REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pasaulio žiniasklaidos ir įvairių organizacijų dėmesį sukėlusi iraniečio Navido Afkari istorija vis dar plačiai aptarinėjama tema.

Pasaulio žiniasklaidos ir įvairių organizacijų dėmesį sukėlusi iraniečio Navido Afkari istorija vis dar plačiai aptarinėjama tema.

REKLAMA

27 metų sportininkui rugsėjo 13-ąją Irane buvo įvykdyta mirties bausmė. Jis buvo apkaltintas dalyvavimu 2018 metų piketuose prieš vyriausybę. Prie viso to pareigūnai kaltino N. Afkari per tuos neramumus demonstracijų metu Širaze nudūrus vandens tiekimo kompanijos darbuotoją.

Kaltinimų sulaukė ir jo broliai. Į šią situaciją dėmesį atkreipė pasaulio žiniasklaida, žmogaus teisių stebėjimo organizacijos, sporto organizacijų vadovai ir net Jungtinių Amerikos Valstijų prezidentas Donaldas Trumpas, kuris ragino Iraną adekvačiai įvertinti situaciją ir pakeisti bausmę sportininkui.

Bet kaip dėliojosi visos šios istorijos detalės ir kodėl sportininkas sulaukė tokios griežtos bausmės?

Sunkūs kaltinimai ir bausmė

N. Afkari niekada nedalyvavo olimpinėse žaidynėse, bet buvo savo šalies imtynių čempionas.

Jis sulaukė daugiau nei 20 kaltinimų ir buvo nuteistas dviem mirties bausmėmis. Į kaltinimus įėjo ne tik nužudymas, bet ir dalyvavimas nelegaliose demonstracijose, karo prieš Dievą kurstymas ir aukščiausio Irano lyderio įžeidimas.

REKLAMA
REKLAMA

Pats sportininkas griežtai neigė visus kaltinimus. Vis dėlto Iranas pirštu į rodė į paties atleto prisipažinimą dėl žmogžudystės, bet N. Afkari tikino, kad jis buvo išgautas naudojant fizinį ir psichologinį smurtą.

REKLAMA

Visą situaciją dar labiau apsunkino faktas, kad nužudytasis vandens tiekimo kompanijos atstovas, pasirodo, buvo slaptasis jėgos struktūrų agentas, kuris 2018 metai vykusioje demonstracijoje dalyvavo kaip civilis tam, kad kontroliuotų srautus bei apie vykstančius įvykius vėliau pateiktų ataskaitas savo vadams. N. Afkari buvo apkalintas peiliu nužudęs minėtą asmenį.

Nuo to laiko N. Afkari ir buvo suimtas.

„Mane tiesiog daužė lazdomis per nugarą, kojas, pilvą, rankas. Ant galvos movė plastikinį maišelį ir dusino, pylė alkoholį į nosį. Jie visaip norėjo išgauti tai, kas jiems reikalinga. Jei man bus įvykdyta mirties bausmė žinokite, kad aš tikrai nekaltas“, – N. Afkari žodžius prieš bausmės įvykdymą citavo žmogaus teisių organizacijos.

REKLAMA
REKLAMA

Kelios dienos prieš egzekuciją vykusiame pokalbyje sportininkas sakė, kad apie šį įvykį turi sužinoti visi.

„Žmonės, logiška, kad aš kovoju dėl savo gyvenimo. Esu kaltinamas tuo, ko nepadariau. Visi faktai rodo į mano nekaltumą. Jei man bus įvykdyta mirties bausmė 21-mame amžiuje, kai yra tiek žmogaus teisių gynimo organizacijų, Jungtinės Tautos ir t.t., aš tik noriu, kad žinotumėte, kad žmogus bandė kovoti, įrodyti, bet vis vien buvo pakartas“, – teigė N. Afkari.

Socialinėje erdvėje paviešintas ir paskutinis N. Afkari telefono pokalbis. Jame jis dar nė nenutuokė, kad jam ne už ilgo bus įvykdyta bausmė. Kalbėdamas su broliu jis prašė nesijaudinti ir tikino, kad netrukus turėtų būti perkeltas į kita vietą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot Iranijos atstovų, buvo ir liudininkų, kurie neva matė, kaip sportininkas tuo metu buvo nusikaltimo vietoje. Bet ir jie vėliau prisipažino, kad jiems buvo įsakytą, ką ir kaip reikėtų sakyti. Liudininkai tikino sportininką pirmą kartą gyvenime pamatę tik teismo salėje.

Vienas jų po viešo pasakymo apskritai dingo.

Tada buvo besta pirštu į neva video įrašus iš gatvėje esančių kamerų, kurie parodo, kad tuo metu, kai agentas buvo nužudytas, N. Afkari buvo būtent toje vietoje.

REKLAMA

Bet vėliau paaiškėjo, kad šie įrašai buvo daryti kelios valandos prieš įvykį ir sportininkas nieko blogo nedarė, o tik tuo metu ėjo šaligatviu. Įrašas nebuvo pateiktas kaip įrodymas ir teismo salėje. Kalbėta ir apie mistinius nužudymo scenos įrašus, bet ir jie pateikti nebuvo.

Šioje visoje istorijoje minimas ne tik N. Afkari, bet ir jo broliai Vahidas ir Habibas. Jie taip pat buvo apkalinti dėl prisidėjimo žudant agentą, dalyvavimu demonstracijose. Vahidas buvo nubaustas net 54 metų laisvės atėmimo bausme bei 27 kirčiais rykšte, o Habibas sulaukė 27 metų bausmės kalėjime ir 74 kirčių.

Vyrų motina taip pat kreipėsi į Irano teisėsaugą maldaudama pasigailėti sūnų ir tikėdamasi, kad teismas bus sąžiningas. 

REKLAMA

Egzekucija ir organizacijų nepasitenkinimas

„Kodėl jie taip skubėjo? Viskas, ypač po dėmesio iš pasaulio, buvo įvykdyta labai greitai “, – sakė sportininko advokatas Hassanas Younesi.

Įvairūs sportininkai rinki parašus, rašė laiškus Irano valdžios atstovams bei ragino sustabdyti egzekuciją ir pakeisti sprendimą. Pasaulio atletų sąjungą tikino, kad jei bausmė bus įvykdyta, Iranui gresia sankcijos. 

Tarptautinio olimpinio komiteto prezidentas Tomas Bachas išplatintame laiške rašė esantis šokiruotas visa šia situacija.

„Apgailestaujame visa situacija, tačiau raginame imtis kitų priemonių ir taikiai spręsti šią situaciją“, – Irano lyderiams adresuotame laiške dar prieš egzekuciją rašė T. Bachas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Navidas buvo vienas iš daugelio, kurios dalyvavo tose demonstracijose. Jis turėjo tam teisę. Navidas yra gerai žinomas  portininkas Irane, tad buvo pasirinktas kaip taikinys, kaip tiesiog geras pavyzdys“, – išplatintame laiške rašė pasaulio sportininkų sąjungos atstovai.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas savo „twitter" paskyroje taip pat ragino nebausti jauno sportininko. UFC organizacijos Danas White'as tikino raginęs prezidentą padėti, kalbėjęs su kitais aukšto rango atstovais, deja, situacijos tai nepakeitė.

Vis dėlto Iranas nesiklause nieko. N. Afkari buvo įvykdyta mirties bausmė, skelbiama, jį pakariant. Laidotuvės tai pat vyko labai paskubomis, galėjo dalyvauti vos keletas artimiausių šeimos narių. Kaip skelbiama spaudoje, ant vyro kūno buvo matomos daugybė mėlynių, galimai, jis prieš tai buvo mušamas ir kankinamas.

Šeimos nariai galėjo vos keletą minučių pamatyti vyro kūną.

Advokatas H. Younessi tikino, kad Iranas jautė per didelę susidomėjimą iš pasaulio, tad visą situaciją sprendė labai paskubomis. Kadangi nepasitenkinimas kilo ir šalies viduje, tad Iranas nusprendė nelaukti.

REKLAMA

Sporto pasaulyje jau prabilta apie norą išmesti Iraną iš olimpiados, nes yra pažeistas vienas pagrindinių principų – žmogiškumas.

„Sunku įsivaizduoti didesnį nusikaltimą žmogiškumui ir olimpinės chartijos pažeidimą nei nubausti nekaltą žmogų, iš kurio prisipažinimas buvo išgautas jėga“, – sakė pasaulio atletų asociacijos atstovas Brendanas Schwabas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vis dėlto tai daugiau kol kas pareiškimai ir neaišku, ar didžiosios sporto organizacijos tikrai imsis kažkokių konkrečių veiklų.

Patys iraniečiai, gyvenantis svetur, surengė piketo akcijos Nyderlanduose, JAV, Briuselyje, Toronte, Romoje, Berne, Berlyne. Tačiau Iranas atsivėrė tylos siena.

Nepaisant visko, kilusio pasipiktinimo, skandalo ir prašymų, 27 metų N. Afkari bausmė buvo įvykdyta. Vyras daugiau niekada nežengs ant sportinio kilimėlio, niekada neturės šanso varžytis olimpiadoje, niekada neturės šanso grįžti namo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų