jaučiu, jog jos siela stebi Hailey. Ji – mūsų dukrelės angelas sargas.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų