Vaisiai ir daržovės yra naudingi nerūkančių žmonių organizmui, tačiau rūkoriams šis maistas padidina storosios žarnos vėžio riziką, nustatė mokslininkai.
Jie atliko stebėjimą, kuriame dalyvavo 600 ir daugiau gramų per dieną daržovių bei vaisių suvalgantys žmonės.
Paaiškėjo, kad tuo atveju, jei tyrimo dalyvis buvo nerūkantis, tikimybė susirgti storosios žarnos vėžiu jam buvo 20-25 proc. mažesnė nei tiems, kurių dienos racioną sudarė mažiau nei 220 gramų šių maisto produktų. Tačiau rūkoriams daržovės ir vaisiai, atvirkščiai, padidino šios ligos tikimybę.
Medikai mano, kad taip yra todėl, kad daržovėse ir vaisiuose yra medžiagų, sustiprinančių kancerogeninį tabako poveikį. Tačiau, teigia medicinos atstovai, tai nereiškia, kad rūkantys žmonės turėtų atsisakyti vaisių, greičiau atvirkščiai - jie turėtų mesti rūkyti.