• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Graikija turėtų išparduoti dalį savo žemių, istorinių pastatų ir meno kūrinių skolų padengimui. Tai pareiškė vokiečių politikai Josefas Schlarmannas (Vokietijos kanclerės Angelos Merkel Krikščionių demokratų sąjungos narys) ir Frankas Schaeffleris (Laisvųjų demokratų partijos narys). Jų teigimu, įtampa tarp Atėnų ir Berlyno neišvengiamai didėja, rašo Guardian.co.uk.

REKLAMA
REKLAMA

Politikai siūlo Graikijai parduoti keletą negyvenamų salų bei dalį senovinių vertybių šalia priemonių, kurių šalis jau ėmėsi: darbo užmokesčio mažinimo viešajame sektoriuje ir valstybinės pensijos įšaldymo.

REKLAMA

„Tie, kurie tampa nemokūs, turi parduoti viską, ką turi, kad atsiskaitytų su skolintojais, - dėstė J.  Schlarmannas. - Graikija turi pastatų, kompanijų ir neapgyvendintų salų. Visa tai gali būti panaudota skoloms padengti“.

Graikija bando sumažinti didžiulį 12,7 procentų biudžeto deficitą iki 8,7 procentų. Europos Sąjungos šalių biudžeto deficitas neturi viršyti 3 proc. normos.

Didėja įtampa

Graikijos vyriausybė paskelbė savo trečiojo bandymo sumažinti valstybės skolas planą. Tai turėjo nuraminti kitų Europos Sąjungos šalių vyriausybes, kurios įsipareigojo padėti prasiskolinusiai šaliai, jeigu vykdomų priemonių skolai mažinti neužtektų.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau tai anaiptol nenuramino pačių graikų: šalis kasdien patiria naujų nuostolių, nes kai kurių verslo ir viešųjų paslaugų teikimas yra sustojęs dėl protestų gatvėse.

Vokiečiai savo ruožtu nekeičia nuomonės apie skolininkės problemas. Gyventojų nuomonės tyrimai rodo, kad vokiečiai yra nusistatę prieš Berlyno pagalbą Graikijai.

„Parduokite savo salas, jūs, bankrutuojantys graikai! Ir parduokite savo Akropolį taip pat!“, Vokietijos dienraštis „Bild“ pristato aštrų F. Schaefflerio pasisakymą. „Graikijos vyriausybė turi imtis radikalių žingsnių parduodama savo turtą, pavyzdžiui, neapgyvendintas salas“, - teigė jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Aš girdėjau apie šiuos siūlymus. Kol kas jie nėra priimtini, -  Guardian.co.uk cituoja Graikijos Užsienio reikalų ministro Dimitriso Droutsaso interviu Vokietijos televizijai ARD TV. - Taip pat girdėjau apie siūlymą parduoti Akropolį“.

Pačių ekonomika dar „nežydi“

Vokiečiai ypatingai aštriai reagavo į pranešimus apie galimą jų šalies paskolą Graikijai, rašo Guardian.co.uk. Dauguma Vokietijos gyventojų baiminasi, kad toks sprendimas paskatintų tokius pačius prašymus iš Ispanijos ir Portugalijos, kurios išgyvena panašų nuosmukį ir finansų griūtį.

Didžiausia Europos ekonomika pati dar tik atsigauna po didžiausio nuosmukio nuo Antrojo pasaulinio karo laikų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų