• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ūkininkai ir kiti asmenys kasmet deklaruodami žemės ūkio naudmenas ir pasėlius kartu gali teikti paraiškas Europos Sąjungos paramai gauti pagal Lietuvos kaimo plėtros 2007-2013 metų programą (KPP) bei kitas programas. Vienas iš reikalavimų deklaruojant - kasmet iki einamųjų metų pabaigosatnaujinti žemės ūkio valdos duomenis. Tačiau Nacionalinė mokėjimo agentūra prie Žemės ūkio ministerijos (NMA) informuoja, kad šiemet daugiau kaip 50-yje tūkstančių paraiškų nustatytas neatitikimas dėl neatnaujintų žemės ūkio valdos duomenų. Atnaujinti šiuos duomenis būtina, o tai padaryti gali ne tik pats valdos valdytojas, bet ir jo įgaliotas asmuo.

REKLAMA
REKLAMA

Kreiptis į seniūniją

Atnaujinti žemės ūkio valdos duomenis būtina, kadangi neatnaujinus valdos duomenų atitinkamuose teisės aktuose nustatytais terminais, valda išregistruojama iš registro duomenų ir nebegalima vykdyti žemės ūkio veiklos.  Be to, kuo greičiau pareiškėjas atnaujins duomenis, tuo greičiau jis gaus išmoką. Atnaujinti valdos duomenis pareiškėjai privalo iki šių metų gruodžio 31 d. Norėdamas tai padaryti, pareiškėjas turi kreiptis į tą seniūniją, kurios teritorijoje yra valdos centras. Informaciją seniūnijai pateikti gali valdos valdytojas arba jo įgaliotas atstovas. Valdos valdytojas turi pateikti valdos tapatybę patvirtinantį dokumentą: juridinio asmens registravimo pažymėjimą, Lietuvos Respublikos piliečio pasą, asmens tapatybės kortelę arba leidimą nuolat gyventi Lietuvos Respublikoje. Jei duomenis teikia valdos valdytojo įgaliotas asmuo, įgaliojimą atstovauti valdos valdytojui ir įgaliotojo asmens tapatybės dokumentą.

REKLAMA

Kiti dokumentai pateikiami, jeigu valdoje yra įvykę pokyčių. Vietoj dokumentų originalų duomenų teikėjas gali pateikti patvirtintas kopijas. Atnaujinus žemės ūkio valdos duomenis jos identifikavimo kodas nepasikeičia. Prireikus žemės ūkio valdos duomenys gali būti atnaujinami daugiau negu vieną kartą per metus.

Atnaujinti reikia ir kitais atvejais

Atnaujinti valdą reikia kasmet, taip pat ir per 30 dienų nuo valdos valdytojo, partnerio, valdos centro, plėtojamos pagrindinės ekonominės veiklos ir (arba) bet kurio žemės sklypo duomenų pasikeitimo. Valdos valdytojas pranešti apie pasikeitusius duomenis turi ir tuo atveju, jeigu duomenis atnaujinti reikalauja Europos Sąjungos ir valstybės paramos žemės ūkiui ir kaimo plėtrai administravimo taisyklės.

REKLAMA
REKLAMA

Valdos duomenis atnaujinti ypač suskubti turėtų pareiškėjai, prašantys tiesioginių išmokų. Mat nuo spalio vidurio bus pradedami mokėti tiesioginių išmokų avansai, kuriuos gaus tik teisingai deklaravę ir iki avanso mokėjimo pradžios valdos duomenis atnaujinę pareiškėjai.

Žemės ūkio ir kaimo verslo registre privalo įsiregistruoti visi fiziniai ir juridiniai asmenys, užsiimantys žemės ūkio ar alternatyvia žemės ūkiui veikla. Tai pagrindinė sąlyga, norint gauti tiesiogines išmokas ir pasinaudoti bet kokia teikiama ES struktūrinių fondų bei valstybės parama žemės ūkiui ir kaimo plėtrai. Įregistruotai registre žemės ūkio ir kaimo valdai suteikiamas unikalus identifikavimo kodas, kurį reikia nurodyti teikiant paraišką paramai gauti.

Iškilus bet kokiems neaiškumams, pareiškėjai gali kreiptis trumpuoju NMA numeriu 1841. Informaciją apie Lietuvos kaimo plėtros 2007–2013 metų programą galima rasti svetainėje www.paramakaimui.lt ir informaciniame NMA portale www.nma.lt.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų