REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Buvęs Vladimiro Putino patarėjas Andrejus Ilarionovas perspėja dėl gresiančios naujos aneksijos, kurią ketina įgyvendinti Maskva. Jo teigimu, Baltarusija nėra apsaugota, atsidūrė dar didesnėje grėsmėje, negu Ukraina. NATO ir ES strategija, anot Kremliaus kritiko, patyrė nesėkmę.

Buvęs Vladimiro Putino patarėjas Andrejus Ilarionovas perspėja dėl gresiančios naujos aneksijos, kurią ketina įgyvendinti Maskva. Jo teigimu, Baltarusija nėra apsaugota, atsidūrė dar didesnėje grėsmėje, negu Ukraina. NATO ir ES strategija, anot Kremliaus kritiko, patyrė nesėkmę.

REKLAMA

„NATO ir ES strategija remiasi tarptautinės tvarkos atstatymu – tokiu pavidalu, kokiu ji egzistavo iki Rusijos agresijos Gruzijoje 2008-aisiais ir Ukrainoje 2014-aisiais. Šie tikslai kol kas nebuvo pasiekti“, – „Die Welt“ pažymi Rusijos politikos ekspertas. 

Dabartiniai NATO planai demonstruoja ryškius pokyčius – Rusijos atgrasymui Baltijos šalyse ir kitose kaimyninėse valstybėse yra dislokuojami įvairių šalių kariai: vietoje to, kad būtų reaguojama į jau prasidėjusią agresiją, imtasi profilaktinių priemonių. Tačiau būtina imtis aktyvesnių veiksmų, rašoma vokiečių leidinyje. 

Baltarusijos problemos

A. Ilarionovo manymu, Europoje didžiausia grėsmė iš Rytų pusės kyla Baltarusijai.

„Šalis nėra NATO ar kito karinio aljanso narė, ji neturi veikiančios apsaugos, – pažymėjo jis. – Kyla klausimas, ką darytų NATO ar darytų kažką išvis, jeigu Baltarusiją užpultų ir aneksuotų“. 

REKLAMA
REKLAMA

Klausiamas, ko galėtų imtis Maskva Baltarusijos atžvilgiu, A. Ilarionovas pareiškė: „Pavyzdžiui, Baltarusijos prezidentas Lukašenka gali išeiti grybauti į mišką – ir nebegrįžti daugiau. Anksčiau mes jau matėme, kad Maskva turi daug būdų žmonėms pašalinti. O jeigu Baltarusijoje dingtų vadas, ten daugiau nebūtų kam duoti įsakymų. Tuomet greitai ir visa sistema susverdėtų“. 

REKLAMA

Eksperto manymu, Baltarusijoje žmonės jau 25 metus seka tik vieną žmogų – A. Lukašenką, o jis dar ir savo teisių perėmėjo neturi. „Nėra ir efektyvios pilietinės visuomenės, efektyvių partijų ar parlamento, – pažymėjo A. Ilarionovas. – 90 proc. visuomenės kalba rusiškai, daugelis žmonių – stačiatikiai, ir Rusijos reputacija ten iš esmės yra teigiama. Todėl Putinas čia be vargo susitvarkytų. (...) Ukrainoje karinių veiksmų pradžioje oligarchas suformavo savo asmeninius batalionus, kurie priešinosi Rusijos agresoriams. Tai buvo pilietinės kultūros ženklas. Baltarusijoje tokio dalyko nėra“. 

REKLAMA
REKLAMA

Rusijos pergalė Artimuosiuose Rytuose

Kalbėdamas apie Rusijos interesus Artimuosiuose Rytuose, A. Ilarionovas pažymėjo, kad ten V. Putinas „įrodė, kad jis yra daug gudresnis ir ištvermingesnis, negu buvęs JAV prezidentas B. Obama, negu prezidentas D. Trumpas ir jie abu, kartu sudėjus“. 

„Iki 2015-ųjų mes galvojome, kad dominuojanti jėga Artimuosiuose Rytuose yra amerikiečiai. Po V. Putino intervencijos ir dalinio Trumpo pajėgų išvedimo iš Sirijos, visi staiga suprato: amerikiečiai palieka šalį, o rusai ateina. (...) Nuo tol geopolitinė situacija Artimuosiuose Rytuose kardinaliai pasikeitė Putino naudai. Amerikiečius dabar visiškai ignoruoja. Tai yra didžiulė Putino politinė pergalė“, – įsitikinęs buvęs Rusijos prezidento patarėjas. 

Praėjusį mėnesį Rusijos ir Baltarusijos premjerai pasirašė bendrą susitarimą, kurio esmė – dviejų valstybių institucijų integracija. Tai paskatino kalbas dėl galimo Baltarusijos įtraukimo į Rusijos sudėtį. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų