REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
10
Vaiva Rykštaitė

Rašytoja, knygos „Pirmąkart mama“ autorė Vaiva Rykštaitė, savaitgalį vykusioje 20-ojoje Vilniaus knygų mugėje, pasidalino mintimis apie motinystę ir motinystės skirtumus JAV ir Lietuvoje.

10

Rašytoja, knygos „Pirmąkart mama“ autorė Vaiva Rykštaitė, savaitgalį vykusioje 20-ojoje Vilniaus knygų mugėje, pasidalino mintimis apie motinystę ir motinystės skirtumus JAV ir Lietuvoje.

REKLAMA

Nors gana dažnai svajonių šalyse gyvenančios lietuvės sulaukia nemažai pavydo gaidelių iš pažįstamų ir draugų, Vaiva neslepia, kad didžiausias motinų, gyvenančių už Atlanto, iššūkis, –  mokėjimas ir gebėjimas rinktis sėkmingą karjerą arba vaikų auginimą.

V. Rykštaitė, gyvenanti Havajuose su vyru Michaeliu ir dukromis Žemyna ir Indraja, prisipažino, kad dažnai pati save neigiamai įvertina, vien dėl to, kad yra mama.

„Pavyzdžiui, kai manęs Amerikoje paklausia, ką aš veikiu pragyvenimui, aš atsakau, kad esu mama ir pati nejučia susigūžtu. Jaučiuosi, kad esu ne tokia gera ir taip toliau. Galbūt iš to nevertumo komplekso man rašymas yra dar vertesnis negu anksčiau,“ – paatviravo V. Rykštaitė.

REKLAMA
REKLAMA

Į mamų klubą renkasi vaikus pasirinkusios mamos

Vaiva jau ketverius metus priklauso Havajuose gyvenančių mamų klubui. Prieš septynerius metus įkurtas klubas vienija mamas, kurios atsisakė karjeros ir visą dėmesį sutelkė į motinystę.

REKLAMA

„Praktiškai visos mamos, kurios nusprendė, kad joms vaikai yra svarbiau, jos pasirinko vaikus ir metė tikrai geras darbo vietas.

Jos buvo socialinės darbuotojos, yra ir dirbusių finansų srityje, tačiau turėjo mesti darbą. Labai sunku būti priklausomu nuo kito žmogaus, nuo vyro, nes jokių pašalpų nėra.

Moterims tampa labai sunku ir emociškai, ir finansiškai, tik atsiduoti vaikams,“ – apie skaudžius mamų pasirinkimus kalba V. Rykštaitė.

Mamai svarbu jaustis ne vienai

Pasakodama apie mamų klubą, V. Rykštaitė sako, kad tai labai naudingas dalykas. Iš pradžių moteris nė negalėjo pagalvoti, kad gali būti tokio klubo narė.

REKLAMA
REKLAMA

„Turbūt Kaune aš nebūčiau mamų klubo narė, nes turiu dvi seses, mamą, daug tetų, o ir mano močiutės abi gyvos. Todėl moralinę paramą atstoja vaikystės draugės ir giminės.

Havajuose mes visos esame iš kažkur kitur atvykusios. Dauguma amerikiečių moterų Havajuose yra atskridusios iš žemyninės JAV, nes čia yra lengviau auginti vaiką, ypač metus darbą.

Todėl mes visos esame tokios vienišos mamos. Vyras išeina į darbą, o tu namuos klausaisi skalbimo mašinos sukimosi, todėl tikrai gali stogas pavažiuoti,“ – apie savotiškai vienišos mamos dalią prabilo V. Rykštaitė.

Pasikeitė vertybės, tapus motina

Griežta, arogantiška, nemylinti žmonių – tokia Vaiva buvo anksčiau. Tačiau viskas pasikeitė, kai moteris pirmąkart tapo motina. „Supratau, kad kiekvienas žmogus yra kažkieno vaikas. Nesvarbu nei tautybė, nei rasė, nei amžius. Vaikų mylėjimas yra universalus.

Ir mamų klube mes per kiekvieną susitikimą apsiverkiame. Būna, kad kažkas pasidalija kokia nors sunkia istorija. Arba mama papasakoja apie savo kasdienybę, pasiguodžia apie netektį ar pasiskundžia vyru. Ta bendrystė yra labai svarbi, ji mus apjungia,“ – apie motinystės patirtis kalba V. Rykštaitė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų