Papuoškime savo stalą aromatizuoto aliejaus, acto buteliukais. Specialistai rekomenduoja derinti aliejaus ir augalų kilmę: alyvuogių aliejų tiks aromatizuoti visomis prie Viduržemio jūros paplitusiomis žolelėmis, rytietiški prieskoniai geriausiai atsiskleis sudėti į žemės riešutų aliejų.
Lietuvišką saulėgrąžų, rapsų aliejų galime aromatizuoti visais pas mus augančiais prieskoniniais augalais: mairūnais, dašiais, krapais, petražolėmis, peletrūnais, rozmarinais, bazilikais, raudonėliais, čiobreliais, paprikomis, česnakais, pipirmėtėmis ir t. t.
Pravartu pasirinkti įdomesnių ir originalesnių butelių, kurie galėtų tapti virtuvės puošmena. Labai svarbu, kad buteliai, į kuriuos pilsime produktą, būtų idealiai švarūs ir sausi. Taigi juos turime gerai išplauti ir išdžiovinti. Geriausiai tinka kamščiais užkemšami buteliai. Neblogai produktas laikosi ir užsukamuose buteliuose.
Prieskoninius augalus galima rinkti visą vasarą, tačiau kvapiausi jie būna, daugiausia veikliųjų medžiagų sukaupia prieš žydėjimą. Jei naudojami tik žiedai, juos geriausia skinti masinio žydėjimo metu, o sėklas ir vaisius – jiems visiškai subrendus. Žaliava renkama kaip vaistažolėms: augalų lapai, žiedai, šakelės su lapais – iš ryto, rasai iškritus. Surinktus augalus reikia nuplauti tekančio vandens srove ir nusausinti. Jokiu būdu augalų nereikia džiovinti, nes tuomet mažėja kvapiųjų aromatinių medžiagų, išgaruoja lakūs eteriniai aliejai.
Paruošti augalų deriniai sudedami į sausus butelius. Įsivaizduokite, jog puošiate akvariumą, kur kiekviena žolelė turi turėti savo vietą.
Ruošdami aromatizuotą aliejų, į butelius sudėtus prieskoninius augalus užpilkite rafi nuotu aliejumi, sandariai uždarykite ir laikykite tamsioje patalpoje, 10–15 laipsnių temperatūroje maždaug 2–3 savaites. Tada užklijuokite etiketę (ji taip pat galėtų būti originali, nestandartinė).
Actui aromatizuoti taip pat tinka augalų lapai, žiedai, šaknys, vaisiai, nes visuose juose kaupiasi aromatinės medžiagos. Augalai paruošiami kaip ir aromatizuojant aliejų. Į sausus ir švarius butelius sudėti augalai užpilami 9 proc. actu. Rekomenduojama rinktis būtent tokios koncentracijos produktą, nes 3 ar 6 proc. actas silpniau ištraukia aromatines medžiagas. Buteliai laikomi tamsoje apie 2–3 savaites. Per tą laiką jis įgyja užpiltų augalų aromatą ir tampa tinkamas mėsai, žuviai, daržovėms, grybams aromatizuoti.
Actą galima aromatizuoti ir karštuoju būdu. Tam actą reikia pakaitinti, tačiau neužvirinti. Karštu actu užpilami buteliuose sudėti prieskoniniai augalai, buteliai sandariai užkemšami. Tokius butelius pakanka kelias dienas palaikyti kambario temperatūroje nuolat pavartant. Tačiau šiuo atveju actą reikia perkošti ir vėl supilti į užsukamus butelius. Taigi jeigu jums svarbus ir grožis, šviežias žoleles teks sudėti iš naujo.
Jeigu actą aromatizuojate kmynų, krapų, kalendrų ar kitomis sėklomis, geresnį rezultatą gausite prieš tai sėklas sutrynę grūstuvėliu ir tik paskui užpylę karštu actu. Vėliau tokį actą būtina filtruoti.