REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Šiaulių rajono taryboje – nesutarimai dėl Liberalų sąjūdžio vicemero Algio Mačiulio: opozicija siekė jo atleidimo, teigdami, kad šis tarybai nepranešė apie teismo sprendimą jį atleisti nuo baudžiamosios atsakomybės pagal laidavimą.

 Šiaulių rajono taryboje – nesutarimai dėl Liberalų sąjūdžio vicemero Algio Mačiulio: opozicija siekė jo atleidimo, teigdami, kad šis tarybai nepranešė apie teismo sprendimą jį atleisti nuo baudžiamosios atsakomybės pagal laidavimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Valstietis“ meras Antanas Bezaras teigia, kad vicemero problemos su teisėsauga rajono gyventojams buvo gerai žinomos, tačiau pretenzijų dėl jo darbo – neturi. Liberalų atstovas vicemeras postą išsaugojo daugiausia valdančiųjų „valstiečių“ balsais.

REKLAMA

Valstiečių ir žaliųjų sąjungos lyderis Ramūnas Karbauskis, Seime raginęs visus liberalus po pareikštų įtarimų partijai trauktis iš postų, teigė, kad savivaldoje situacija yra kitokia ir tvirtino negalintis nurodyti, kam su kuo derėtų dirbti.

„Šnekant apie savivaldą, situacija yra truputį kitokia, ten žmonės visi vienas kitą pernelyg gerai pažįsta, kad aš galėčiau vertinti, kokioje savivaldybėje kokiai partijai su kokia dirbti. Jeigu žiūrėtume į sudėtis partijų ir frakcijų, visiškai neatitinka tie principai, kurie nacionaliniame lygyje yra. Visiškai skirtingos koalicijos. (...) Šnekant apie konkrečius pažeidimus ir konkrečius žmones, reikia žinoti situaciją, kad būtų galima vertinti – aš nežinau situacijos“, – BNS sakė R. Karbauskis, anksčiau dirbęs Šiaulių rajono savivaldybės taryboje.

REKLAMA
REKLAMA

Apie teismo sprendimą nei mero, nei tarybos neinformavo

Spalio 10 dieną Šiaulių rajono savivaldybės taryba svarstė opozicinių Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų ir Socialdemokratų frakcijų inicijuotą interpeliaciją A. Mačiuliui.

Siūlymą atleisti mero pavaduotoją iniciatoriai motyvavo tuo, kad apysunkį nusikaltimą padaręs politikas, nors ir neįgijęs teistumo, „politinės atsakomybės prasme diskredituoja pačią Šiaulių rajono savivaldybės tarybą bei iš esmės menkina žmonių pasitikėjimą vietos savivalda“. Taip pat pabrėžiama, kad politikas apie šią aplinkybę neinformavo tarybos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tarybos narių duomenimis, 2016 metų rugpjūčio 17 dieną Šiaulių apylinkės teismas nusprendė pagal laidavimą nutraukti ikiteisminį tyrimą dėl A. Mačiulio, anksčiau ėjusio Meškuičių gimnazijos direktoriaus pareigas. Jis kaltintas dokumentų klastojimu ir apgaulingu apskaitos tvarkymu. A. Mačiulis turėjo sumokėti įmoką į nukentėjusiųjų nuo nusikalstamų veikų asmenų fondą, laiduotojui jis perduotas dvejiem metams. Nors politikas pripažintas padaręs nusikaltimą, teistumo jis neįgijo.

Per slaptą balsavimą vicemero atleidimui nepritarta: iš 22 balsavime dalyvavusių tarybos narių 8 interpeliaciją palaikė, 13 buvo prieš, vienas biuletenis rastas negaliojantis.

REKLAMA

Kaip sakė vienas iš atleidimo iniciatorių, konservatorius Alfredas Jonuška, nors teismo sprendimas priimtas pernai, tarybos nariai apie jį informuoti nebuvo, todėl iniciatyvos atleisti vicemerą ėmėsi tada, kai šios aplinkybės paaiškėjo.

„Mes nieko nežinojome pačioje pradžioje, sužinojome šių metų apie kovo mėnesį, kai žmonės ėmė skųstis į Antikorupcijos komisiją rajono savivaldybės tarybos. (...) Nei pats A. Mačiulis – jeigu paimtumėte jo privačių interesų deklaraciją, ten nieko nėra, kad jis turi laiduotoją. Tai buvo užgniaužta, mes nieko nežinojome“, – BNS sakė A. Jonuška.

REKLAMA

Šiaulių rajono meras, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos narys A. Bezaras BNS teigė irgi nebuvęs informuotas apie vicemero statusą, tačiau pripažino, kad apie teisėsaugos tyrimus A. Mačiulio atžvilgiu buvo žinoma, apie juos plačiai rašė žiniasklaida, o dėl to, kad nebuvo informuotas apie teismo sprendimą, problemos neįžvelgė.

„Apie tą teismo sprendimą – ne, bet šiaip ta situacija kad jis būdavo ir pasiimdavo dieną atostogų, kada turėjo kvietimus į teisėsaugos institucijas, tą tai žinojau, kad turi problemų“, – sakė meras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Dėl pasitikėjimo – savivaldybei žalos jokios jis nėra padaręs ir dabar dirbdamas pavestas užduotis atlieka, pretenzijų dėl darbo nebūtų. Čia yra moraliniai dalykai, gal turėtų apsispręsti ir patys politikai dėl tokių dalykų. Ne vienas aš sprendžiau tuos dalykus“, – svarstė meras.

VRK žada aiškintis

Pats A. Mačiulis sako taręsis su teisininkais ir iš jų išgirdęs, kad apie teismo sprendimą tarybos informuoti neprivalo.

„Tyrimas buvo nutrauktas, kadangi jokių žalų, nė cento, nepadaryta. Ankstesnėje darbovietėje įvyko elementarus nesusižiūrėjimas ir man to dalyko informuoti nebuvo privalu. Tai jei nebuvo privalu, aš to ir nedariau“, – kalbėjo politikas.

REKLAMA

Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkė Laura Matjošaitytė BNS teigė, kad turimos medžiagos yra per mažai įvertinti tarybos nario padėtį, todėl planuoja kreiptis dėl papildomos informacijos.

Valdančiąją koaliciją Šiaulių rajone sudaro dešimt Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos, trys Liberalų sąjūdžio ir du Darbo partijos atstovai. Taryboje taip pat dirba šeši socialdemokratai, trys konservatoriai ir vienas „tvarkietis“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų