Kaip valgome avokadus? Nebijokite, krevečių ir majonezo su kečupu nesiūlysiu. Prisipažinsiu, man asmeniškai skaniausia minkštą avokado masę užsitepti ant šviežios duonos kaip sviestą ir tokiu sumuštiniu užsikąsti virtą kiaušinį.
Jei norisi ko nors fundamentalesnio, prie aukščiau minėto derinio labai tinka plonai papjaustytos karšto rūkymo mėsytės gabalėlis. Tokiu pusryčių maistu galima pavaišinti ir netyčia užklydusį svečią. O visai neseniai išmėginau ir pietums arba vakarienei tinkamą avokado ruošimo receptą. Patiekalą galima vadinti karšta užkandėle, nors jis visai skanus ir atšalęs. Kilmės šalis - Izraelis. Tas pats kraštas, iš kurio į mūsų parduotuves atkeliauja ir avokadai.
Keturių ar net penkių asmenų užkandėlei reikia 2 avokadų, 3 kiaušinių, 400 g vištos kepenėlių, juodų alyvuogių be kauliukų, 1/2 citrinos sulčių, alyvuogių aliejaus, petražolių, druskos, maltų juodųjų pipirų.
Originaliame recepte siūloma avokadus perpjauti pusiau, išimti kaulą ir dailiai išskobti minkštimą. Išsaugotos odelės vėliau pritaikomos pagamintam patiekalui sudėti ir gražiai ant stalo patiekti. Bet tai nėra būtina, nes skonio nekeičia, o vaizdo esmingai nepagerina.
Iš pradžių verta pasiruošti sudėtines dalis: nuplauti ir kiaurasamtyje palikti varvėti kepenėles, kurias paskiau dar reikia ir supjaustyti mažais gabalėliais, sukapoti petražoles, pusiau perpjauti alyvuoges, išplakti kiaušinius ir supjaustyti avokadus.
Keptuvėje ant įkaitinto aliejaus greitai apkepinamas gabaliukais susmulkintas avokadų minkštimas. Pasūdoma, užberiama pipirų, pašlakstoma citrinų sultimis ir sudedama į dubenėlį.
Nuplautos ir kiaurasamtyje palaikytos, kad nuvarvėtų, kepenėles supjaustomos mažyčiais gabaliukais ir apkepinamos toje pačioje keptuvėje, kurioje kepė avokadai. Pasūdoma, pabarstoma pipirais, pridedami avokadai ir viskas užpilama išplaktais kiaušiniais. Atsargiai maišoma, kol kiaušiniai susitraukia ir išnyksta bendroje masėje.
Serviruojama arba tiesiai dedant patiekalą į lėkštes, arba, kaip minėta, vietoj indo naudojant pusiau perpjautų avokadų žieveles. Patiekalas pabarstomas smulkiai pjaustytomis petražolėmis ir papuošiamas alyvuogėmis.
Giedrės J. receptai