Patogumu garsėjanti mikrobangų krosnelė yra greitas būdas pašildyti maistą, tačiau jei dedate lėkštę su maistu per vidurį mikrobangų krosnelės, apgailestaudami pranešame, kad naudojatės šia technologija neteisingai.
„Žinote, kai pakaitinate maistą mikrobangų krosnelėje ir kai kuriose vietose maistas yra karštas, o kitose – visiškai šaltas? – sakoma vaizdo įraše. – Taip atsitinka todėl, kad iš tikrųjų neturėtumėte dėti savo lėkštės per vidurį krosnelės. Ji turėtų būti ant krašto, kad galėtų iš tikrųjų suktis ir šilti tolygiai.“
Dabar, jei jaučiatės šiek tiek įsižeidę dėl tokio kaltinimo ir abejojate kažkokio atsitiktinio žmogaus autoritetu iš „TikTok“ – sveikiname, jūs turite kritinį mąstymą, kurio mums taip reikia pseudomokslo ir dezinformacijos eroje. Deja, jūs vis tiek klystate.
Internetiniame portale „Well + Good“ paskelbtame straipsnyje maisto mokslininkė ir „Panaceutics“ produktų plėtros vadovė Makenzie Bryson Jackson paaiškina, kodėl reikia dėti lėkštę su maistu ne per vidurį mikrobangų korsnelės. Visa tai sutelkta į pagrindinę mikrobangų krosnelės funkciją, kuri apima vandens molekules, naudojančias elektromagnetinę spinduliuotę kaip šilumos generavimo priemonę.
Tai paprastas ir greitas šildymo režimas, tačiau gali nepavykti, kai įvyksta tai, kas vadinama „pabėgusiu šildymu“. Kai tam tikros jūsų maisto dalys pradeda kaisti, šilčiausios įkaista greičiau, todėl šildymas bus netolygus. Tai yra „pabėgęs šildymas“ ir būtent tai atsitinka, kai, kaip sako TikTokeriai, „pakaitinate maistą mikrobangų krosnelėje ir kai kuriose vietose maistas yra karštas, o kitose – visiškai šaltas“.
Pasirodo, ta besisukanti lėkštė nėra tik funkcija, leidžianti mėgautis maisto šokiu, kol laukiate prispaudę nosį prie stiklo. Besisukanti lėkštė – tai funkcija, skirta tolygiai paskirstyti mikrobangų krosnelės bangas, o maistą padėjus ant lėkštės krašto, o ne per vidurį, gaminimo procesas bus tolygesnis.
Todėl daugumą maisto produktų ir patiekalų, kuriuos galima pasišildyti mikrobangų krosnelėje, yra siūloma pamaišyti. Taip maistas pašyla tolygiai.
Nepaisant to, nerekomenduotume gadinti kai kurių patiekalų, tokių kaip pyragas. O dar sveikiau greitai paruošiamą maistą pašildyti orkaitėje.