REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
34
Ugnė Rukuižaitė (nuotr. facebook.com)

Kas galėjo padėti išvengti paauglės tragedijos?

Patarimai, kaip reaguoti dingus vaikui

Lygiai 19 dienų kraupios nežinomybės, kurią nutraukė iki ašarų skausmingas policijos pareigūnų pranešimas apie Varėnos rajone rastą 17-metės Ugnės Rukuižaitės kūną. Mamos viltys išvysti dukrą, o kitų – nuoširdžią draugę sudužo į šipulius.

34

Lygiai 19 dienų kraupios nežinomybės, kurią nutraukė iki ašarų skausmingas policijos pareigūnų pranešimas apie Varėnos rajone rastą 17-metės Ugnės Rukuižaitės kūną. Mamos viltys išvysti dukrą, o kitų – nuoširdžią draugę sudužo į šipulius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Socialiniuose tinkluose po skaudaus pranešimo pasipylė kaltinimų lavina. Vieni (greičiausia, nesuvokdami, kokį skausmą išgyvena moteris) užsipuolė paauglės mamą, kiti pliekė, anot jų, netinkamai paiešką vykdžiusius pareigūnus.

REKLAMA

Ir nors kelti klausimą, kas kaltas, 17-metės atveju jau per vėlu, bet... Bet galbūt tragiškas paauglės likimas privers susimąstyti visas paieškose dalyvaujančias puses bei užkirs kelią ateityje pasikartoti panašioms istorijoms.

Negalima delsti nė akimirkos

Dingusių žmonių šeimų paramos centro (DŽŠPC) direktorė Natalija Kurčinskaja įvardijo, kaip reikėtų reaguoti, kai artimoje aplinkoje dingsta vaikas (tas pats galioja ir suaugusiųjų atveju – aut. past.).

REKLAMA
REKLAMA

„Nėra net abejonės, kad dingus žmogui kiekviena sekundė yra aukso vertės. Todėl būtina nedelsiant kreiptis į policiją. Ir, kas labai svarbu, pareigūnams pateikti visą informaciją. Negalima nieko neslėpti. Jei kilo ginčas ar kivirčas su vaiku – reikia tą papasakoti.


SUSIJUSIOS NAUJIENOS:

Kraupi paieškų atomazga: dingusi be žinios Ugnė Rukuižaitė rasta negyva

Ekspertai iškėlė pirminę Ugnės Rukuižaitės mirties versiją


Jei vaikas pradėjo vartoti narkotikus ar alkoholį – reikia tą pasakyti. Nereikia bijoti visuomenės pasmerkimo, ko iki šiol išvengti nepavyksta. Kai nenutylimos tokios detalės, tada ir policijos paieškos būna efektyvesnės. Net jei informacija yra šokiruojanti“, - pabrėžė N. Kurčinskaja.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Naujienų portalo tv3.lt pašnekovė prisiminė vieną sėkmės istoriją, kai paauglį pavyko surasti net Ispanijoje. Tąkart vienu esminiu sėkmingu paieškų kriterijumi tapo greita reakcija. Pasitelkus tarptautines paieškos priemones, į Ispaniją išskridusį vaiką pavyko surasti per mažiau nei 10 valandų.

Tėvų indėlis paieškose

Dingus vaikui būtent tėvų pečius užgula sunkiausia našta. „Nepaisant to, kad yra didelis pasimetimas, baimė, būtent tėvams reikia stengtis reaguoti, kaip įmanoma šalčiau. Jie turi skambinti visiems pažįstamiems, giminėms, dingusio vaiko draugams.

REKLAMA

Iš tikrųjų, labai daug kas priklauso nuo tėvų. Tiek, kiek jie gali padaryti, to nepadarys niekas. Tiek skelbimai apie dingusį žmogų, tiek socialiniai tinklai – viskas priklauso nuo tėvų ar kitų artimųjų sugebėjimo susitvardyti sunkioje situacijoje. Faktas, kad viskas turi būti išnaudota“, - pasakojo DŽŠPC direktorė.

Specialistė teigė, kad supranta tėvus, kurie tikisi, kad paskambinus policijai, jie po kelių minučių atves vaiką už rankos: „Deja, bet taip nebūna.“

Kodėl policija delsia?

Dažnam kyla klausimas, kodėl policija per žiniasklaidą viešina informaciją apie dingusius žmones, kai šie būna prapuolę jau keletą dienų ar savaičių? Kodėl taip delsiama?

REKLAMA

Atsakymas, gana konkretus. Yra įstatymuose numatyta tvarka bei aprašyta reagavimo dingus žmogui tvarka. Todėl laikantis to, policija, pirmiausia, paiešką atlieka savo turimais resursais. Ir tik šiems nepasiteisinus arba atsiradus skubumo faktoriui – kreipiamasi su prašymu viešinti informaciją.

„Tokia situacija yra itin ydinga. Suprantu, įstatymuose viskas yra griežtai reglamentuota. Bet kai dingsta vaikas, turėtų būti reaguojama tikrai greičiau. Deja, bet net mūsų centras nežino, kaip policija ieško dingusių žmonių. Tai yra slapta informacija ir su mūsų centru ja nėra pasidalinta“, - apgailestavo N. Kurčinskaja.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Specialistė nedrįso spėti, ar staiga pakelti sraigtasparniai būtų padėję išgelbėti 17-metės Ugnės gyvybę, bet... „Dabar liks daug neatsakytų klausimų, tačiau būti pagaliau išmokti skaudžias pamokas. Nežinau, gal kitokia reakcija būtų padėjusi surasti mergaitę. Gal būtų pakakę, kad apie jos dingimą būtų viešai paskelbta ne po kelių valandų, o iškart. Gal...“, - teigė DŽŠPC direktorė.

Tuo pačiu pridurdama, kad kaltinti vien policiją dėl galimai netinkamai vykdytos paieškos būtų neteisinga: „Daug metų dirbu su dingusiais žmonėmis. Todėl galiu pasakyti, kad dažnai tenka įžvelgti ir artimųjų kaltės. Nenoriu nieko sakyti. Ugnės mamai yra labai sunku. Mes su ja daug bendravome.

REKLAMA

Iš pradžių ji kažko pareigūnams gal ir nenorėjo sakyti, nes galvojo, o ką pagalvos giminės. Bet dar kartą pasikartosiu – policijai reikia sakyti viską. Ypač, kai randi ženklų, kad vaikas nori padaryti sau kažką blogo. Galbūt gavę tokią informaciją pareigūnai paiešką vykdytų visiškai kitaip. Suprantama, tiksliai nežinau, kaip viskas būtų.“

Sėkmingos paieškos pavyzdys

Naujienų portalo tv3.lt pašnekovė papasakojo ir apie dar vieną atvejį, kuomet tik per plauką pavyko išvengti skaudžios tragedijos

„Tai nutiko prieš keletą mėnesių. Dienos metu, apie 13.30 val., mums paskambino Vokietijoje gyvenantis vyras ir pasakė, kad jo dukra paliko atsisveikinimo laišką. Tėvas pridūrė, kad tik ką pilnametystės sulaukusi mergina neseniai sužinojo apie sunkią ligą, ji buvo prislėgta, o laiške užsiminė, kad ji nežinoma kryptimi išvyksta autobusu iš Berlyno.

REKLAMA

Greitai įvertinome merginos palikto laiško turinį ir su visa turima informacija kreipėmės į Vokietijos teisėsaugą. Pareigūnai sureagavo į mūsų pagalbos prašymą. Jiems pavyko nustatyti autobusą, kuriuo keliavo lietuvaitė. Autobusas buvo sustabdytas, o merginą pasitiko ne tik pareigūnai, bet ir psichologas“, - pasakojo N. Kurčinskaja.

Pareigūnų komentaras

Policijos atstovų komentaras dėl vykdytos U. Rukuižaitės paieškos:

„Buvo nuolat atliekami įvairūs paieškos veiksmai, tikrinamos galimos dingimo versijos, planingai dirbama, taikant visas reikiamas paieškos priemones.

Visi gauti pranešimai dėl dingusios merginos buvo registruoti ir visa su ja susijusi informacija buvo tikrinama.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų