• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Komisarai ir prostitutės: dar ne finalas

Albertas ONIŪNAS

Panevėžio apygardos teismas išnagrinėjo neįprastą ir skandalingą bylą. Buvę šio miesto policijos pareigūnai Bronislovas Kuzma (43 m.), komisaras, vadovavęs ONTT tarnybai, Virginijus Vingirevičius (39 m.), tos pačios tarnybos Nusikalstamų susivienijimų kontrolės skyriaus komisaras inspektorius, Eugenijus Žurauskas (28 m.), kriminalinės policijos jaunesnysis inspektorius, bei Vidmantas Mažeikis (38 m.), kriminalinės policijos vyr. inspektorius, buvo teisiami už tai, kad dangstė Aidos Jurevičienės prostitučių firmą, naudodamiesi tarnybine padėtimi santykiavo su šios firmos prostitutėmis ir už paslaugas nemokėjo. Teismo posėdžiai buvo uždari, nes buvo kalbama apie valstybines paslaptis. Beje, šios paslaptys jau tapo viešos - žiniasklaida seniai paskelbė, jog A. Jurevičienė ir jos kolega D. Juška buvo oficialiai apiforminti policijos informatoriai.

REKLAMA
REKLAMA

"Žuveliokai"

Ši istorija prasidėjo 1997 metais, policijos vadovybei labai susirūpinus kriminogenine padėtimi Panevėžyje. Šaudymai, sprogimai, "Tulpinių" ir kitų gaujų tarpusavio kovos vertė galvoti, kad policija visiškai nekontroliuoja situacijos ir jos vadovus būtina keisti. Taip ir buvo padaryta - vyr. komisaras Eugenijus Venskevičius buvo "išplukdytas" į VRM generalinę inspekciją tirti kolegų prasižengimų, kriminalinės policijos šefas Kęstutis Tūbis ėmė vadovauti Anykščių policijai. Vietoje jų į Panevėžį buvo pakviesti šilutiškiai, jau iki tol kontroversiškai pagarsėję "žuveliokų" pravarde. Tai Vladimiras Kudijanovas, tapęs Panevėžio policijos vadu, Algirdas Meiženis, užėmęs pavaduotojo kriminalinei policijai krėslą, bei Romanas Lupeika, pradėjęs eiti svarbias pareigas kriminalinėje policijoje. Nors šie pareigūnai dar Šilutėje buvo pagarsėję savo kovomis su vietos prokuratūra ir kitomis instancijomis, manyta, kad jie gali iš esmės pakeisti padėtį Panevėžyje.

REKLAMA

Užbėgant įvykiams už akių galima konstatuoti, kad šilutiškių desanto į Panevėžį eksperimentas nepasiteisino. Jau po poros metų V. Kudijanovas buvo palydėtas pensijon, o dar po kurio laiko nusižudė. A. Meiženis tapo Tauragės policijos šefu, o R. Lupeika ėmė vadovauti Mažeikių kriminalistams, tačiau po skandalingų įvykių atsidūrė Tauragėje ir dabar yra kriminalinės policijos vyr. inspektorius.

Nesėkmė su daktarais

Tačiau Panevėžyje pareigūnų trijulė šį tą nuveikė. Tik atvykę šilutiškiai neslėpė išankstinės nuomonės, kad visi anksčiau Panevėžyje dirbę pareigūnai yra įtartini. Ar bent daugelis jų. Todėl kai kam teko išeiti į pensiją, kai kas iš darbo buvo išprašytas kitokiais būdais. Organizuoto nusikalstamumo tyrimo tarnyba komisariato vadovų nemalonėje atsidūrė iškart. Naujieji komisarai puikiai suprato, kad be titaniško darbo gerų, Policijos departamente laukiamų rezultatų nepavyks pasiekti. Bet yra ir kitų būdų. Tai rezonansinės bylos. Jų gali būti tik viena kita, tačiau kovos su korupcija ir kitais neigiamais reiškiniais įvaizdis jau būtų sudarytas. Vienas pavyzdys - vadinamoji "daktarų byla". Pasitelkę STT , policijos vadovai ketino demaskuoti kyšius imančius gydytojus. Tokia praktika egzistuoja visoje Lietuvoje, tačiau operatyvininkai nesugebėjo to įrodyti, prokuratūra netgi atsisakė iškelti baudžiamąją bylą.

REKLAMA
REKLAMA

Panelės pirtyje

Kova su savaisiais pavyko geriau. ONT tarnyba kriminalinėje policijoje laikoma prestižine. Kai 1997 metais vyko reforma ir visų miestų ONTT darbuotojams buvo pakelti atlyginimai, Panevėžyje viskas liko kaip buvę. Tarnybos vadovas B. Kuzma pasidomėjo, kodėl taip yra, tačiau bent kiek aiškesnio atsakymo iš savo vyresnybės taip ir negavo. Tai buvo signalas apie artėjančią audrą. 1998-ųjų balandį A. Meiženio vadovaujami kriminalistai laikraštyje "Sekundė" pastebėjo skelbimą, kuriame "dvi jaunos panelės ketino susipažinti su turtingais ponais". Buvo paskambinta nurodytu telefonu ir paprašyta atvežti šias paneles į pirtį Vilktupyje. A. Jurevičienė, D. Juška ir V. Juozaponis atvežė merginas ir paėmė pinigus, bet buvo sulaikyti. A. Jurevičienė policijoje teigė pasiskųsianti komisarui V. Vingirevičiui. Dar po kurio laiko buvo sulaikyti ir areštinėn uždaryti B. Kuzma, V. Vingirevičius, V. Mažeikis bei E. Žurauskas. Šis įvykis buvo plačiai aprašytas viename dienraštyje, o pareigūnų nuotraukos redakcijoje atsidūrė dar prieš juos sulaikant. Buvo teigiama, kad policininkai dangstė prostitučių firmą ir patys nemokamai naudojosi jų paslaugomis. Merginos iš Rusijos, Baltarusijos ir Lietuvos kaimų noriai aiškino, kaip komisarai iš jų tyčiodavosi, sodindavo ant skruzdėlynų, mušdavo. Sąvadautoja A. Jurevičienė ir jos kolegos savo parodymais taip pat demaskavo policininkus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ketveri tyrimo metai

Bylą tyrė Generalinės prokuratūros ONKT skyriaus prokuroras R. Stankevičius. Tyrė netrumpai - nuo triukšmingo pareigūnų sulaikymo iki teismo nuosprendžio praėjo ketveri metai. Pasiteisinimas - didelis darbo krūvis. Pradžioje bylą nagrinėjo Pasvalio apylinkės teismas, tačiau išsyk sugrąžino tardymui papildyti, kadangi kaltinimai įtariamiems pareigūnams buvo nekonkretūs. Panevėžio apygardos teismas gana greitai sudėliojo visus taškus - pripažinta, kad policininkai iš tiesų piktnaudžiavo tarnyba. Tai yra naudojosi tarnybine padėtimi savanaudiškais tikslais ir padarė didelę žalą valstybės interesams. Žala ta, kad policininkai savo elgesiu pažemino ir taip nelabai aukštą pareigūno vardą visuomenės akyse. V. Vingirevičius buvo nuteistas dar ir už tai, kad pagrobė iš vieno prostitutes užsisakiusio asmens medžioklinį šautuvą. Beje, sąvadautoju laikomas D. Juška teisme pareiškė, 1998 metais jam buvo daromas didžiulis psichologinis spaudimas duoti kaip tik tokius parodymus, kokius davė A. Jurevičienė. Taip jis ir padaręs. Tačiau teismas nusprendė, kad reikia remtis tais parodymais, o į dabartinius nekreipti dėmesio.

REKLAMA

Šiaip ar taip, teismas nusprendė, kad buvusių pareigūnų kaltė įrodyta, ir skyrė B. Kuzmai, V. Vingirevičiui bei E. Žurauskui po trejus metus laisvės atėmimo, bausmės vykdymą metams atidedant, be to iš kiekvieno konfiskavo turto už 500 litų. Taip pat šie vyrai turės atidirbti po 100 valandų nemokamų darbų. V. Mažeikis nubaustas 3 000 litų bauda. Visi nuteistieji nuosprendį jau apskundė apeliacine tvarka, žadama eiti iki pat Strasbūro teismo.

Alkoholis ir informatoriai

Kodėl buvę pareigūnai nepatenkinti gana liberaliu nuosprendžiu? Ogi jie laiko, kad buvo pažeista jų teisė į gynybą - vienas bylos tomų yra slaptas ir su jame esančiais dokumentais (300 puslapių) nebuvo leista susipažinti nei teisiamiesiems, nei jų advokatams. Be to, viską iš esmės keičia ta aplinkybė, kad sąvadautojais laikomi A. Jurevičienė ir D. Juška buvo užverbuoti policijos informatoriai. Su jais buvo sudarytos ir patvirtintos herbiniais antspaudais atitinkamos sutartys, todėl neaišku, kaip ir kodėl pareigūnai turėjo demaskuoti prostitučių firmą, kurią laikė jų agentai? Nuo neatmenamų laikų žinoma, kad vertingiausi policijos agentai yra prostitutės, narkomanai ir nusikaltėliai. Pagal įprastą schemą veikė ir panevėžiečiai. Kaltinamojoje išvadoje parašyta, kad V. Mažeikis su A. Jurevičiene vartojo alkoholį, turėdamas tikslą ją užverbuoti, kol galop tai ir įvyko. Tai traktuojama kaip alkoholio gėrimas karjerizmo tikslu. Teismas šį opusą atmetė, tačiau jis geriausiai parodo bylos "darymo" specifiką. Operatyvinės veiklos įstatymas nedraudžia operatyviniam darbuotojui vartoti alkoholį su verbuojamu asmeniu. Galop nedraudžiama ir lytiškai santykiauti. Psichologiniam kontaktui nustatyti galima daryti viską, kas nėra nusikalstama. Žinoma, po vakarėlio su agentu ar agente būtina parašyti tarnybinį pranešimą ir nurodyti, kada, su kuo ir kiek degtinės buvo išgerta, kokiu tikslu, kiek ir kokios rūšies dešros suvalgyta.

REKLAMA

Nekaltumo prezumpciją pažeidžia teismas

Dar vienas niuansas - laikoma, kad pareigūnai dangstė prostitučių firmą. Tačiau iki šiol nei A. Jurevičienė, nei D. Juška nėra nuteisti už sąvadavimą, o jų firmos merginos nėra baustos už prostituciją. Tai reiškia, kad juridine prasme nebuvo jokios firmos, nebuvo ir sąvadautojų bei prostitučių. Paprastutė sąvadavimo byla jau ketveri metai dulka Generalinės prokuratūros stalčiuose ir niekaip nepasiekia teismo. Galbūt todėl, kad sąvadautojams suteikta indulgencija už paslaugas "sodinant" pareigūnus? Santykiavimas su moterimis, nemokant už tai pinigų, tapo nusikaltimu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Policijos departamento duomenų bazėje nėra jokios informacijos nei apie A. Jurevičienę, nei apie D. Jušką. Nors jiems iškelta byla, pateikti kaltinimai, visa tai kažkur dingo ir šie asmenys kriminaline prasme laikomi "švariais".

STT triūsas

Buvę pareigūnai neigia visus kaltinimus, taip pat ir lytinį santykiavimą su vadinamosiomis prostitutėmis. Tačiau jei ir buvo taip bendrauta, tai pavadinti "priešiškais tarnybai interesais" sunku. Galbūt tam tikrų ribų peržengimas vertas griežto papeikimo, kitokios nuobaudos. Bet baudžiamoji byla?.. Beje, A. Jurevičienė nebuvo gera agentė - jos pateikta informacija būdavo nekonkreti ir realizuoti ją nebuvo galimybių, todėl dar 1997-aisiais V. Mažeikis kreipėsi į savo vadovą A. Meiženį ir pasiūlė su A. Jurevičiene sutartį nutraukti. Tačiau pasiūlymas nebuvo aprobuotas.

V. Vingirevičius dabar dirba "Vilniaus prekybos" parduotuvių apsaugoje. Ne per seniausiai A. Jurevičienė pareiškė užėjusi į parduotuvę "Minima", o ten apsaugininkas V. Vingirevičius ją visaip išplūdęs. Toks pareiškimas buvo įteiktas STT Panevėžio skyriaus pareigūnams. Ir nors įvykis nevertas net apylinkės inspektoriaus dėmesio, STT specialistai pareiškimą kruopščiai ištyrė, apklausė nemažai liudininkų, tačiau buvo priversti konstatuoti, kad faktai nepasitvirtino. Ar bereikia pridurti, kad policininkų sulaikymo operacijoje 1998 metais aktyviai dalyvavo tie patys Panevėžio STT pareigūnai?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų