• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Mainai beveik visą laiką buvo neatskiriama maisto istorijos dalis. Šiais laikais JAV išpopuliarėjęs maisto mainų judėjimas stiprėja ir Didžiojoje Britanijoje: mainomasi namų gamybos sušiais, ledais, paštetu, kiaušiniais, obuoliais ar net laukiniais česnakais.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip praneša BBC, maisto mainai yra organizuotas judėjimas, kurio nariai mainosi tik namuose užaugintais ar pagamintais produktais. Čia pinigai neegzistuoja – vienintelė valiuta yra maistas.

REKLAMA

Maisto mainų tinklas (angl. The Food Swap Network) atsirado Brukline (Niujorkas, JAV), o šiuo metu jau yra susikūrusios 125 šio tinklo grupės. Jų daugiausia yra JAV ir Kanadoje, tačiau dabar judėjimas populiarėja ir Europoje, pirmiausia Didžiojoje Britanijoje.

Maisto mainų organizatoriai teigia, kad šis judėjimas – tam tikras „naujasis kolektyvizmas“: keičiamasi ne tik maistu, bet ir žiniomis ar drabužiais.

Priduriama, kad vieni svarbiausių iš šio judėjimo tikslų – sumažinti eikvojimą, padėti žmonėms sutaupyti ir burti bendruomenes.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip ir JAV, Didžiojoje Britanijoje mainai vyksta apie 2 valandas. Produktai pirma eksponuojami, jų paragaujama, vėliau apie juos kalbama, o per paskutinį pusvalandį mainomasi. Stengiamasi, kad mainytojų nebūtų per daug – apie 20.

„Maisto mainų judėjimas tikrai populiarėja Didžiojoje Britanijoje. Su mumis susisiekia labai daug žmonių. Aš manau, kad tai vyksta dėl to, kad mes, kaip tauta, vertiname maistą ir mums įdomu, iš kur jis atsiranda“, – BBC teigė viena iš šio judėjimo organizatorių Vicky Swift.

Pasak moters, joi įsitraukė į šį judėjimą, kai suprato, kad maisto sau ir šeimai pasigamina daugiau nei suvalgo. Pirma ji įkūrė „Facebook“ puslapį, per kurį ir vyko pirmieji jos maisto mainai. Vėliau, pasidomėjusi ir sužinosi apie Maisto mainų tinklą, šią iniciatyvą perkėlė į „aukštesnį lygį“.

Be Didžiosios Britanijos, maisto mainai vyksta dar dviejose Europos valstybėse – Prancūzijoje ir Nyderlanduose.

Maisto mainytojai BBC teigė, kad ši iniciatyva padeda ir sutaupyti: reikia pirkti mažiau maisto produktų, be to, tai yra puikus būdas į namus grįžti su įvairiausiais skanumynais.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų