REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
8
„Cherry Garden“ projektas (nuotr. bendrovės)

Po pastarųjų metų intensyvaus būsto kainų augimo, pirkėjams galvos skausmą kelią ne jų kaina, o milžiniška pasiūla. Sostinėje ketinantiems įsigyti nuosavą būstą – rinktis tikrai yra iš ko. Tačiau ekspertai pastebi, kad dėl didelės būsto pasiūlos pirkėjams sunku apsispręsti, ką verta pirkti, todėl pateikė keletą esminių patarimų, į ką reikėtų atkreipti dėmesį.

8

Po pastarųjų metų intensyvaus būsto kainų augimo, pirkėjams galvos skausmą kelią ne jų kaina, o milžiniška pasiūla. Sostinėje ketinantiems įsigyti nuosavą būstą – rinktis tikrai yra iš ko. Tačiau ekspertai pastebi, kad dėl didelės būsto pasiūlos pirkėjams sunku apsispręsti, ką verta pirkti, todėl pateikė keletą esminių patarimų, į ką reikėtų atkreipti dėmesį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nekilnojamojo turto vystymo įmonės „Build me“ pardavimų vadovė Mingailė Kiškytė teigia, kad jaunoms šeimoms perkant pirmąjį nuosavą būstą reikėtų neskubėti ir apgalvoti daug detalių.

REKLAMA

Jauna šeima turi įvertinti ne tik savo finansines galimybes, mikrorajoną, bendras erdves, kur galės žaisti vaikai, bet ir paties būsto dydį ir išplanavimą. Žinoma, svarbus ir būsto likvidumas“, – patarė M. Kiškytė.

Šeimos biudžetas ir jo galimybės

Be abejonės, būsto pasirinkimą lemia pirkėjų finansinės galimybės. Jeigu jauna šeima yra numačiusi turto įsigijimo biudžetą iki 90-100 tūkst. eur. – pasiūla vis dar išlieka didelė, kadangi egzistuoja daug skirtingų variacijų pagal kiekvieno poreikius.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak M. Kiškytės, už tokią sumą sostinėje galima įsigyti naujos statybos A arba B klasės butą su pilna apdaila daugiaaukščiame pastate, tačiau nutolusiame nuo miesto centro rajone – Pašilaičiuose, Pilaitėje ar Justiniškėse. „Toks būstas su parkingu kainuotų apie 85 tūkst., tačiau papildomai apie 15-20 tūkst. eurų reikėtų išleisti būstui įrengti“, – tikino ekspertė.

Už maždaug 90 tūkst. eurų pilnai įrengtą butą galima įsigyti senos (nuo 2000 m.) statybos daugiabutyje, tačiau jis taip pat būtų nutolusiame nuo miesto centro miegamajame rajone.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ekspertė pastebi, kad optimaliausias jaunai šeimai plotas neturėtų viršyti 60 kv. metrų ir turėti tris kambarius. Kadangi keturių kambarių kotedžą ar butą galima įsigyti tada, kai atsiranda poreikis didesnei erdvei. Tokiu atveju pirmąjį butą galima parduoti ir nusipirkti didesnį.

Pasirinkus kitą miesto pusę, galima leisti sau daugiau prabangos už tą pačią sumą – kotedžo tipo butą su individualiu kiemeliu, terasa ir uždaromis pramogų zonomis. Tokiu atveju pirkėjas gauna ne tik A klasės būstą, bet ir saugią, gamtos kupiną aplinką, privatų kiemą, kuris ypač aktualus jaunai šeimai, norinčiai privatumo.

REKLAMA

Be to, reikia nepamiršti įvertinti ir buto išlaikymo kaštus. B klasės butai gali greitai tapti mažiau patrauklūs, todėl rekomenduojama pirkti A klasės būstą, kuris bus geresnis tiek likvidumu, tiek išlaikymo kaštais visą gyvenimo bute laikotarpį. 

Pastatytas ar dar statomas būstas

Pirkėjai dažnai dvejoja, ar pirkti jau pastatytą ir įrengtą būstą ar dar tik statomą?

„Žinoma, norėdami greitai įsikelti, žmonės renkasi būstą jau pastatytuose objektuose. Tačiau tokiu atveju dažniausiai yra sumokama didžiausia kaina, kadangi nekilnojamo turto vystytojai pakelia kainas, kai būstas yra pastatytas, ir renkamasi iš likusių butų, kurių niekas nepasirinko“, – pasakojo M. Kiškytė.

REKLAMA

Pastebima, kad priešingai, perkant būstą dar tik pradėtame statyti projekte, galima rasti gerą objektą už mažesnę kainą. Taip pat pirkėjai turi galimybę stebėti visą statybų procesą ir neskubant viską suplanuoti, apgalvoti buto interjerą. Pastaruoju atveju riziką nesunkiai galima suvaldyti, kadangi paprastai nekilnojamojo turto vystytojai sutinka skaidyti įprastinį 15 proc. avansą dalimis, todėl didesnė jo suma yra sumokama tuomet, kai yra pastatyta daugiau nei 50 proc. objekto.

Renkantis tiek pradėtą statyti, tiek pastatytą projektą, jaunoms šeimos būtina įvertinti ir bendras poilsio, pramogų bei vaikų zonas – ar jų bus pakankamai ir ar jos bus saugios žaisti vaikams. Lyginant mažesnius ir didesnius projektus, svarbu atkreipti dėmesį ir į tai, kiek šeimų naudosis bendromis poilsio zonomis bei įvertinti kaimynų skaičių. Pavyzdžiui, 200-uose kotedžų gali gyventi 600 žmonių, o 30-yje kotedžų – tik 90 žmonių, todėl labai svarbu atkreipti dėmesį, kiek bendros zonos tenka vienam žmogui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kur verta investuoti?

Neretai būsto pirkėjai pagalvoja ir apie tai, ar nekilnojamas turtas taps gera investicija. Planuojantiems ateitį reikia nepamiršti dar kelių dalykų.

„Kad investicija atsipirktų, rekomenduočiau rinktis butą perspektyvioje vietoje – geruose rajonuose, pagrindinėse gražiausiose gatvėse, kur kainų kilimas numatomas didžiausias“, – patarė ekspertė.

Be perspektyvaus Naujamiesčio, jaunos šeimos vis dažniau renkasi anksčiau minėtą Kalnėnų mikrorajoną. Arčiau Senamiesčio, nei dauguma sostinės miegamųjų rajonų ir pasiekiamas važiuojant visiems pažįstamomis Maironio bei Subačiaus gatvėmis. Šį amerikietiško stiliaus rajoną nuo centro skiria miškas, jame yra ribojama daugiaaukščių namų statyba, aplinką supa žaluma, solidi kaimynystė ir yra didelė perspektyva kainų augimui.

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų