Sakoma: valgysi žuvį - išliksi jaunas. Žuvies produktai saugo nuo kraujo apytakos ligų, mažina infarkto riziką. Vertingiausia žuvyse esanti medžiaga - omega-3 riebalinės rūgštys. Žmonėms, valgantiems daug žuvies, kur kas mažesnis infarkto pavojus.
Riebiose žuvyse daug vitamino D, kuris reguliuoja fosforo kiekį, kuris reikalingas augimui, organizmo ląstelių atsinaujinimui bei normaliai nervų būklei. Rekomenduojamos žuvų rūšys - lašišos, silkės, skumbrės, baltieji tunai ir upėtakiai.
Sumuštiniai su žuvimi
12 riekelių prancūziško batono, 20 g sviesto, 60 g sūdytos arba rūkytos lašišos, 5 rūkyti šprotai, 30 g marinuotų silkių filė, petražolių, paprikų, pomidorų.
Batono riekeles supjaustome ir pakepiname su sviestu. Atvėsiname ir sudedame lašišos, silkės ir šprotų gabalėlius, papuošiame agurkų, paprikos, pomidorų griežinėliais, petražolėmis.
Silkių suktinukai su putpelės kiaušiniais
2 silkės filė, 4 šaukštai garstyčių padažo, keli svogūno laiškai, 2 kietai virti putpelės kiaušiniai, 2 marinuoti agurkai, 1 raudonoji paprika, kelios citrinos skiltelės, žiupsnelis baltųjų pipirų, mairūno, baziliko, aliejaus, įvairių salotų lapų.
Silkės puseles ištriname garstyčiomis, apibarstome smulkiai supjaustytais svogūnais ir apšlakstome citrinos sultimis. Ant silkės dedame marinuotus agurkėlio gabaliukus ir susukame, persmeigiame dantų krapštuku. Užpilame aliejumi ir įdėję prieskonių palaikome parą. Suktinukai patiekiami ant salotų lapų ir papuošiami putpelės kiaušinio puselėmis, citrinos skiltelėmis ir paprika.
Lašišos filė suktinukai su aštriu padažu
200 g šviežios lašišos filė, druskos, juodųjų maltų pipirų, 2 aštriosios paprikos, 50 g porų, aliejaus, 1 citrina, žalumynų (krapų, petražolių, čiobrelių), krakmolo, balzamino acto.
Nulupame lašišos filė odą ir skersai raumenų supjaustome 1 cm storio ir 2 cm pločio juostelėmis. Jas pamarinuojame su citrinos sultimis, prieskoniais, aštriosios paprikos griežinėliais, kapotais krapais. Į vidų įdedame paprikos griežinėlį, iš vieno galo tvarkingai susukame lašišos juosteles. Kad neiširtų, suktinukus per sujungimą persmeigiame dantų krapštuku. Skardą išklojame aliuminio folija ir ant jos sudėliojame suktinukus. Orkaitę iš anksto įkaitiname iki 180 laipsnių ir patiekalą kepame apie 12 min. Suktinukai turi būti sultingi, neperkepę.
Padažas: į įkaitintą keptuvę įpilame aliejaus, sudedame supjaustytą porą, aštriosios paprikos griežinėlius ir pakepiname. Įpilame balzamino acto, cukraus, druskos, 1 arbatinį šaukštelį krakmolo. Kai masė sutirštės, nukeliame nuo ugnies. Iškeptus lašišos suktinukus sudedame į lėkštę (prieš tai išimame krapštukus) ir apipilame padažu. Garnyrui tinka šviežios morkos su sviestu.