REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Baltijos šalių tarifų karas – taip daugelis vadina Estijos ir Latvijos žingsnius mažinti alkoholio kainas, dėl daugybės žmonių pradėjusių plūsti pirkti svaigiųjų gėrimų į kaimynines šalis. Lietuva šiame konflikte laikosi nuošalėje ir mažinti alkoholio tarifų nežada.

Baltijos šalių tarifų karas – taip daugelis vadina Estijos ir Latvijos žingsnius mažinti alkoholio kainas, dėl daugybės žmonių pradėjusių plūsti pirkti svaigiųjų gėrimų į kaimynines šalis. Lietuva šiame konflikte laikosi nuošalėje ir mažinti alkoholio tarifų nežada.

REKLAMA

TV3 žinios nusprendė pasidomėti, ar smarkiai sumažės alkoholio kainos kaimyninėse šalyse ir ar tai gali paskatinti lietuvius alkoholio važiuoti apsipirkti pas kaimynus.

Alaus trauksime pas broliukus

Vienoje iš sostinėje veikiančių stipriojo alkoholio daryklų laikai ne per geriausi. Per valandą čia išpilstoma iki 6 tūkst. butelių degtinės, tačiau, dėl kovą įvestų naujų tarifų pakilus kainoms ir smukus pardavimams, vietoje trijų galimų pamainų, šiandien dirba tik viena.

Verslininkus nerimauti verčia ir mūsų kaimyninėse šalyse vykstantys dideli alkoholio akcizų pokyčiai, galintys atsiliepti vartotojų elgsenai. Net 25 proc. tarifus alkoholiui šia savaitę nurėžė estai, po to, kai gerokai pigesniu alkoholiu prekiaujančiame Latvijos pasienyje vien alaus metiniai pardavimai šoktelėjo kone dvigubai.

REKLAMA
REKLAMA

„Ten buvo ne tik natūralus srautas, o organizuojama dirbtinai, verslas tuo užsiėmė ir logiški sprendimai pasiteisino. Latvijos pasienyje prekyba buvo labai intensyvi“, – teigė verslininkas Romas Apulskis.

REKLAMA

Latvijos vyriausybė skaičiuoja, kad į pasienio miestelius svaigalų įsigyti atvykstantys svečiai iš Estijos šalies biudžetą papildo 100 mln. eurų. Todėl, reaguodami į kaimynų sprendimą mažinti tarifus, patys juos skubos tvarka planuoja apkarpyti 15 proc.

Pasak mūsų šalies verslininkų, tai gali priversti net tik estus, bet ir lietuvius pasukti pas broliukus. Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga sako, tokių kainų pokyčių sureikšminti neverta.

„Aišku, yra pavojinga kiekvienai šaliai labai išsišokti iš konteksto ir pasididinti daugiau negu daro kaimynai, nes tada pasienio prekyba šiek tiek aktyvėja. Vėlgi, neretu atveju, ji yra pervertinama, jos įtaka šalies ekonomikai, bet egzistuoja tas judėjimas ypač prie sienos gyvenančių gyventojų“, – sakė A. Veryga.

REKLAMA
REKLAMA

Pigiausias alkoholis Latvijoje

Pricer.lt ekspertai skaičiuoja, kad visose trijose šalyse alus šiuo metu ir be mažesnių tarifų pigiausias Latvijoje. Butelis alaus čia maždaug 10–20 centų pigesnis nei Lietuvoje. Estai už alų moka nuo 20 centų iki euro daugiau nei lietuviai. 

Ekspertai skaičiuoja, kad dabar, sumažinus tarifus, alkoholio kainos artimiausiu metu Estijoje turėtų sumažėti apie 20 proc., tačiau vis tiek išliks didžiausios tarp Baltijos šalių. Latvija mažesnius tarifus taikyti žada tik stipriesiems gėrimams, tad alaus kaina čia neturėtų kisti.

„Šiuo metu didelis srautas žmonių iš Lietuvos į Latviją nevažiuoja, bet važiuojantys pro šalį arba viešinti Latvijoje ten apsiperka“, – tvirtino R. Apulskis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Degtinė šiuo metu taip pat pigiausia Latvijoje. Pavyzdžiui, pusės litro butelis „Nemiroff“ 50 centų pigesnis nei Lietuvoje, litras „Russky Stadart“ – 2 eurais. Įvedus naujus tarifus Latvijoje, kainos palyginus su lietuviškomis dar mažėtų.

„Jeigu mes kalbėtume apie degtinę, tai degtinė šiek tiek atkartoja situaciją, kuri yra visuose kituose gėrimuose. Latvijoje daugiau nuo 10 iki 20 proc., Estijoje yra brangiau negu Lietuvoje apie 20 proc.“, – kalbėjo Pricer.lt vadovas Arūnas Vizickas.

Stiprieji gėrimai, pavyzdžiui, viskis, visose trijose šalyse kol kas kainuoja panašiai. Pasak A.Vizicko, tai lemia jau ne tarifai, o prekybininkų rinkodaros triukai. Tiesa, skaičiuojama, kad jau netrukus dėl naujų tarifų Estijoje šis alkoholinis gėrimas turėtų pigti apie tris eurus.

REKLAMA

„Tai turbūt siejasi ir su tam tikru pozicionavimo skirtumu, ir su taikomais antkainiais prekybos tinklų“, – svarstė A. Vizickas.

Siūloma vienodinti alkoholio kainas

O tuo metu Vilniuje esančioje nedidelėje alaus darykloje pats darbymetis: malamas salyklas, netrukus bus maišoma su vandeniu ir virs alumi. Čia dirbantys alaus entuziastai sako taip stebintys Baltijos šalyse verdančius kainų politikos pokyčius, kurie gali priversti savo pozicijas keisti ir Lietuvos politikus.

Apie tai, kad visos trys Baltijos šalys turėtų derinti alkoholio tarifus jau prakalbo ir Latvijos premjeras Krisjanis Karinis. A. Veryga tokią idėja sveikina, tačiau su viena sąlyga, jeigu svaigalų kaina nemažės, o bus didinama.

REKLAMA

„Būtų neblogai, jeigu šalys didindamos akcizą pasiderintų ir Baltijos šalys galėtų tapti geru tuo pavyzdžiu. Tai nemažinant, ateityje planuojant kaip tą akcizą didinti tiek, kad pralenktų gyventojų pajamų augimą“, – samprotavo sveikatos apsaugos ministras.

Pasak A. Verygos, dabartiniai Latvijos ir Estijos tarifų mažinimai gal ir leis papildyti biudžetus, tačiau kaimynėms verčiau reikėtų susimastyti apie dėl išaugusio gėrimo galinčią kristi piliečių sveikatą.

„Tai nėra tik pinigai į biudžetą. Tai yra išlaidos sveikatos priežiūrai, tų žmonių socialiniai priežiūrai tai labai brangiai kainuoja“, – kalbėjo politikas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Siūlymus vienodinti alkoholio kainas skeptiškai vertina ir verslo atstovai.

„Estija vienoje pusėje turi Suomiją su labai aukštais tarifais, kitoje pusėje turi Latviją. Mes turime Latviją su panašiais tarifais ir Lenkiją su labai mažais tarifais“, – teigė verslininkas R. Apulskis.

Pasak R. Apulskio Lenkijoje ir toliau alkoholio kainoms esant net iki 40 proc. mažesnėms nei Lietuvoje, ši šalis ir toliau neva išliks pagrindiniu traukos centru pigesnio alkoholio ieškantiems lietuviams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų