• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nors laikytis tobulos mitybos plano gali būti sunku, protingi maisto pasirinkimai gali padėti išlaikyti sveiką širdį nepaaukojus mėgstamų skanėstų. Taip teigia kardiologė Harmony Reynolds iš NYU Langone medicinos centro, kuri „TikTok“ platformoje dalijasi patarimais apie kasdienius sveikatos sprendimus.

Nors laikytis tobulos mitybos plano gali būti sunku, protingi maisto pasirinkimai gali padėti išlaikyti sveiką širdį nepaaukojus mėgstamų skanėstų. Taip teigia kardiologė Harmony Reynolds iš NYU Langone medicinos centro, kuri „TikTok“ platformoje dalijasi patarimais apie kasdienius sveikatos sprendimus.

REKLAMA

Pasak gydytojos, ji sąmoningai atsisako kai kurių produktų, kurie, remiantis tyrimais, gali neigiamai paveikti širdies veiklą. Nors mitybos mokslas dar nėra tikslus ir daugelis rekomendacijų grindžiamos ribotais duomenimis, H. Reynolds savo praktikoje remiasi tuo, ką rodo turimi įrodymai.

1. Margarinas ir kokosų aliejus – geriau vengti

Kardiologė vengia margarino bei kai kurių augalinių aliejų, nes tyrimai rodo jų sąsajas su padidėjusia širdies ir kraujagyslių ligų rizika. Nors tiesioginė priežastis gali būti ne visada aiški, įtarimų kelia produktų sudėtyje esantys transriebalai ar prisotintieji riebalai.

REKLAMA
REKLAMA

Ypač daug susirūpinimo kelia kokosų aliejus – jame gausu sočiųjų riebalų, kurie gali didinti „blogojo“ (MTL) cholesterolio kiekį. Gydytoja sako pastebėjusi, kad kai kurie pacientai, pradėję vartoti kokosų aliejų, susidūrė su cholesterolio šuoliu.

REKLAMA

Sveikesnė alternatyva: alyvuogių aliejus. Tyrimai rodo, kad tai viena palankiausių širdžiai riebalų rūšių. Jei visgi naudojate kitus aliejus ar sviestą – darykite tai saikingai.

2. Bulvių traškučiai – pavojingai skanus įprotis

„Traškučius sunku valgyti saikingai – dažnai suvalgome visą maišelį“, – prisipažįsta H. Reynolds. Dėl to šių užkandžių ji namuose nelaiko išvis. Ji žino, kad net stipriausi ketinimai gali nepadėti atsispirti pagundai.

REKLAMA
REKLAMA

Sveikesnės alternatyvos: spragėsiai be riebalų ar traškios šviežios daržovės – tai puikus būdas patenkinti poreikį užkąsti traškiai.

3. Šoninė – tik ypatingomis progomis

Šoninė – dar vienas produktas, kurį gydytoja valgo itin retai. Perdirbta mėsa yra siejama su didesne rizika susirgti vėžiu ir širdies ligomis, tačiau saugus jos kiekis lieka neaiškus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Man labai patinka šoninė, bet leidžiu sau ją tik keletą kartų per metus – tai turi būti ypatinga proga“, – sako gydytoja.

Svarbiausia – ne uždrausti sau skanumynus, bet žinoti savo ribas ir jų laikytis.

4. Perdirbti desertai – cukraus ir nesveikų riebalų bomba

Į šį sąrašą patenka ir desertai, tokie kaip supakuoti sausainiai, spurgos ar pyragaičiai. Juose dažnai gausu tiek cukraus, tiek nesveikų riebalų, kurie prisideda prie diabeto bei širdies ligų išsivystymo.

REKLAMA

Geresni pasirinkimai: vaisiai, natūralus jogurtas, tamsusis šokoladas ar sauja riešutų. Gydytoja sako, kad jei užsimano skanėsto – perka mažesnę pakuotę, kad būtų lengviau suvalgyti tik tiek, kiek reikia pasitenkinimui.

5. Nuosaikumas – kertinis sveikos mitybos akmuo

Pasak H. Reynolds, svarbiausia ne griežtai atsisakyti visų „nesveikų“ produktų, o mokėti įvertinti situaciją, atpažinti savo poreikius ir sąmoningai pasirinkti, ką ir kiek valgome.

„Aš taip pat esu žmogus. Nesu tobula, ir tai – visiškai normalu. Kartais leidžiu sau paragauti ir nelabai sveiko skanėsto, jei jis man patinka. Svarbiausia – valgyti sąmoningai ir žinoti, kad viskas gerai, jei tai darome saikingai“, – sako ji.

REKLAMA
Šoninė perdirbta mėsa??? Bent perskaitykite ką ai išverstą tekstą prieš patalpindami
Ar yra pas mus prekybos centruose alyvuogiu aliejaus, kuri butu galima vartot? Kur jus perkat?
Gero, t.y., sertifikuoto alyvuogių aliejaus bent jau Vilniuje nemačiau. Aš, pvz., vartoju šalto spaudimo linų sėmenų aliejų - jame yra pats geriausias santykis Omega-3 ir Omega-6 riebalų, kas teigiamai veikia širdies darbą.
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų