REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Airijos medikų abejingumas pražudė dvejų metukų lietuvį

Praėjusio pirmadienio popietę Midltono mieste (Airija) dvejų metų berniukas bežaisdamas iškrito per savo namų langą... Tai buvo tragiškos istorijos pradžia.

REKLAMA
REKLAMA

Vidas Martinaitis, mažylio Vakario tėvas, iškart pastebėjo, jog vaikas persirito per pirmojo aukšto langą ir nedelsdamas išbėgo į kiemą. Ten jis pamatė kraupų vaizdą – Vakaris, kruvina galvyte, gulėjo ant betoninio šaligatvio.

REKLAMA

Tuo metu pro juos namo važiavo buvęs žolės riedulio prizininkas Kevinas Henesis, kuris neliko abejingas ir stabtelėjo prie šoko ištikto tėvo ir krauju paplūdusio vaiko. Airis paskambino greitosios medicinos pagalbos dispečerei ir paprašė kuo skubiau atvykti. „Aš buvau „apšalęs“, kai man pasakė, jog šiuo metu toje miesto dalyje jie neturi laisvų mašinų, dėl to negali atvykti ir pasiūlė patiems vykti į artimiausią bendrosios praktikos kliniką, – pasakojo K. Henesis. – Dar bandžiau jiems paaiškinti, jog vaikas sužeistas labai rimtai – dešinė veido pusė buvo smarkiai nubrozdinta, akies beveik nesimatė, viršugalvis tino akyse. Bet jie nesileido į kalbas ir liepė vykti į polikliniką patiems“.

REKLAMA
REKLAMA

Pagelbėjo garda

Kadangi Vido žmona Auksė jų automobiliu buvo išvykusi į darbą, vyriškiai griebė vaiką ir buvusio atleto K. Henesio automobiliu nuvyko į „SouthDoc“ bendrosios praktikos kliniką. Čia jiems net nesuteikė pirmosios pagalbos, o tik liepė kuo skubiau vežti vaiką į Korko Universitetinę ligoninę.

Prie „SouthDoc“ klinikos atvyko ir V. Martinaičio žmona Auksė. Bet Vakario jie jau nebekėlė į kitą mašiną, tik liepė motinai važiuoti paskui juos.

Eismas, kaip tyčia, pasitaikė labai intensyvus, kas nebūdinga nedarbo dienai (gegužės pirmąjį pirmadienį Airijoje švenčiama Gegužės diena, kuomet pasitinkama vasara, ši diena švenčiama dar nuo pagonybės laikų, – aut. past.), tad K. Henesis nusprendė paskambinti gardos pareigūnams ir paprašyti pagalbos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Netoliese buvęs ekipažas kaipmat prisistatė ir palydėjo Martinaičius iki ligoninės. Gardos pareigūnai, pamatę vaiko būklę ir išgirdę tėvų pasakojimą, taip pat buvo pakraupę tokiu gydytojų abejingumu.

Vakaris užgeso

Korko Universitetinėje ligoninėje K. Henesis dar pagelbėjo lietuviams, kurių anglų kalbos žinios prastos, susikalbėti su gydytojais ir tiksliai paaiškino, kas nutiko Vakariui.

„Buvo žiauru žiūrėti, kaip klykiantis pakraupęs vaikutis spaudžia mamos ranką, o ši negali niekuo padėti. Ligoninėje vaiką pagaliau perėmė gydytojai, bet manau, kad toks abejingumas, turėtų daryti jiems begalinę gėdą“, – sakė K. Henesis.

REKLAMA

Deja, medikai Vakariui jau nebesugebėjo padėti, po kelių valandų vaikas neteko sąmonės ir paniro į komą. Trečiadienį, praėjus 48 valandoms po nelaimės, vaikas užgeso tėvų akyse.

Martinaičiai pasielgė labai tauriai ir paaukojo Vakario organus keturiems kitiems vaikams. „Mums nepavyko išgelbėti sūnaus, bet mes norime suteikti šansą kitiems vaikams. Tikėkimės, kad mūsų auka, padės jiems išgyventi, – sakė berniuko tėvas V. Martinaitis. – Aš jau niekada nebegalėsiu žaisti futbolo, ar žvejoti su savo sūnumi, bet galbūt šį šansą gaus kiti. Su Vakariu aš praleisdavau kiekvieną dieną, mes žaisdavome su juo. Labai laukiau, kol jis paūgės ir galėsime išeiti į lauką kartu paspardyti kamuolį. Taip pat labai norėčiau padėkoti K. Henesiui, nes be jo nežinau, ką būčiau daręs.“

REKLAMA

Pradėjo tyrimą

Sutuoktiniai turi ir 8 metų dukrą, kuri ateinantį sekmadienį Airijoje turi priimti pirmosios komunijos sakramentą. „Tai yra nežmoniškai skausminga. Aš vis dar negaliu pasakyti dukrai, kas nutiko. Jai bus labai skaudu, nes ji labai mylėjo savo broliuką, dažnai padėdavo jį prižiūrėti, – praėjusį penktadienį airių spaudai pasakojo A. Martinaitienė. – Mūsų šeima labai dėkoja visiems kaimynams ir kitiems padėjusiems žmonėms. O ypač esame dėkingi K. Henesiui, kuris Vakarį gelbėjo kaip įmanydamas“.

Gegužės 11-ąją Martinaičių namuose turėjo vykti Vakario antrojo gimtadienio šventė, bet tėvams teko ruoštis ne gimtadieniui, o berniuko laidotuvėms. Pirmadienį Vakaris buvo kremuotas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sveikatos ministras Džeimsas Reilis sakė, jog dėl šio incidento jau pradėtas tyrimas. „Tai, kas nutiko šiai šeimai, yra didžiulė tragedija. Mes jau seniai žinome, kad mūsų greitosios pagalbos institucijos veikia prastai. Reikia kuo skubiau imtis priemonių“, – teigė Dž. Reilis.

Jau paaiškėjo, kad tuo metu net du greitosios pagalbos automobiliai buvo laisvi. Vienas jų – vos 18 minučių nuo nelaimės vietos. Vyksta tyrimas, dėl ko greitoji nebuvo pasiųsta prie Martinaičių namų. Dispečeriai savo kaltę atkakliai neigia. Jie tvirtina, jog jiems neva buvo prastai paaiškinta, kas nutiko vaikui ir kad jo būklė kritiška.

REKLAMA

Airių visuomenė vis dažniau piktinasi medikų abejingumu ir aplaidumu. Tai ne pirmas kartas, kai dėl pastarųjų kaltės numiršta vaikas.

Beje, pirmadienį Midltono mieste į mitingą susirinko apie 200 žmonių, protestuojančių prieš greitosios pagalbos medikų prastą darbą ir jų rodomą abejingumą nelaimėn papuolusiems. Vienas protesto mitinge dalyvavęs politikas sakė, jog susirinkusieji meldžiasi ir tikisi, kad bus išaiškinti šios nelaimės kaltininkai ir pagaliau padarytos reikiamos išvados.

Teko atsiprašyti

2011 metais vasario 6 dieną brazilų emigrantų šeima Ramonas ir Flavija de Suzai atvežė savo 8 metų sūnų Ričardą į Midlendo regioninę ligoninę Portlišo mieste. Ričardas de Suzas sirgo vėjaraupiais, liga tesėsi jau keliolika dienų, tad susirūpinę tėvai paprašė medikų pagalbos. Tačiau pastarieji išrašė tik antibiotikų ir paleido ligoniuką namo. Kitą dieną R. De Suzas mirė.

REKLAMA

Po ilgų tyrimų paaiškėjo, jog berniukas mirė nuo streptokokinės infekcijos ir toksinio šoko. Vėliau teismas nusprendė, jog ligoninė kalta dėl Ričardo mirties – jei jie būtų reagavę ir skubiai paguldę jį į ligoninę, berniukas greičiausiai būtų likęs gyvas.

Skaudi tragedija ypač paveikė vaiko tėvus. Tuo metu, kai mirė berniukas, Flavija buvo nėščia, o Ramonas patyrė tokį šoką, jog atsidūrė ligoninėje. Ričardo laidotuves Flavijai teko atlaikyti vienai, be vyro paramos.

Teisme jie pasakojo, jog po berniuko mirties jautėsi visiškai pasimetę, ilgą laiką teko lankytis pas psichologus. Išnagrinėjęs bylą teismas priteisė De Suzams apvalią sumą, tačiau, anot teisėjos, „juk vaiko nesugražinsi už jokią sumą“.

Ironiška, tačiau medikų atsiprašymas De Suzų šeimą pasiekė kaip tik trečiadienį, kuomet mirė lietuvis Vakaris.

Žana KAPUSTINA  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų