REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Patekti į atkrintamąsias varžybas. Tokį tikslą kelia visos dešimt Lietuvos krepšinio lygos čempionate kovosiančių komandų. Dauguma jų, žvelgiant į žaidėjų pavardes, po praėjusio sezono sustiprėjo, o sudėtys pasikeitė radikaliai.

Patekti į atkrintamąsias varžybas. Tokį tikslą kelia visos dešimt Lietuvos krepšinio lygos čempionate kovosiančių komandų. Dauguma jų, žvelgiant į žaidėjų pavardes, po praėjusio sezono sustiprėjo, o sudėtys pasikeitė radikaliai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pirmenybėse neturėtų būti beviltiškų autsaiderių, o favoritams, rungtyniaujant su bet kuriais varžovais, tikėtis lengvo pasivaikščiojimo neverta. Tai žada didžiulę intrigą. Šis čempionatas tikriausiai bus dar įdomesnis nei praeitas.

REKLAMA

Portalas tv3.lt supažindina su pasikeitimais ekipose, jų uždaviniais, pateikia klubų atstovų nuomones. Pirmoje straipsnio dalyje – apie klubus, kurie praėjusį sezoną užėmė 6-10 vietas.

„Dzūkija“

Alytaus klubas praėjusį sezoną baigė paskutinėje vietoje. Labai realu, kad šiai komandai su autsaiderės vaidmeniu reikės taikytis ir naujajame čempionate. Geriausiu atveju dzūkai yra pajėgūs pakilti vienu laipteliu aukščiau, tačiau patekimas į atkrintamąsias varžybas misija beveik neįmanoma. Ekipa iki šiol nebaigė komplektacijos ir dar ieško žaidėjų.

REKLAMA
REKLAMA

Pirmaisiais smuikais turėtų griežti taiklą ranką turintis kairiarankis gynėjas šiemet NBA Vasaros lygoje žaidęs amerikietis Jimmy Gavinas, iš „Lietkabelio“ persikėlęs lengvasis puolėjas Julius Kazakauskas, jo pozicijoje rungtyniaujantis komandos senbuvis Osvaldas Mačernis, 215 cm ūgio „centras“ iš Rusijos Anatolijus Kaširovas, kuris prieš aštuonerius metus net yra tapęs Eurolygos čempionu su Maskvos CSKA klubu. Tiesa, tada daugiausia jis trynė atsarginių suolą.

Tikimasi, kad apčiuopiamos naudos duos ir buvęs žalgirietis gynėjas Gediminas Navickas, taip pat ispanas įžaidėjas Alexanderis Hernandezas. Jis praėjusį sezoną kartu su Mariumi Grigoniu atstovavo Ispanijos elitinėje lygoje žaidžiančiam Manresos klubui. A. Hernandezas dažniausiai patekdavo į starto penketą, bet jis yra prastas metikas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ko gero, pagrindinis žmogus „Dzūkijos“ gretose vėl bus griežtasis treneris iš Slovėnijos Andrejus Urlepas. Šį krepšinio diktatorių į Alytų anksčiau pakvietė dabartinis „Lietuvos ryto“ vairininkas Tomas Pačėsas. A. Urlepas dažniausiai sugeba išpausti maksimumą iš turimų vidutinio ar gana žemo lygio auklėtinių. Slovėnui talkins karjerą baigęs buvęs žalgirietis Giedrius Gustas.

Didžiausias klubo nuostolis – į „Lietuvos rytą“ grįžęs vidurio puolėjas Julius Jucikas, kuris praėjusį sezoną rinko po 15,7 taško.

REKLAMA

Svarbiausi pirkiniai: J. Gavinas, A. Kaširovas, J. Kazakauskas, A. Hernandezas, G. Navickas.

Didžiausios netektys: J. Jucikas, J. Robinsonas, A. Eitutavičius, S. Serapinas.

Prognozė: 10 vieta.

Komentaras. Klubo vadovas Povilas Tamulynas: „Norime išlikti konkurencingi, deramai reprezentuoti miestą, atkakliai kovoti su visais kaip ir praėjusį sezoną. Pagrindinis noras – patekti į atkrintamąsias varžybas. Aišku, tai padaryti bus sunku, nes daugelis LKL komandų sustiprėjo. Dėl to tik įdomiau“.

„Nevėžis“

Agurkų krašto komanda šį sezoną tikisi netapti varžovų patrankų mėsa. Pagrindo optimizmui yra. Vietos savivaldybė net trigubai padidino finansinę paramą klubui. Pernai miesto valdžia ekipai skyrė 57 tūkst. eurų, o šiemet ir kitąmet jau atseikės po 183 tūkst. „Nevėžį“ nuo 2013-2014 m. čempionato vis dar slegia skolos, tačiau jos smarkiai sumažėjo. Praėjusį sezoną vietos savivaldybė skoloms padengti davė 50 tūkst. eurų.

REKLAMA

2015-2016 m. LKL pirmenybėse su kuklia sudėtimi kėdainiškiai kovėsi išties neblogai. Jie užėmė 9 vietą. Prasibrauti į atkrintamąsias varžybas bus velniškai sudėtinga, bet įmanoma.

„Nevėžio“ aprangą apsivilko naudingiausias praėjusio NKL (Nacionalinės krepšinio lygos) čempionato krepšininkas lengvasis puolėjas Ignas Vaitkus, iš „Lietkabelio“ atėjo atakuojantis gynėjas amerikietis Jermaine'as Love'as. Taip pat atvyko serbas Ivanas Smiljaničius, galintis rungtyniauti ir trečiuoju, ir ketvirtuoju numeriu, „centras“ Karolis Petrukonis, įžaidėjas iš Kroatijos Toni Prostranas, kuris pastaruosius dvejus metus buvo vienas geriausių Švedijos čempionato krepšininkų. Praėjusį sezoną jis būdamas Lulėjo komandos narys atlikdavo daugiausia rezultatyvių perdavimų visoje lygoje – net po 7,2. Šis kroatas 2009-aisiais 19-mečių pasaulio čempionate pateko į simbolinį penketą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Rimtos pagalbos tikimasi ir iš Pauliaus Petrilevičiaus, kuris prieš tai buvo vienas Estijos Piarnu klubo lyderių. Ketvirtadienį klubas sudarė kontraktą su patyrusiu snaiperiu Justu Sinica.

Skaudžiausias „Nevėžio“ praradimas – Mindaugas Kupšas, kuris pakėlė sparnus į Prienus. Šis „centras“, anksčiau atstovavęs „Žalgiriui“, praėjusiose pirmenybėse buvo pagrindinis Kėdainių ekipos žaidėjas. Naujasis vidurio puolėjas K. Petrukonis yra kur kas žemesnio lygio krepšininkas nei M. Kupšas. Puikų darbą Kėdainiuose atlikęs treneris Ramūnas Cvirka išvyko į Pasvalį, kur gaus didesnę algą. Iš R. Cvirkos vairą perėmė Paulius Juodis, anksčiau treniravęs Lietuvos jaunių rinktinę, o praėjusį sezoną dirbęs Saudo Arabijoje.

REKLAMA

Svarbiausi pirkiniai: T. Prostranas, I. Vaitkus, J. Love'as, I. Smiljaničius, J. Sinica, K. Petrukonis.

Didžiausios netektys: M. Kupšas, D. Gvezdauskas, T. Kingas, V. Volkus.

Prognozė: 9 vieta.

Komentaras. Klubo direktorė Ingrida Marijošienė: „Mūsų šio sezono tikslas – patekti į atkrintamąsias varžybas ir į Karaliaus Mindaugo taurės turnyrą. Pernai siekėme neužimti paskutinės vietos. Tada reikėjo grąžinti nemažai skolų. Dabar jų liko visiškai nedaug“.

„Pieno žvaigždės“

Pasvalio krepšininkai ir jų gerbėjai norėtų pamiršti praėjusį sezoną. Jame „Pieno žvaigždės“ užėmė tik 8 vietą. Nors klubo biudžetas liko toks pat kaip pernai, ekipos sudėtis bus galingesnė. Pasvaliečiai ateinančiose pirmenybėse turėtų kilti kur kas aukščiau.

REKLAMA

Klubo vadovams pavyko išsaugo komandos lyderius – Derricką Low, Steponą Babrauską, Andrejų Agafonovą. Pasvalyje toliau rungtyniaus ir Justas Tamulis bei Osvaldas Olisevičius. Taigi žaidėjų branduolys liko. Tai yra viena iš ekipos stiprybių. „Pieno žvaigždės“ – viena mažiausiai pasikeitusių LKL komandų, nors ir joje naujų veidų nestinga.

Pribloškiantis pirkinys – buvęs NCAA Evansvilio universiteto, kuriam atstovavo ir Egidijus Mockevičius, taškų gaminimo mašina J.J. Balentine'as. Šis 188 cm ūgio gynėjas JAV studentų lygos aukščiausiajame divizione rinko net po 20,5 taško, atliko po 4,4 rezultatyvaus perdavimo, atkovojo 3,5 kamuolio.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Solidus pastiprinimas – sugrįžęs vidurio puolėjas Egidijus Dimša, kuris pavojingas ne tik baudos aikštelėje, bet ir prie tritaškio linijos. Pasvaliečiai pasikvietė įžaidėją Karolį Babkauską, taip pat skandalingu elgesiu pagarsėjusį puolėją Vilmantą Dilį. Ekipoje neliko kito „paklydėlio“ Dovydo Rediko.

Vietoj Manto Šerniaus „Pieno žvaigždėms“ diriguos buvęs „Nevėžio“ strategas Ramūnas Cvirka.

Svarbiausi pirkiniai: D. J. Balentine'as, E. Dimša, K. Babkauskas, V. Dilys.

 

Didžiausios netektys: R. Moore'as, Ž. Skučas, L. Radosavljevičius.

Prognozė: 6 vieta

Komentaras. Klubo direktorius Arūnas Burkevičius: „Mūsų tikslas užimti vietą viršutinėje turnyro lentelės dalyje. Tarkim šeštoji vieta mus jau nelabai tenkintų. Turėsime stipresnę sudėtį nei praėjusį sezoną. Dar ieškome lengvojo ir sunkiojo puolėjų. Daug vilčių siejame su treneriu Cvirka. Mums patiko, kaip jis dirbo Kėdainiuose“.

REKLAMA

„Lietkabelis“

2015-2016 m. pirmenybėse 7 vietą užėmusi Panevėžio komanda per tarpsezonį susprogdino didžiausią bombą. Tai labiausiai sustiprėjusi LKL ekipa, jei lygintume su praėjusiu sezonu. Aukštaitijos sostinės klubui sensacingai pavyko prisivilioti Darjušą ir Kšyštofą Lavrinovičius. Nors jiems greitai sukaks 37-eri, abu bokštai vis dar turi parako ir turėtų tapti vienais pagrindinių „Lietkabelio“ ramsčių. Nors broliai, pirmiausia Darjušas, užsienyje būtų uždirbę du ar tris kartus daugiau, jie troško pasilikti Lietuvoje, o svarbiausia – žaisti kartu.

REKLAMA

Po 15 metų pertraukos į gimtojo Panevėžio komandą, kuri kovos ir Europos taurės turnyre, grįžo Mindaugas Lukauskis. Jam jau 37 metai, bet gynėjas į „pensiją“ dar tikrai nesirengia. Be to, „Lietkabelis“ įsigijo labai aukšto lygio atakuojantį gynėją australą Beną Magdeną, kuris sugeba nuostabiai atakuoti iš toli. Jis tapo rezultatyviausiu praėjusio Belgijos čempionato krepšininku (vid. 19,6; 43,3 proc. tritaškių). Prieš tai B. Magdenas buvo vienas geriausių Australijos lygos žaidėjų.

Šiems keturiems krepšininkams svarbiausi pagalbininkai turėtų būti puolėjas Žygimantas Skučas, įžaidėjas Lorenzo Williamsas, buvęs „Neptūno“ aukštaūgis Simas Galdikas, į Panevėžio klubą iš Šiaulių grįžęs gynėjas Gintaras Leonavičius, „Žalgiryje“ neįsitvirtinęs jaunasis puolėjas Donatas Tarolis ir, aišku, atakų organizatorius Žygimantas Janavičius. Jis yra vienintelis žaidėjas, likęs iš praėjusio sezono.

REKLAMA
REKLAMA

Panevėžio krepšininkus toliau muštruos Kazys Maksvytis ir Gintars Kadžiulis. Trenerių štabą papildė praėjusį sezoną Panevėžyje rungtyniavęs aukštaūgis iš Kroatijos Jurica Žuža.

„Lietkabelis“ turės pajėgiausią sudėtį per visą LKL istoriją, bet iš anksto džiūgauti neverta. Panevėžio komanda bus pati vyriausia čempionate, todėl veteranams sezono pabaigoje gali pristigti sveikatos. Be to, baiminamasi traumų. Pastaruoju metu aikštėje nepasirodo Darjušas, kurį kamuoja nedideli nugaros skausmai.

Svarbiausi pirkiniai: Darjušas ir Kšyštofas Lavrinovičiai, B. Magdenas, Mindaugas Lukauskis, S. Galdikas.

Didžiausios netektys: A. Valeika, V. Vasylius.

Prognozė: 4 vieta.

Komentaras. Klubo direktorius Mantas Ignatavičius: „LKL čempionate norime patekti į pirmąjį ketvertą, o Europos taurės varžybose gal pavyks patekti ir į kitą etapą, tačiau svarbu sužaisti garbingai. Mūsų sudėtis sezono metu neturėtų keistis, nes su žaidėjais pasirašyti visaverčiai kontraktai. Kuris nors krepšininkas išvyktų nebent tik tuo atveju, jei kitas klubas mums pasiūlytų didžiulę išpirką. Esu labai patenkintas brolių Lavrinovičių, Lukauskio, kitų žaidėjų darbu per treniruotes. Daug kas mano, kad mūsų biudžetas smarkiai padidėjo, tačiau jis tik šiek tiek solidesnis nei praėjusį sezoną. Panašiu pinigų kiekiu disponuoja Prienų, Utenos klubai, Pasvalio komandos biudžetas gal net didesnis nei „Lietkabelio“.

REKLAMA

„Šiauliai“

Šiaulių komandai atėjo sunkūs laikai. Iš ekipos pasitraukus dabar jau buvusiam vyriausiajam treneriui Gediminui Petrauskui klubą nustojo remti jo turtingas tėvas – verslininkas Zigmas Petrauskas, kuris prieš du dešimtmečius dosniai padėjo Kauno „Atletui“. Šiauliečių piniginė gerokai suplonėjo, todėl Saulės miesto komandai neliko nieko kito, kaip tik prisipirkti pigių amerikiečių.

Praėjusiose LKL pirmenybėse 6 vietą užėmusiems „Šiauliams“ šįkart apie tokias „aukštumas“ galima tik pasvajoti. Vien patekimas į atkrintamąsias varžybas jau būtų neblogas rezultatas. „Šiauliai“, vertinant sudėtį, turbūt vienintelis akivaizdžiai susilpnėjęs klubas.

Šiauliečiai įsigijo keturis naujus legionierius – vidurio puolėją AJ Westą, įžaidėją Deviną Pattersoną, atakuojantį gynėją Tre Bowmaną, bei iš Ganos kilusį puolėją Asenso Ampimą. Pastarasis praėjusį sezoną apskritai nežaidė, nes gydėsi traumą. Iš jų pirmiausia galima išskirti AJ Westą, kuris puldamas kalnų neverčia, bet solidžiai ginasi ir efektyviai kaunasi dėl atšokusių kamuolių.

Tačiau šie amerikiečiai meistriškumu neprilygsta 2015-2016 m. Šiauliuose žaidusiems legionieriams – Davidui Dudzinskiui, Assemui Marei, Michaelynui Scottui. Didžiausia netektis – į „Lietuvos rytą“ grįžęs Rokas Giedraitis.

REKLAMA

Šiauliečiai pasielgė drąsiai pasirašę sutartį su puolėju Tomu Lekūnu, kuris anksčiau dukart įkliuvo apsvaigęs nuo alkoholio – Lietuvos jaunimo rinktinėje ir „Dzūkijos“ ekipoje. Rimta paspirtimi turėtų būti iš „Žalgirio“ pasiskolintas aukštaūgis Martynas Echodas. „Šiaulių“ aprangą po 4 metų pertraukos vėl apsivilko snaiperis Darius Gvezdauskas.

Pirmą kartą karjeroje vyriausiuoju treneriu tapo buvęs G. Petrausko asistentas Vaidas Pauliukėnas, kurio stipriausia pusė – varžovų žaidimo analizė. Jam talkins R. Giedraičio tėvas Robertas.

Svarbiausi pirkiniai: AJ Westas, M. Echodas, D. Pattersonas, D. Gvezdauskas.

Didžiausios netektys: R. Giedraitis, D. Dudzinskis, A. Marei, G. Leonavičius.

Prognozė: 8 vieta.

Komentaras. Vyriausiasis treneris V. Pauliukėnas: „Minimalus mūsų uždavinys – patekti į atkrintamąsias varžybas. Tačiau aš esu optimistas ir tikiu, kad būsime aukščiau. Iš esmės esu patenkintas mūsų legionierių darbu, tik vienas iš jų pritingi. Manau, kad nėra didelio skirtumo tarp žaidėjų, kurių vienas gauna du tūkstančius eurų per mėnesį, o kitas – šešis. Svarbiausia, kaip susicementuoja komanda. Itin svarbu ir psichologija. Mūsų galutiniai rezultatai gali priklausyti ir nuo čempionato pradžios. Jei startas pasiseks, krepšininkai pajus pasitikėjimą savo jėgomis, tada galime pasirodyti gerai“.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų