REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Europos Parlamento (EP) derybininkai ir ES ministrai sutarė dėl naujų teisių dirbantiesiems pagal kintamą darbo grafiką bei dalijimosi ekonomikos platformose. Taip pat sutarta apriboti bandomojo laikotarpio darbe trukmę.

Europos Parlamento (EP) derybininkai ir ES ministrai sutarė dėl naujų teisių dirbantiesiems pagal kintamą darbo grafiką bei dalijimosi ekonomikos platformose. Taip pat sutarta apriboti bandomojo laikotarpio darbe trukmę.

REKLAMA

Naujosios taisyklės galiotų kiekvienam darbuotojui, dirbančiam tiek pagal darbo sutartį, tiek pagal kitas darbo santykių formas, apibrėžtas įstatymuose, kolektyvinėse sutartyse ar praktikoje. Taisyklėse atsižvelgiama į Europos Teisingumo Teismo sprendimą, jog darbo santykiai apima darbą, kai konkretų laiką asmuo teikė paslaugas vadovaujant kitam asmeniui ir gavo už tai atlygį.

Darbuotojai su standartinėmis trumpalaikėmis darbo sutartimis, taip pat dirbantys pagal nenustatytos apimties, laikino darbo, darbo už kuponus sutartis, dalijimosi ekonomikos platformų darbuotojai ir apmokami stažuotojai įgytų minimalias teises, jeigu jų darbo laikas viršija tris valandas per savaitę ir 12 darbo valandų per keturias savaites. Šios taisyklės negaliotų individualiai dirbantiems darbuotojams.

REKLAMA
REKLAMA

Pagal pasiektą susitarimą, visi darbuotojai nuo pirmosios darbo dienos ir (pagrįstais atvejais) ne vėliau nei po septynių dienų privalėtų būti informuoti apie esminius jų darbo sutarties aspektus, tokius kaip pareigų apibūdinimas, pradžios laikas, darbo trukmė, atlyginimas, standartinė darbo diena arba numatytos valandos, kuomet darbo grafikas yra nenuspėjamas.

REKLAMA

Darbuotojai, dirbantys pagal nenustatytos apimties darbo ar panašaus pobūdžio sutartis, įgis teisę į minimalų nuspėjamumo lygį, pavyzdžiui, iš anksto numatytas darbo valandas arba dienas. Darbuotojai taip pat įgis teisę atsisakyti darbo be jokių pasekmių, jeigu paskyrimas nepatenka į iš anksto numatytas valandas, arba gauti kompensaciją, jeigu paskyrimas atšauktas po galutinio termino.

Valstybės turėtų imtis priemonių apsaugoti nuo išnaudojimo dirbančiuosius pagal nenumatytos apimties darbo ar panašaus pobūdžio sutartis. Tai galėtų būti, pavyzdžiui, tokių sutarčių trukmės ir apimties apribojimai, taip pat teisė užginčyti minimalias apmokamas valandas numatančias darbo sutartis, remiantis vidutiniškai išdirbtų valandų skaičiumi konkrečiu laikotarpiu. Apie šias priemones valstybės turėtų pranešti Komisijai.

REKLAMA
REKLAMA

Darbdaviai negalėtų drausti, bausti arba riboti darbuotojų teisės dirbti kitus darbus kitose įmonėse, jeigu šis darbas yra dirbamas grafiku, kuris neprieštarauja anksčiau sutartam darbo grafikui.

Taip pat numatyta, kad bandomasis laikotarpis negali tęstis ilgiau nei šešis mėnesius, o terminuotos darbo sutarties atveju jis turėtų būti proporcingas numatytai darbo trukmei. Darbo sutarties pratęsimas negalėtų reikšti naujo bandomojo laikotarpio. Privalomas mokymas, numatytas ES arba nacionalinėje teisėje, turėtų darbuotojui būti nemokamas ir negalėtų būti pripažintas darbo laiku. Jei įmanoma, tokie mokymai turėtų baigtis iki darbo laiko pabaigos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

EP pranešėjas Enrique Calvet Chambon (Liberalai ir demokratai, Ispanija) teigė: „Pasiekėme preliminarų susitarimą dėl minimalaus darbuotojų apsaugos lygio, taip pat reikšmingai atnaujinome bei papildėme dabartinę sistemą ir taisykles dėl naujų darbo sutarčių formų. Darbo santykiai išliks lankstūs, tačiau su minimalia apsauga, išaugusiu skaidrumu ir nuspėjamumu.“

Preliminarų EP ir Tarybos susitarimą dar turės patvirtinti komitetas bei visas Parlamentas plenarinėje sesijoje (tikėtina, balandį).

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų