Braškę galima pavadinti Lietuvos uogų karaliene. Ji yra viena saldžiausių, gardžiausių ir ankstyviausių uogų. Dėl savo raudonos spalvos ir širdelės formos ji buvo laikoma meilės deivės Veneros simboliu.
Tyrimais nustatyta, kad braškės dėl didelio jose esančio flavonoidų kiekio pasižymi stipriu antioksidantiniu poveikiu, apsaugo nuo trombų susidarymo, mažina cholesterolio kiekį kraujyje. Jose yra vitamino C, kalcio, geležies, kalio, A ir B grupės vitaminų. Braškėse vitamino E daugiau negu vyšniose, trešnėse ar raudonuose serbentuose.
Maistingiausios yra šviežios braškių uogos. Taigi šiuo metu jų prisivalgykite iki soties. O kad už lango stūgaujantys žiemos vėjai jums primintų vasarą, siūlome pasirūpinti braškių atsargomis.
Pats sveikiausias variantas, kai šviežios, kelis kartus tekančiu vandeniu nuplautos braškės yra sutrinamos, supilstomos į mažus sandariai užsukamus stiklainiukus (50-100 ml talpos) ir tuojau padedamos į šaldiklį. Taip išlieka daugiausia vitaminų ir kitų maisto medžiagų.
Po truputį praeina tie laikai, kai braškės buvo verdamos, iš jų gaminami džemai, uogienės, tyrės ir kt. Tačiau, jeigu jūs neatsispiriate pagundai pasiruošti žiemai braškių su cukrumi, tai jums
patariame galimus variantus:
*
Džemas. Kilogramą braškių nuplaukite po tekančiu vandeniu, nuskabykite kotelius, didesnes uogas perpjaukite pusiau. Sudėkite uogas į puodą, užberkite 200 g cukraus. Maišydama kaitinkite ant silpnos ugnies, kol užvirs. Įberkite 200 g cukraus, pusę šaukštelio cinamono, išmaišykite, dar kartą užvirinkite ir pakaitinkite maždaug porą minučių. Belieka supilstyti į švarius stiklainius ir užsukti.
*
Kompotas. Kilogramą sunokusių, tačiau kietesnių vidutinio dydžio braškių kruopščiai nuplaukite po tekančiu vandeniu, nuskabykite kotelius ir suberkite į švarius puslitrinius stiklainius (uogų turi būti 1/3 stiklainio tūrio). Iš litro vandens, 400 g cukraus bei 2 šaukštų citrinų sulčių išvirkite sirupą ir karštu apliekite uogas. Stiklainius pasterizuokite 80 - 85˚ temperatūroje 10 -12 minučių, sandariai užsukite.
*
Uogienė. Kilogramą braškių perrinkite, suberkite į sietelį ir gerai nuplaukite po tekančiu vandeniu. Nuskabiusi kotelius, uogas suberkite į nesvylantį puodą, užpilkite iš kilogramo cukraus ir stiklinės obuolių sulčių išvirtu karštu sirupu, įberkite žiupsnelį cinamono ir užvirinkite. Kartas nuo karto nugriebdama putas ir maišydama, apie pusvalandį virkite ant silpnos ugnies. Karštą uogienę supilstykite į švarius stiklainius ir sandariai užsukite.
*
Šaldytos trintos braškės. Kilogramą švariai nuplautų braškių suverskite į gilų plastikinį indą, užberkite 600 g cukraus ir trinkite medine trintuve, kol masė taps vienalytė. Supilstykite į stiklainius ir padėkite į šaldymo kamerą.