Pasak gydytojos, ji sąmoningai atsisako kai kurių produktų, kurie, remiantis tyrimais, gali neigiamai paveikti širdies veiklą. Nors mitybos mokslas dar nėra tikslus ir daugelis rekomendacijų grindžiamos ribotais duomenimis, H. Reynolds savo praktikoje remiasi tuo, ką rodo turimi įrodymai.
1. Margarinas ir kokosų aliejus – geriau vengti
Kardiologė vengia margarino bei kai kurių augalinių aliejų, nes tyrimai rodo jų sąsajas su padidėjusia širdies ir kraujagyslių ligų rizika. Nors tiesioginė priežastis gali būti ne visada aiški, įtarimų kelia produktų sudėtyje esantys transriebalai ar prisotintieji riebalai.
Ypač daug susirūpinimo kelia kokosų aliejus – jame gausu sočiųjų riebalų, kurie gali didinti „blogojo“ (MTL) cholesterolio kiekį. Gydytoja sako pastebėjusi, kad kai kurie pacientai, pradėję vartoti kokosų aliejų, susidūrė su cholesterolio šuoliu.
Sveikesnė alternatyva: alyvuogių aliejus. Tyrimai rodo, kad tai viena palankiausių širdžiai riebalų rūšių. Jei visgi naudojate kitus aliejus ar sviestą – darykite tai saikingai.
2. Bulvių traškučiai – pavojingai skanus įprotis
„Traškučius sunku valgyti saikingai – dažnai suvalgome visą maišelį“, – prisipažįsta H. Reynolds. Dėl to šių užkandžių ji namuose nelaiko išvis. Ji žino, kad net stipriausi ketinimai gali nepadėti atsispirti pagundai.
Sveikesnės alternatyvos: spragėsiai be riebalų ar traškios šviežios daržovės – tai puikus būdas patenkinti poreikį užkąsti traškiai.
3. Šoninė – tik ypatingomis progomis
Šoninė – dar vienas produktas, kurį gydytoja valgo itin retai. Perdirbta mėsa yra siejama su didesne rizika susirgti vėžiu ir širdies ligomis, tačiau saugus jos kiekis lieka neaiškus.
„Man labai patinka šoninė, bet leidžiu sau ją tik keletą kartų per metus – tai turi būti ypatinga proga“, – sako gydytoja.
Svarbiausia – ne uždrausti sau skanumynus, bet žinoti savo ribas ir jų laikytis.
4. Perdirbti desertai – cukraus ir nesveikų riebalų bomba
Į šį sąrašą patenka ir desertai, tokie kaip supakuoti sausainiai, spurgos ar pyragaičiai. Juose dažnai gausu tiek cukraus, tiek nesveikų riebalų, kurie prisideda prie diabeto bei širdies ligų išsivystymo.
Geresni pasirinkimai: vaisiai, natūralus jogurtas, tamsusis šokoladas ar sauja riešutų. Gydytoja sako, kad jei užsimano skanėsto – perka mažesnę pakuotę, kad būtų lengviau suvalgyti tik tiek, kiek reikia pasitenkinimui.
5. Nuosaikumas – kertinis sveikos mitybos akmuo
Pasak H. Reynolds, svarbiausia ne griežtai atsisakyti visų „nesveikų“ produktų, o mokėti įvertinti situaciją, atpažinti savo poreikius ir sąmoningai pasirinkti, ką ir kiek valgome.
„Aš taip pat esu žmogus. Nesu tobula, ir tai – visiškai normalu. Kartais leidžiu sau paragauti ir nelabai sveiko skanėsto, jei jis man patinka. Svarbiausia – valgyti sąmoningai ir žinoti, kad viskas gerai, jei tai darome saikingai“, – sako ji.
Patiko straipsnis? Užsiprenumeruokite mūsų naujienlaiškį ir gaukite svarbiausias dienos naujienas bei įdomiausius straipsnius kiekvieną darbo dieną 11 val. Tiesiai į Jūsų el. paštą!