REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kultūros ministerija prašo Seimo konservatoriaus Vytauto Juozapaičio paaiškinti jo teiginius apie turimą konfidencialią informaciją apie konkursą į Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro (LNOBT) vadovus.

Kultūros ministerija prašo Seimo konservatoriaus Vytauto Juozapaičio paaiškinti jo teiginius apie turimą konfidencialią informaciją apie konkursą į Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro (LNOBT) vadovus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Minsiterija ketvirtadienį oficialiai kreipėsi į Seimo Kultūros komiteto narį reaguodama į trečiadienį komiteto posėdyje jo išsakytus teiginius, jog jis turi viešai neskelbiamos informacijos apie pretendentus į LNOBT direktoriaus postą. Atsakymus prašoma pateikti iki penktadienio ryto motyvuojant tuo, jog penktadienį turėtų būti paskelbtas konkurso nugalėtojas ir iki tol būtina nuspręsti, ar „galimas konfidencialios informacijos nutekėjimas nesutrukdys konkurso procedūroms ir jų skaidrumui“.

REKLAMA

„Kultūros ministerija prašo Seimo nario atsakyti, iš kur jis gavo šią konfidencialią informaciją. Taip pat Seimo nario prašoma nurodyti asmenis, kurie tą informaciją pateikė ir ar jis yra kaip nors susijęs su kuriais nors pretendentais į LNOBT vadovo pareigas“, – nurodoma pranešime.

Kreipimęsi, kurį matė BNS, teigiama, jog V. Juozapaičio pasisakymas gali reikšti, jog buvo paviešinta konfidenciali informacija, o dėl to ministerija „negali spręsti dėl tolimesnių konkurso procedūrų organizavimo teisėtumo ir tikslingumo“.

REKLAMA
REKLAMA

Taip pat pažymima, jog Kultūros komiteto posėdyje V. Juozapaitis pasiūlė pakeisti LNOBT vadovo konkurso vertinimo komisijos narius – ministerija kelia klausimą, ar taip „nėra bandoma daryti įtakos konkurso skaidrumui, jo procedūroms“. Be kita ko, nurodoma, kad V. Juozapaitis nuolat domisi LNOBT vadovo konkursu, yra pats ir su kitais Seimo nariais išsiuntęs septynis laiškus ministerijai tiek dėl konkurso, tiek dėl buvusio vadovo Gintauto Kėvišo atleidimo.

Rašte taip pat pažymima, kad LNOBT nuo 2012-ųjų dirba V. Juozapaičio dukra – operos solistė Ieva Juozapaitytė bei keliama abejonė, ar V. Juozapaitis „yra nešališkas ir parlamentinę priežiūrą atlieka tinkamais būdais bei priemonėmis“ bei ar su konficencialios informacijos atskleidimu nesusiję „kiti asmenys, dalyvaujantys LNOBT vadovo atrankoje, galimai turintys privačių asmenų interesų“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pats V. Juozapaitis ministerijos kreipimąsi vertina kaip „gynybą puolant“ ir vykdančiosios valdžios „kišimąsi į parlamentinę kontrolę“. Jis sako, kad ir toliau domisi LNOBT vadovo skyrimo aplinkybėmis, nes ministrė neatsakė į Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos keliamus klausimus dėl laikinai į generalinio direktoriaus pareigas paskirto Sigito Žutauto, paties konkurso organizavimo.

„Yra daug aplinkybių, rodančių, kad ir šis žmogus, kuris atsirado nežinia iš kur ir priimtas galbūt ne pagal įstatymą, o tai reiškia, kad galbūt proteguojant kažkokių verslo atstovų norus, kad kelia abejonių ir pačios ministrės veikimas“, – dėstė V. Juozapaitis.

REKLAMA

Jis taip pat tikina, kad jo dukra Ieva šiuo metu nuolat gyvena ir mokosi Helsinkyje, ji, būdama studente, buvo kviečiama vienam vaidmeniui operetėje „Linksmoji našlė“ ir teatre nedirba.

„Čia yra desperacija, taikant tokius metodus, panašu, kad ministrė peržengė padorumo ribas. Čia yra dugnas“, – teigė jis.

Seimo narys taip pat patvirtino ketinantis dalyvauti penktadienį vyksiančiuose pokalbiuose su kandidatais – tokio leidimo jis jau anksčiau prašė ministerijos bei išsiuntė pakartotinį prašymą ketvirtadienį.

„Bet kokių sąsajų su dalyviais ar juo labiau su kokiais nors komisijos nariais nėra, jų būti negali, nuo to kategoriškai atsiriboju“, – pabrėžė politikas.

REKLAMA

Kultūros ministerija konkursą į LNOBT vadovo postą paskelbė liepą. Teatrui šiuo metu laikinai vadovauja finansų vadybininkas Sigitas Žutautas. Jis postą perėmė iš Gintauto Kėvišo, šį po 15 metų vadovavimo teatrui kultūros ministrė atleido iš pareigų už nustatytus viešųjų ir privačių interesų pažeidimus.

Naujajam teatro vadovui keliamas reikalavimas turėti universitetinį arba jam prilygintą meno, humanitarinių arba socialinių mokslų magistro laipsnio išsilavinimą

LNOBT direktorius taip pat privalės turėti mažiausiai penkerius metus vadovaujamo darbo patirties, mokėti anglų, prancūzų arba vokiečių kalbą. Konkurso dalyviai turės pristatyti penkerių metų teatro programą, joje turės būti įvertinta teatro veikla ir pateikta ateities vizija.

Su konkursą laimėjusiu kandidatu bus sudaryta penkerių metų darbo sutartis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų