• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiaulių apygardos teismas paskelbė nuosprendį narkotikų gabentojams ir kontrabandininkams. Perskaičius nuosprendį antrankiai iš karto buvo uždėti Anatolijui Guseinovui (30 m.), jo tėvui Jurijui Guseinovui (50 m.) ir Kęstučiui Biručiui (40 m.).

Paleido iš suėmimo

Nors tėvas ir sūnus buvo areštuoti tuoj po nusikaltimo, tačiau Apeliacinis teismas juos buvo išleidęs į laisvę, tad nuosprendžio išklausyti jie atėjo iš namų. Tačiau vyrai jautė, koks gali būti teismo sprendimas, tad buvo pasiruošę blogiausiam – į didžiulius krepšius turėjo susidėję tai, ko reikės būnant už grotų.

O pirmą kartą A. ir J. Guseinovai buvo areštuoti 2012-ųjų vasario 2-ąją. Tuomet Šiaulių miesto apylinkės teismas sutiko su prokurorų nuomone ir įtariamuosius už grotų uždarė trims mėnesiams, o vėliau tas terminas nuolat buvo tęsiamas. Paskutinįjį kartą Šiaulių apygardos teismas suėmimą dar trims mėnesiams tėvui ir sūnui pratęsė pernai liepos 18-ąją. Šią teismo nutartį J. ir A. Guseinovai apskundė ir laimėjo.

Lietuvos Apeliacinio teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus teisėjas Aloyzas Kruopys, išnagrinėjęs kaltinamųjų skundus nusprendė, kad „tolesnis pačios griežčiausios kardomosios priemonės – suėmimo termino tęsimas galėtų būti vertinamas kaip Europos žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos konvencijos nuostatų, numatančių teisę į bylos nagrinėjimą per įmanomai trumpiausią laiką arba teisę būti paleistam proceso metu, pažeidimas“.

REKLAMA
REKLAMA

Teismas J. Guseinovui paskyrė rašytinį pasižadėjimą neišvykti, įpareigojo periodiškai registruotis policijos įstaigoje bei paėmė jo vairuotojo pažymėjimą ir piliečio pasą. Panašios kardomosios priemonės buvo paskirtos ir jo sūnui.

REKLAMA

Narkotikai padangose

Vyrai įkliuvo, kai pareigūnai Šiaulių rajone sustabdė „Mercedes-Benz Sprinter“ su priekaba automobiliui transportuoti, ant kurios buvo vežta „Honda Civic“. Automobilis buvo sustabdytas ne šiaip sau. Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Organizuoto nusikalstamumo tyrimo biuro pareigūnai, turėjo informacijos, jog tėvas ir sūnus Guseinovai su dar vienu bičiuliu automobiliuose gabena narkotikus.

Kadangi pirminės apžiūros metu kvaišalų nebuvo rasta, kriminalistai automobilius atsigabeno į policijos komisariato kiemą ir ėmėsi juos ardyti. Išmontavus automobilio padangas, įvairiose celofaninėse pakuotėse rasta beveik 3 kilogramai (2800 g) kanapių, 688 gramai kanapių dervos. Kaip tuomet buvo pranešta, radinio vertė galėjo siekti 100 000 litų, o vežėjams grėsė sėsti už grotų gana ilgam, net iki 15 metų.

REKLAMA
REKLAMA

Pradėjus tyrimą paaiškėjo, kad narkotikai padangose į Lietuvą buvo atvežti iš Ispanijos.

Duomenų pakako

Baudžiamojon atsakomybėn patrauktas šiaulietis J. Guseinovas, kuris ilgą laiką gyveno Ispanijoje, neprisipažino nusikaltęs. Jis ir jo advokatas teigė, kad baudžiamoji byla yra suklastota ir remiasi tik liudytojų, kurie yra policijos pareigūnai, parodymais. O šie pareigūnai yra patraukti baudžiamojon atsakomybėn dėl disponavimo narkotinėmis medžiagomis, piktnaudžiavimo tarnyba ir dokumentų klastojimu. Kaltinamasis taip pat nurodė, kad, nagrinėjant bylą, paaiškėjo, jog šioje baudžiamojoje byloje buvo klastojami duomenys, dokumentai, liudytojas buvo verčiamas duoti melagingus parodymus, buvo manipuliuojama daiktiniais įrodymais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Savo kaltės nepripažino nei jau kartą už narkotikų gabenimą teistas A. Guseinovas, nei kalėjimo duonos irgi ragavęs K. Birutis. Atliekant kratą pas jį rasta 1675 gramai kanapių. K. Birutis teigė, kad narkotikai jo namuose galėjo būti padėti tyčia.

Tačiau Šiaulių apygardos teismui pakako duomenų, kad nuteistų narkotikų platintojus ir kontrabandininkus. Teismo metu nustatyta, kad trijulė buvo tarpusavyje susijusi: telefonu kalbėdavosi ir tardavosi dėl narkotikų gabenimo. Už padarytą nusikaltimą teismas J. Guseinovą nuteisė kalėti 11 su puse metų, jo sūnui A. Guseinovui skyrė 12 su puse metų nelaisvės, o K. Birutis nuteistas 9-iems nelaisvės metams.

REKLAMA

Laimėjo prieš Lietuvą

K. Birutis yra iš tų nedaugelio kalinių, kurie yra laimėję bylas prieš Lietuvą Europos žmogaus teisių teisme (EŽTT).

1997 metais už riaušių Pravieniškių sustiprinto režimo pirmojoje pataisos darbų kolonijoje kurstymą Kauno apygardos teismas nuteisė 21 šios kolonijos kalinį laisvės atėmimo bausmėmis nuo 5 iki 13 metų. Nuosprendis buvo priimtas remiantis daugiausia įslaptintų liudytojų parodymais, kurių neturėjo galimybės patikrinti nei patys pareiškėjai, nei šią bylą nagrinėję teismai.

K. Birutis buvo nuteistas net 13 metų laisvės atėmimo, iš kurių 5 metus pagal teismo nuosprendį turėjo atlikti kalėjime, o likusią dalį – griežtojo režimo pataisos darbų kolonijoje. Kauno apygardos teismas nustatė, kad 1997 metų sausio 15-osios vėlų vakarą K. Birutis kartu su kitais nuteistaisiais 6-ojo būrio buitinėse patalpose gėrė vandeniu atskiestą spiritą. Pasigėręs jis liepė keliems nuteistiesiems pakelti ir išrikiuoti prie tualeto patalpų kalinių žargonu vadinamos „gaidžių“ kastos nuteistuosius ir juos sumušė.

REKLAMA

Atvykus kolonijos pareigūnams, K. Birutis atsisakė vykdyti jų reikalavimus ir kreipėsi pagalbos į kitus nuteistuosius. Raginimą kelti riaušes parėmė apie 300 kalinių. Jiems tramdyti į koloniją buvo įvesti Vidaus reikalų ministerijos vidaus tarnybos I-ojo pulko kariai ir šarvuočiai.

Po ilgų derybų su Vidaus reikalų ministerijos vadovybe riaušėse dalyvavę nuteistieji rytą išėjo į lauką ir pasidavė.

K. Birutis ir dar du nuteistieji pasiskundė EŽTT, kad jų teismo proceso metu buvo pažeistos teisės į gynybą ir bešališką teismą, kurias garantuoja Žmogaus teisių konvencijos 6-asis straipsnis. Teisėjai Strasbūre nusprendė kad šis konvencijos straipsnis iš tikrųjų buvo pažeistas. Jokių piniginių kompensacijų iš Lietuvos kaliniai neprašė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Policininkų byla“

Narkotikų prekeivių ir kontrabandininkų byla, kuri buvo išnagrinėta Šiaulių apygardos teisme glaudžiai susijusi su dabar Panevėžyje teisiamų Šiaulių policininkų byla. Tėvą ir sūnų sulaikę ir jų bylą iš pradžių tyrę kriminalistai vėliau patys tapo kaltinamaisiais. Įtariama, kad policininkai sulaikydavo narkotikų gabentojus ir į saugyklą atiduodavo tik dalį įkalčių, o dalį – pasisavindavo ir parduodavo per savus narkotikų prekeivius. Taip policininkai bei jų talkininkai susižerdavo nemažą pelną. Per kratas buvo rasta nemažai grynųjų pinigų: ne tik litais, bet ir JAV doleriais bei didelis kiekis narkotikų. Kvaišalus pareigūnai laikė ne tik įrengtoje slėptuvėje, bet ir darbe. Įtariama, kad iš J. ir A. Guseinovų policininkai irgi nugvelbė apie kilogramą kanapių.

REKLAMA

Buvo naudojama ir kitokia schema – sulaikyti nusikaltėliai už tam tikrą mokestį būdavo paleidžiami į laisvę. Neva pritrūko įrodymų juos suimti ir apkaltinti.

Ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas 2012 metais. Kriminalinės žvalgybos tyrimo metu surinktiems duomenims patvirtinus gautą informaciją, buvo sudaryta ikiteisminio tyrimo grupė iš Policijos departamento Imuniteto valdybos ir Lietuvos kriminalinės policijos biuro Organizuoto nusikalstamumo tyrimo padalinių pareigūnų. Tyrimo grupei vadovavo Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokurorai.

Organizuota gauja?

Generalinė prokuratūra jau baigė šios bylos tyrimą ir perdavė ją Panevėžio apygardos teismui. Kaltinimai padarius sunkius ir labai sunkius nusikaltimus pateikti 18 asmenų.

REKLAMA

Buvę ir esami pareigūnai iš Šiaulių ir kiti asmenys kaltinami tuo, kad dalyvaudami nusikalstamo susivienijimo veikloje, pagrobė ir pasisavino svetimą turtą, kyšininkavo papirkdami valstybės tarnautojus, piktnaudžiavo tarnybine padėtimi ir viršijo įgaliojimus, neteisėtai disponavo šaunamaisiais ginklais, šaudmenimis, turėdami tikslą platinti neteisėtai pasisavino įvairius narkotinių medžiagų kiekius ir jais disponavo, suklastojo dokumentus, davė melagingus parodymus, melagingai pranešė apie nebūtą nusikaltimą ir suklastojo įrodymus asmens baudžiamajam persekiojimui pradėti.

Viešai apie tą bylą buvo prabilta pernai sausio mėnesį. Tuomet skandalas dėl policininkų, galimai prekiavusių narkotikais, sudrebino ne tik Šiaulių apskrities vyriausiąjį policijos komisariatą, bet ir visą Lietuvos policiją. Tai buvo vienas tų retų atvejų, kad pareigūnai, kurie turi gaudyti narkotikų prekeivius, kartu su savo vadovu užsiėmė narkotikų prekyba. Tyrimą organizavęs bei jam vadovavęs Generalinės prokuratūros prokuroras Gedvydas Norkūnas sakė, kad jis nepamena tokio mąsto su pareigūnais susijusios bylos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dabar, kai byla jau baigta, už grotų teismo laukia buvęs skyriaus viršininkas Remigijus Zykas, tyrėjai Ričardas Pocius ir Gediminas Aina. Tie, kurie mažiau prisidėjo prie gaujos „darbelių“ arba tie, kurie prisipažino, buvo paleisti į laisvę ir dabar jiems taikomos švelnesnės kardomosios priemonės.

Aurelija ŽUTAUTIENĖ  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų