REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Kai mūsų paukščiai pakelia sparnus į šiltuosius kraštus, laisva vieta tuščia nelieka.

 Kai mūsų paukščiai pakelia sparnus į šiltuosius kraštus, laisva vieta tuščia nelieka.

REKLAMA

„Nemažai paukščių rūšių, šiauriečių grynų atskrenda pas mus vasaroti – gal ne vasarot, bet jiems mes esam šiltieji kraštai, jie pasilieka žiemos metu, nes būna maisto išteklių, daugiausia mintantys kokiom uogom užsilikusiom būna, aižo įvairių žolinių augalų sėklas, medžių sėklas“, - sakė Saulius Karalius, ornitologas.

Ventės rago ornitologai dabar irgi žieduoja beveik vien šiaurinius paukščius: vakar, gražią dieną, sužieduoti 800 paukščių, kone visi – tundroje perintys čimčiakai, bet pasitaikė ir keletas sniegenų. Sniegenos, alksninukai ir žaliukės užfikusotos ir ornitologo Mariaus Karlono.

Lietuvoje šiltuoju metu skraidantys paukščiai žiemą tiesiog nebeturi kuo maitintis, o šiauriečiai maisto randa. Šiuo metu – pats šiauriečių skridimo pikas.

REKLAMA
REKLAMA

„Maždaug tokiu pačiu laiku, kai kurie netgi nukėlę savo datas į vėlesnį, svirbelių netgi dabar pastebimi tiktai pirmieji svirbeliai, dar didelių būrių tikrai nestebima, bet tai priklauso nuo metų, atskirais metais jų būna labai daug, o kartais praktiškai beveik nepastebimi. Taip pat smulkūs paukščiai, mažiau pastebimi, tokie kaip, pvz., čimčiakai, geltonsnapiai čivyliai, sniegstartės ar raguotieji vieversiai – tipiški šiauriečiai, kurie pas mus pasirodo tik vėlesnį rudenį“, - sako ornitologas.

REKLAMA

Gal paukščiai ir prasti sinoptikai, tačiau daugelį metų gamtą stebintis TV3 sinoptikas Naglis Šulija tam tikrus žiemos ženklus įžvelgia.

„Pradėkime nuo to, kad tokio paukščių sinoptikų biuro nėra. Paukščiai kaip ir visa gyvoji gamta, reaguoja į faktinius orus“, - sako jis.

Mūsų kalbintas ornitologas sako, kad stebint sparnuočius panašu, jog labai gausaus sniego šią žiemą lyg ir neturėtų būti, bent jau pajūryje. Tačiau kokia ta žiema bus, spėlioti lieka nebeilgai.

Tiesa, rūpintis reikia ne tik pas mus žiemojančiais šiauriečiais paukščiais, bet ir dėl mūsų gerumo užsilikusiais: pripratusios gauti lesalo gulbės ir antys nebesivargina skristi ten, kur šilčiau, tad žiemą turime nepamiršti jų palesinti. Lesyklėles grūdais, sėklomis ar nesūdytais lašinukais svetingai papildykime ir čia žiemoti atskridusiems.  

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų