REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Parduotuvių pardavėjų profesija yra antra populiariausia Lietuvoje po sunkvežimių vairuotojų. Tačiau spendžiant iš atsiliepimų, jų darbas tikrai nepavydėtinas, o alga menka. Pardavėjai skundžiasi ilgomis darbo valandomis, pertraukėlių stoka, melaginga darbo laiko apskaita.

Parduotuvių pardavėjų profesija yra antra populiariausia Lietuvoje po sunkvežimių vairuotojų. Tačiau spendžiant iš atsiliepimų, jų darbas tikrai nepavydėtinas, o alga menka. Pardavėjai skundžiasi ilgomis darbo valandomis, pertraukėlių stoka, melaginga darbo laiko apskaita.

REKLAMA

Portalo tv3.lt redakcija gavo anoniminį laišką. Jame, sprendžiant iš viso turinio, prekybos tinklą „Iki“ valdančios bendrovės „Palink“ darbuotoja skundžiasi itin prastomis darbo sąlygomis. Moteris rašo, kad „visas neteisybes“ nori papasakoti dėl to, kad jai „trūko kantrybė“.

„Daugumoje darbo skelbimų rašoma, kad įmonėje teikiamas nemokamas darbuotojų maitinimas. Žinoma, įmonė jus taip myli, kad skiria tik 1,5 euro pietums už 12 val. darbo. Ir tai dar ne viskas.

Kai vyr. kasininkai daro „maitinimus“, mums liepia duoti paskutinės dienos galiojimo maistą, kad nebūtų daug žalos įmonei ir negana to, maitinimas nurašomas visa kaina. Nors net jei yra akcija, vis tiek visa kaina. Daržovės, kurias gauname – dauguma papuvusių. Bet svarbiausia, ką jūs valgytumėte už 1,5 euro?“ – retoriškai klausiama laiške.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau, anot jo autorės, įmonė ne tik blogiausiai maitina darbuotojus, bet ir „tragiškai nesiskaito“ su jais, tad jie ir „bėga“ iš darbo.

Jaučiasi išnaudojami kaip robotai

„Kalbant apie vyr. kasininkus, jie dirba 6 paras, nuo 6 val. iki 14 val ir šeštadienį iki 12 val. Iš savo pusės pasakysiu, kad laiku namo išeiti neįmanoma, kol nepasidarai visų darbų. Dirbi viršvalandžius, už kuriuos nemoka. Negana to, tau rašoma, kad turi 1 val. pietų pertraukos, bet dauguma mūsų gauname gal tik 10 min. poilsio. Tai sąžininga?“ – piktinasi moteris.

REKLAMA

Anot jos, parduotuvėje turi lakstyti kaip robotas, nes darbai suplanuoti griežtai pagal laiką. Be įprastinių pareigų esą dar reikia kainas pakeisti, loterijas inventorizuoti, prekes priimti ir kt.

„O pamainos vadovų man irgi gaila, aš irgi dirbau šitose pareigose, kai šeštadienį reikia visą dieną plėšyti prakeiktas kainas, krauti akcijų „galus“, sėdėti kasoje, priiminėti bazę ir t.t. Ir taipogi neturėti visos pertraukos 1 val.! O sekmadienį dirbi 16 val. – nuo 6 val. iki 22:30 val., bet valandų nežymi grafike. Ot, patikrintų kas, oj būtų“, – tikina laiško autorė.

REKLAMA
REKLAMA

Anot jos, dirbdami 12 val. kasininkai negauna įstatymuose numatytų poilsio pertraukėlių. Ir jei įmonę patikrintų Valstybinė darbo inspekcija, tai rastų daug pažeidimų:

„Mus išnaudoja ir rašo tas spec. pertraukas kurių neturime! Mes dirbame ir mums tiek valandų nusuka... Grafikai keičiami kas dieną, negali nieko planuoti į priekį, negali planuoti laisvų dienų, ką veiksi, nes žinai, tau paskambins, kad ateitum į darbą. 

Kalbu tai dėl to, kad dirbau ne vienoje parduotuvėje, tai vyksta visur. Įmonė neleidžia darbinti daug darbuotojų dėl valandų, kurias suplanuoja, nes gaila pinigų, bet kai vienas žmogus dirba už tris, tai nėra normalu, kai 10 žmonių eilėje kasoje, tu dirbi kaip už 2. Krauni kaip už 3, o valgai? Orą.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak darbuotojos, susirgus „biuletenio“ geriau net neimti, esą turi kentėti. Darbo metu patirtą žalą ji sako atsiminsianti visą likusį gyvenimą. Kolegoms ji palinkėjo netylėti, institucijoms atlikti patikrinimus, o įmonės vadovams patiems padirbėti kasininkais.

Žada pasikalbėti ir spręsti problemas

Susipažinusi su laišku prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė Indrė Baltrušaitienė apgailestavo, kad darbuotoja kreipėsi į žiniasklaidą.

„Apmaudu, kad darbuotojas nesikreipė tiesiai į mus ir neinformavo apie tokią situaciją. Visuomet skatiname savo darbuotojus išsakyti savo nuomonę – tam netgi esame įdiegę vidinę sistemą, per kurią darbuotojai gali informuoti apie sunkumus, su kuriais susiduria darbo vietoje, teikti pasiūlymus darbdaviui. Visada stengiamės išgirsti kiekvieno darbuotojo nuomonę ir atsižvelgti į pageidavimus.

REKLAMA

Organizuodami prekybos tinklo veiklą griežtai laikomės šalyje galiojančių teisės aktų ir dedame visas pastangas, kad kiekvienam darbuotojui galėtume užtikrinti patrauklias darbo sąlygas, pastebėti ir paskatinti už pasiektus rezultatus, sudaryti galimybę kelti kvalifikaciją ir jaustis motyvuotiems.

Šiuo konkrečiu atveju taip pat imsimės visų reikiamų priemonių ir pasikalbėsime su susijusiais kolegomis, kad galėtume išsiaiškinti realią situaciją ir priimti atitinkamus sprendimus. Mums svarbus kiekvienas darbuotojas, kuris padeda kartu kurti geriausią aptarnavimo patirtį mūsų pirkėjams“ – žadėjo komunikacijos vadovė.

Valstybinė darbo inspekcija informavo, kad šiemet yra gavusi 13 skundų, susijusių su bendrove „Palink“. Šioje įmonėje buvo atlikta 15 patikrinimų. Taip pat gauti 5 prašymai dėl darbo ginčų nagrinėjimo.

REKLAMA

Per šiuos metus bendrovei surašytas 1 administracinių nusižengimų protokolas dėl darbuotojų sveikatos tikrinimo. Taip pat surašyti 5 reikalavimai pašalinti pažeidimus (dėl darbo laiko režimo, dėl darbo vietų saugumo užtikrinimo).

„Sodros“ duomenimis, „Palink“ iš viso turi 6,3 tūkst. darbuotojų. Vidutinis jų darbo užmokestis rugsėjo mėnesį buvo kiek daugiau nei 900 eurų neatskaičius mokesčių. Tai būtų beveik 600 eurų į rankas. 

Visų Lietuvos dirbančiųjų vidutinės mėnesinės pajamos šiuo metu yra 1277 eurai neatskaičius mokesčių arba apie 811 eurų į rankas.

Šiuo metu visoje šalyje yra per 61 tūkst. gyventojų, kurie dirba parduotuvių pardavėjais. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų