• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Keturioliktus metus Lietuvoje veikianti viešoji įstaiga „Meikštų dvaras“ iš griuvėsių prikėlė ne tik buvusį apleistą Meikštų dvaro pastatą: iš griuvėsių čia nuolat keliami ir žmonių gyvenimai.

Keturioliktus metus Lietuvoje veikianti viešoji įstaiga „Meikštų dvaras“ iš griuvėsių prikėlė ne tik buvusį apleistą Meikštų dvaro pastatą: iš griuvėsių čia nuolat keliami ir žmonių gyvenimai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šiandien „Meikštų dvaras“ yra didžiausias priklausomybių reabilitacijos centras šalyje, kuriame gydosi nuo priklausomybės narkotikams, alkoholiui ir vaistams kenčiantys žmonės. Pirmąjį žingsnį šios problemos sprendimo link turi žengti patys Meikštų dvaro gyventojai, savanoriškai apsisprendę gydytis ir atvykę į šį centrą. Tačiau žengus šį žingsnį ne mažiau svarbu, kad ta pagalba būtų suteikta laiku ir kvalifikuotai.

REKLAMA

2013 m. „Meikštų dvaras" tapo vienu iš dešimties Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento (NTAKD) įgyvendinamo projekto partnerių. Visos projekto „Asmenų, sergančių priklausomybės nuo psichoaktyviųjų medžiagų ligomis, psichologinė ir socialinė reabilitacija“ paslaugas teikiančios organizacijos, kaip ir „Meikštų dvaras“, yra ilgalaikės psichologinės socialinės reabilitacijos įstaigos.

Nuo projekto pradžios socialinės ir psichologinės reabilitacijos paslaugas jau gavo daugiau nei 100 Meikštų dvaro gyventojų. Tai dar – ne galutinis skaičius, nes projektą ketinama tęsti iki šių metų birželio pabaigos.

REKLAMA
REKLAMA

Viešosios įstaigos direktorius Mindaugas Survilas pasakojo, kad į Meikštų dvarą atvykę žmonės ne iš karto tampa projekto dalyviais. „Skiriamas dviejų savaičių bandomasis laikotarpis. Centro specialistai turi patvirtinti diagnozę, kad žmogus tikrai turi priklausomybę. Kartais tai būna akivaizdu nuo pirmųjų minučių, tačiau būna ir kitokių atvejų“, – aiškino M. Survilas.

Šiuo projektu siekiama padėti sergantiesiems priklausomybių ligomis integruotis į darbo rinką ir išvengti socialinės atskirties. Todėl tiek Meikštų dvare, tiek kitų projekto partnerių organizacijose suteikiamos socialinės ir psichologinės reabilitacijos paslaugos bei priemonės, kurios sergantiesiems padeda vėl grįžti į darbo rinką arba drąsiau į ją įžengti pirmą kartą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Šis projektas – ilgalaikės politikos rezultatas, tęstinė priemonė. Pasibaigus projektui mūsų centras ir toliau tęs savo veiklas šioje srityje“, – pasakojo „Meikštų dvaro“ direktorius.

Tikimasi, kad NTAKD įgyvendinamo projekto metu nemokamas socialinės ir psichologinės reabilitacijos paslaugas iš viso gaus 540 sergančiųjų priklausomybės ligomis. Planuojama, kad beveik trečdalis jų prabėgus pusmečiui po projekto įgyvendinimo įsidarbins arba tęs mokslus.

„Priklausomybių ligomis sergantys žmonės vienu metu susiduria su daugybe problemų: jie jaučiasi socialiai atskirti ir pažeidžiami, paprastai praradę viską – darbą, studijas, šeimą, tikėjimą savimi, be minimalių pajamų pragyvenimui, jau nekalbant apie prastą sveikatos būklę. Šis projektas leidžia net iki 18 mėnesių gyventi psichosocialinės reabilitacijos centre, naudotis kvalifikuota pagalba kovojant su savo priklausomybe ir mokantis vėl atstatyti savo socialinius, darbinius įgūdžius, sustiprinti savo psichinę bei fizinę sveikatą ir pamažu grįžti į visuomenę“, – sakė Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Socialinių paslaugų skyriaus vedėja Daiva Buivydaitė.

Projektui reikalingos lėšos skirtos iš Europos socialinio fondo pagal Žmogiškųjų išteklių plėtros veiksmų programos, administruojamos Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos, prioritetą „Kokybiškas užimtumas ir socialinė aprėptis“.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų