REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
11
Iš Minsko – pranešimai apie guminėmis kulkomis sužeistus protestuotojus (nuotr. SCANPIX)

Opozicijos šalininkų protestų krečiamos Baltarusijos vidaus reikalų ministras Juryjus Karaevas trečiadienį pareiškė, kad šalyje vyksta „karas“ ir kad teisėsaugos pareigūnai privalo būti pasiruošę naudoti prieš demonstrantus letalinę ginkluotę.

11

Opozicijos šalininkų protestų krečiamos Baltarusijos vidaus reikalų ministras Juryjus Karaevas trečiadienį pareiškė, kad šalyje vyksta „karas“ ir kad teisėsaugos pareigūnai privalo būti pasiruošę naudoti prieš demonstrantus letalinę ginkluotę.

REKLAMA

Po rugpjūčio 9-ąją įvykusių ginčijamų prezidento rinkimų, kurių nugalėtuoju buvo paskelbtas autoritarinis lyderis Aliaksandras Lukašenka, valdžiai slopinant demonstracijas žuvo keli žmonės, dar tūkstančiai buvo areštuoti, taip pat pasirodė šiurpių sulaikytųjų pasakojimų apie smurtą kalėjimuose. Režimas taip pat grasino pradėti naudoti prieš demonstrantus kovinius šaudmenis

„Milicininko vos nenužudė, o jis tik tada paleidžia į orą perspėjamuosius šūvius. Kodėl taip yra? Man sakoma, kad mūsų milicininkai kol kas nebuvo pasirengę nužudyti kaimyno iš savo kaimo, kraštiečio, savo rajono gyventojo“, – J. Karaevas sakė interviu politologui Aliaksandrui Sasnouskiui.

REKLAMA
REKLAMA

Anot ministro, per 26 prezidento A. Lukašenkos valdymo metus Baltarusijos teisėsaugos pareigūnai buvo pasirengę „elgtis tik humaniškai“, bet „tai iškrėtė žiaurų pokštą“.

REKLAMA

„Dabar situacija pasikeitė – vyksta karas... Atvirai ir įžūliai daroma įtaka, skatinama nebaudžiamumo ir baimės stoka. Ir mes vis dar įsisiūbuojame“, – pareiškė J. Karajevas.

VRM vadovas pabrėžė, kad savo užduotimi laiko būtinybę įtikinti kiekvieną milicininką, kad jo gyvenimas ir šeimos gerovė priklauso nuo to, „kaip greitai ir ryžtingai ištrauksi ginklą ir nustatysi, kad jau esi žudomas“.

Vis tik J. Karajevas patikino, jog „koviniai ginklai visų pirma naudojami nusikaltėlio veiksmams stabdyti, kai visi kiti metodai yra išsekę“ ir pabrėžė, kad Baltarusijos milicininkai kovinius šaudmenis naudoja paskiausiai.

REKLAMA
REKLAMA

Ministras priminė, kad saugumo pajėgos turi ir nemirtinų ginklų arsenalą: neginkluotus kovos būdus, gumines lazdas, ašarines dujas, vandens patrankas ir antrankius.

„Kad nieko neištiktų šokas: esame įpratę, kad Vakarų šalyse [demonstrantai] vaikomi vandens patrankomis. Tačiau pas mus vandens patranka kažkodėl sukelia šoką. Tai tiesiog dažytas vanduo, skirtas pykčiui kiek atvėsinti“, – sakė jis.

Ministro teigimu, nekalbama, kad koviniai ginklai bus naudojami „beatodairiškai prieš bet ką, prieš taikius protestuotojus“.

Tačiau, pasak jo, jei „asmuo įvykdo diversiją ar teroro aktą, užpuola milicijos pareigūną, ne tik priešinasi jam, bet ir griebiasi smurto, natūralu, kad jį būtina sustabdyti visu turimu arsenalu – nuo fizinės jėgos iki kovinių ginklų“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Baltarusijoje jau trečią mėnesį vyksta masiniai protestai dėl prezidento rinkimų, kurių laimėtoju buvo paskelbtas A. Lukašenka, vadovaujantis šaliai nuo 1994 metų. Opozicija ir Vakarų demokratijos šiuos rinkimus laiko suklastotais.

Buvusi kandidatė į prezidentus Sviatlana Cichanouskaja buvo paskelbusi Minskui ultimatumą, ragindama šalį nuo spalio 26 dienos streikuoti, jei A. Lukašenka nenutrauks smurto prieš protestuotojus ir neatsistatydins.

Ypatingai masinės demonstracijos paprastai rengiamos sekmadieniais, kuomet vien Minske į gatves išeina apie 100 tūkst. žmonių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų