• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Artišokai artišokai.. Vieni išgirdę šį žodį susiraukia, kiti - nusišypso, dar kiti - tik pagūžčioja pečiais..

REKLAMA
REKLAMA

Tokia buvau ir aš. Gyvenime nebuvau ragavus artišokų. Jokiam pavidale. Todėl, vedama smalsumo, šiais metais įkalbėjau mamą savo darže priglausti šią daržovę [juk čia daržovė, ar ne? :) ]. Augalai užaugo gražūs, kaimynė vis nusistebėdavo "ką jūs ten tokio auginat??", mama laukė, kol artišokai sužydės.. Nors, sako, paprastai jie žydi tik antrais metais.. Na, o aš laukiau pačių artišoko vaisių. Sulaukiau. Kadangi nieko bendro niekad nesu turėjus su jais, todėl tai buvo visiškas eksperimentas. Idėjų pasisėmiau iš čia ir iš knygos "Virtuvės džiaugsmai". Ir rezultatą matote :)

Juos galima mėgti, ir galima nekęsti, bet vis tiek - artišokas yra artišokas.

Padažas buvo tikrai labai skanus. Ir net nepastebėjau, kai buvo suvalgytas paskutinis lapelis [na, tiksliau tai, kas tame lapelyje valgoma] ir lėkštėj puikavosi didelė šūsnis nuograužų.

REKLAMA

Taigi, ponai artišokai su prancūzišku padažu:

Reikia:

išvalytų artišokų [išimamas pumpuras. Nežinau, ar būtina tai daryti.. Kaip ir ar būtina apkarpyti lapų kraštelius?], kuriuos virsim verdančiam vandeny su:

šiek tiek čiobrelių

šaukštu druskos

50 ml vyno acto

citrinos sultim ir pačia citrina

REKLAMA
REKLAMA

Po 15 min virimo artišokus ištraukiam iš vandens. Juos, beje, galima valgyt ir šiltus, ir šaltus. Jei norit valgyt šiltus, pirmiau teks pasigamint padažą, kuriam reikia:

4 šaukštų balto nesaldaus vyno

šaukštelio cukraus

0,5 šaukštelio druskos

0,5 šaukštelio maltų pipirų

šaukštelio garstyčių miltelių [arba garstyčių iš stiklainiuko :) ]

2 kietai virtų kiaušinio trynių

2 šaukštų alyvuogių aliejaus

nedidelio svogūno

nedidelės česnako skiltelės

šaukšto smulkintų šviežių peletrūnų

Visus ingredientus susmulkinam blenderiu.

Viskas. Dabar galim prisėst ir ramiai užsiimti valgymu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų