REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Hemorojus – tai ištinusios venos išeinamojoje angoje ir apatinėje tiesiosios žarnos dalyje, panašiai kaip venų varikozės atveju. Hemorojus gali išsivystyti tiesiosios žarnos viduje (vidinis hemorojus) arba po oda aplink išangę (išorinis hemorojus).

Hemorojus – tai ištinusios venos išeinamojoje angoje ir apatinėje tiesiosios žarnos dalyje, panašiai kaip venų varikozės atveju. Hemorojus gali išsivystyti tiesiosios žarnos viduje (vidinis hemorojus) arba po oda aplink išangę (išorinis hemorojus).

REKLAMA

Hemorojus kartkartėmis pasireiškia beveik trims iš keturių suaugusiųjų. Hemorojaus priežastys gali būti įvairios, bet dažnai konkreti jo priežastis lieka neaiški.

Laimei, hemorojų galima gydyti įvairiomis priemonėmis. Daugelis žmonių jį išsigydo savarankiškai namuose arba imdamiesi gyvenimo būdo pokyčių.

Simptomai

Hemorojaus požymiai ir simptomai dažnai priklauso nuo hemorojaus tipo.

Išorinis hemorojus

Jis susiformuoja po oda aplink išangę. Išorinio hemorojaus požymiai ir simptomai:

Niežėjimas ir dirglumas išangės srityje

Skausmas ir diskomfortas

Patinimas aplink išangę

Kraujavimas

Vidinis hemorojus

Vidinis hemorojus atsiranda tiesiosios žarnos viduje. Paprastai jis nėra jaučiamas ar matomas, ir tik retais atvejais sukelia diskomfortą. Tačiau įtampa ar dirginimas tuštinantis gali sukelti:

Neskausmingą kraujavimą tuštinimosi metu. Galite pastebėti truputį kraujo ant tualetinio popieriaus.

Hemorojaus mazgo išstūmimą per išangę (iškritęs hemorojus), o tai sukelia skausmą ir nemalonų jausmą.

REKLAMA
REKLAMA

Hemorojaus trombas

Jei kraujas kaupiasi išoriniame hemorojaus mazge ir suformuoja krešulį (trombą), tai gali sukelti:

Stiprų skausmą

Tinimą

Uždegimą

Kietą guzą prie išangės

Kada kreiptis į gydytoją

Jei tuštinimosi metu kraujuojate arba jei hemorojus nepraeina po savaitės gydymosi namuose, pasikalbėkite su savo gydytoju.

REKLAMA

Nedarykite išankstinės išvados, kad kraujavimas iš išangės yra dėl hemorojaus, ypač jei pastebėjote, kad pakito jūsų tuštinimosi įpročiai arba pasikeitė išmatų spalva ar konsistencija. Kraujavimas iš išangės gali atsirasti ir dėl kitų ligų, pavyzdžiui, dėl kolorektalinio ar analinio vėžio.

Jei kraujavimas yra stiprus, nedelsdami kreipkitės į gydytojus, ypač jei taip pat skundžiatės galvos svaigimu, silpnumu ar alpstate.

Komplikacijos

Hemorojaus komplikacijų pasitaiko retai, bet jos gali būti:

Anemija. Retais atvejais kraujo praradimas dėl hemorojaus gali sukelti anemiją, kuriai pasireiškus organizmui nepakanka sveikų raudonųjų kraujo ląstelių, kurios į kitas ląsteles neša deguonį.

REKLAMA
REKLAMA

Užspaustas hemorojaus mazgas. Jei nutraukiamas kraujo tiekimas į vidinį hemorojaus mazgą, jis vadinamas užspaustu, ir gali sukelti stiprų skausmą.

Kraujo krešuliai. Kai kuriais atvejais hemorojaus mazge gali susiformuoti kraujo krešulys (hemorojaus trombas). Nors tai nėra pavojinga, tačiau gali sukelti labai stiprų skausmą, todėl krešulį kartais prireikia pašalinti ar išvalyti.

Prevencija

Geriausias būdas užkirsti kelią hemorojui – tai užtikrinti, kad jūsų išmatos yra minkštos ir nepasireiškia vidurių užkietėjimo. Norėdami užkirsti kelią hemorojui ir sumažinti jo simptomus, laikykitės šių rekomendacijų:

Valgykite daug skaidulinio maisto. Valgykite daugiau vaisių, daržovių ir pilno grūdo produktų. Taip išmatos bus minkštesnės ir jų bus daugiau, o tai padės išvengti vidurių užkietėjimo, kuris gali sukelti hemorojų. Kad nekiltų problemų dėl pilvo pūtimo, skaidulas į valgiaraštį įtraukite po truputį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gerkite daug skysčių. Per dieną išgerkite šešias – aštuonias stiklines vandens ar kitų gėrimų (ne alkoholinių), kad išmatos išliktų minkštos.

Pasvarstykite galimybę vartoti skaidulinius papildus. Dauguma žmonių per dieną nesuvartoja rekomenduojamos skaidulų normos – 20 – 30 gramų. Tyrimai rodo, kad nereceptiniai skaiduliniai maisto papildai, pavyzdžiui, psiliumas („Metamucil“) ar metilceliuliozė („Citrucel“) gali pagerinti bendrą savijautą ir sumažinti hemorojaus sukeliamus simptomus bei kraujavimą.

Jei vartojate skaidulinius maisto papildus, būtinai gerkite mažiausiai aštuonias stiklines vandens ar kitų skysčių per dieną. Priešingu atveju papildai gali sukelti vidurių užkietėjimą ar jį sustiprinti.

REKLAMA

Nesistanginkite. Stanginimasis ir kvapo užėmimas tuštinantis sukelia didesnę įtampą apatinės tiesiosios žarnos venoms.

Eikite į tualetą vos tik pajutę reikalą Jei į tualetą neinate iškart, ir noras praeina, išmatos gali išdžiūti ir tuomet tuštintis bus sunkiau.

Sportuokite. Būkite aktyvūs, kad neištiktų vidurių užkietėjimas, ir kad venos būtų mažiau įsitempusios – taip gali atsitikti ilgai stovint ar sėdint. Sportas taip pat padeda atsikratyti perteklinio svorio, kuris gali būti viena iš hemorojaus atsiradimo priežasčių.

Venkite ilgai sėdėti. Jei per ilgai sėdite, ypač tualete, tai gali padidinti įtampą venoms palink išangę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų