REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sirijos režimo ir opozicijos atstovai per penktadienį pasibaigusias derybas susitarė dėl „aiškios darbotvarkės“ siekiant taikos karo nualintoje šalyje, pranešė Jungtinių Tautų derybų tarpininkas Staffanas de Mistura.

Sirijos režimo ir opozicijos atstovai per penktadienį pasibaigusias derybas susitarė dėl „aiškios darbotvarkės“ siekiant taikos karo nualintoje šalyje, pranešė Jungtinių Tautų derybų tarpininkas Staffanas de Mistura.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Veteranas pasiuntinys S.de Mistura sakė planuojąs vėliau šį mėnesį vėl pakviesti į Ženevą abiejų pusių atstovus naujam derybų ratui. Tada turėtų būti aptartas kovos su terorizmu klausimas, kurį į darbotvarkę įtraukti paprašė Damaskas.

REKLAMA

„Traukinys pasiruošęs, jis jau stotyje ir šildo savo variklį. Viskas parengta, tereikia paspausti akseleratorių“, – sakė jis pasibaigus devynių dienų deryboms Šveicarijoje. „Manau, dabar priešais save turime aiškią darbotvarkę“, – sakė jis žurnalistams.

Ženevos derybomis, kurių ankstesnis ratas vyko pernai balandį, siekiama užbaigti 2011 metų kovo 15-ąją įsiplieskusį konfliktą. Prieš šešerius metus jis prasidėjo protestais prieš Sirijos lyderį Basharą al Assadą.

REKLAMA
REKLAMA

Nuo tada žuvo daugiau kaip 310 tūkst. žmonių, o šimtai tūkstančių gyventojų buvo priversti bėgti iš šalies. Dėl to Sirijos kaimyninėse valstybėse išaugo nestabilumas, o Europoje kilo didžiausia migrantų krizė nuo Antrojo pasaulinio karo laikų.

Ženevoje susitiko konfliktuojančių pusių atstovai bei pagrindinių jų partnerių pasiuntiniai, įskaitant Rusiją, kuri yra ištikima Damasko sąjungininkė.

Kova su terorizmu

Vis dėlto ankstesnėse derybose daugiausia dėmesio skiriama buvo vien tik darbotvarkei. Pagal 2015 metų pabaigoje JT Saugumo Tarybos priimtoje 2254-ojoje rezoliucijoje išdėstytus principus, derybose turėtų būti aptariamos trys sritys: valdymas, konstitucija ir rinkimai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau Damaskas reikalavo, kad į darbotvarkę būtų įtrauktas ir kovos su terorizmu klausimas. Tuo tarpu opozicija tam priešinosi ir teigė, kad Sirijos režimas „vilkina“ derybas, vengdamas kalbėti apie politinį perėjimą.

Aukštojo derybų komiteto (HNC), pagrindinės opozicinės grupės, delegacija teigė, kad naujausios Ženevos derybos buvo „daug pozityvesnės“ nei ankstesni derybų ratai. „Baigiame šį ratą be aiškaus rezultato... tačiau galiu pasakyti, kad šįkart jis buvo daug pozityvesnis“, – žurnalistams sakė HNC delegacijos vadovas Nasras al Hariri.

REKLAMA

„Tai buvo pirmas kartas, kai pakankamai giliai aptarėme Sirijos ateities bei politinio perėjimo klausimus“, – sakė jis po jau ketvirtųjų S.de Misturos tarpininkautų derybų. Po kiekvienos derybų sesijos, kurioms jis tarpininkavo, per spaudos konferencijas buvo jaučiamas priešiškumas. Sirijos režimo delegacijos vadovas Basharas al Jaafari savo ruožtu piktinosi HNC „teroristais“, o komitetas apgailestavo, kad nėra realaus „taikos partnerio“.

Vos prasidėjus deryboms praėjusią savaitę, jų dalyvius sukrėtė žinia apie mirtininkų išpuolį trečiame Sirijos mieste Homse, per kurį žuvo kelios dešimtys žmonių. B.al Jaafari po to pareikalavo, kad Ženevos derybų prioritetu taptų terorizmo klausimas.

REKLAMA

JT tarpininkas, kalbėdamas penktadienį besibaigiant deryboms, pripažino, kad šiuo metu tiesioginės derybos nelabai įmanomos. Visgi jis parodė nuotrauką iš derybų atidarymo ceremonijos, vykusios praėjusį ketvirtadienį, kurioje matomi abiejų pusių atstovai, viename kambaryje susirinkę pasiklausyti S.de Misturos sveikinimo kalbos. „Ši nuotrauka yra daug daugiau nei įsimintina. Ji labai simboliška. Tai buvo labai ypatinga akimirka, – sakė jis. – Buvo sulaužytas psichologinis barjeras.“

Tada jis pridūrė: „Žinau, kad Sirijoje dar yra žmonių, kurie vis dar tiki, jog yra karinis variantas ar karinis sprendimas.“ „Tai pramanai“, – sakė jis ir pridūrė, kad galiausiai nugalės tik „politinis sprendimas, susijęs su teisėtais Sirijos žmonių siekiais“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų