REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvoje buriasi aktyvistų grupė, kovojanti už gimdymą be smurto. Šie žmonės piktinasi, kad per gimdymą kilus komplikacijoms kai kurie medikai naudoja Kristelerio manevrą – stiprų gimdos spaudimą siekiant išstumti gimstantį kūdikį.

Lietuvoje buriasi aktyvistų grupė, kovojanti už gimdymą be smurto. Šie žmonės piktinasi, kad per gimdymą kilus komplikacijoms kai kurie medikai naudoja Kristelerio manevrą – stiprų gimdos spaudimą siekiant išstumti gimstantį kūdikį.

REKLAMA

Žmonės piktinasi esą taip žalojamos moterys ir reikalauja tai uždrausti. Lietuvos ginekologų ir akušerių asociacija su tuo nesutinka, teigia, kad be šio metodo padaugėtų kūdikių mirčių.

Štai taip per gimdymą, siekiant išstumti kūdikį, medikai spaudžia gimdyvės pilvą – gimdos dugną. Tai vadinama vokiečių mediko Kristelerio manevru, jo paties aprašytu dar prieš pusantro šimto metų. Dabar Lietuvoje susikūrė gimdymo be smurto aktyvistų grupė, kurie šį metodą vadina atgyvena ir reikalauja jį uždrausti.

Moterys iš įvairių Lietuvos ligoninių liudija, kad tas manevras joms buvo atliktas. Tai sukelia šonkaulių lūžius, gali sukelti kepenų, gimdos plyšimus, kitus plyšimus. Kūdikiui gali išsilieti kraujas ant smegenų, stuburas būti pažeidžiamas, nervai.

REKLAMA
REKLAMA

Kovoti prieš gimdos spaudimą Nerijus ryžosi kai tapo liudininku, kokius didžiulius sužalojimus gimdant teko išgyventi jo žmonai. Jis į Kauno krikščioniškuosius gimdymo namus atvyko gimdyti be skatinimo, natūraliai.

REKLAMA

Nepaisant medikų tikinimų, gimimo be smurto aktyvistų teigimu, gimdos dugno spaudimas Lietuvos ligoninėse naudojamas per dažnai, nors ir Sveikatos apsaugos ministerija, ir Pasaulio sveikatos organizacija rekomenduoja jo vengti. Vilnietis Nerijus paskelbė peticiją ir renka parašus reikalaujant uždrausti Kristelerio manevrą. Ją jau pasirašė apie 300 žmonių, moterys prisipažįsta dėl medikų veiksmų patyrusios daug sužalojimų. Tiesa, dabartinis ministras apie tai sako nežinantis.

O štai vilnietės Jūratės glėbyje – trijų mėnesių Jurgis. Šis mažylis taip pat gimė po to, kai medikai ėmė spausti mamai gimdą. Tačiau Jūratė dėl to nesipiktina, nes mano, jog kitaip gimdymas mažyliui galėjo baigtis tragiškai.

REKLAMA
REKLAMA

"Mėlynės buvo ant pilvo vaikui, nežinau, ar jam buvo trauma. Kadangi buvo labai greitai išstumtas, vaikas šiaip gimsta lėčiau, per takus eina, jis buvo visas mėlynas, kraujosruvų buvo akyse, mėlynių, visas mėlynas buvo. Bet čia reikėjo rinktis – jo širdies tonusai krito, jis turėjo būti išstumtas, daktarė pasirinko, manau, teisingą variantą", - sakė Jūratė. 

Lietuvos ginekologų ir akušerių asociacija nesutinka, kad būtų uždraustas Kristelerio manevras, ir esą medikai dabar naudoja silpnesnį spaudimą nei prieš šimtmetį. Sunkiuose gimdymuose, išimtiniais atvejais, jis esą pateisinamas.

O štai akušerė iš Lietuvos, dirbanti Londone, tvirtina, kad Anglijos medikai apsieina be žalojančio gimdos spaudimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos ginekologų prezidentė spėja, kad mūsų šalyje gimdos dugnas gali būti spaudžiamas iki 5 proc. gimdymų, panašiai kaip ir Švedijoje ar Šveicarijoje. Tiesa, nors Kristelerio manevro jaunoji medikų karta Lietuvos universitetuose nėra mokoma, praktikoje matydamos tai darant vyresnes, patirtį gali perimti ir toliau tęsti.

Išsamiau žiūrėkite TV3 reportaže:

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų