Vida VENCLOVIENĖ
Protingai renkantis patiekalus galima būtų išspręsti nemažai problemų: tiek gyvenimiškų, tiek ir susijusių su meilės reikalais. Jei išmoktume teisingai naudotis "meilės virtuve", galėtume atskleisti visas meilės santykių tarp vyro ir moters paslaptis, įveikti daugybę kliūčių, trukdančių mėgautis meilės teikiamais malonumais.
Yra keletas pagrindinių erotinės virtuvės principų. Atrodisiakai - taip vadinamos medžiagos ir produktai, stimuliuojantys lytinį potraukį ir didinantys lytinį aktyvumą. Seksualumą žadinančių patiekalų gamybai naudojama gausybė įvairiausių žolių, daržovių, vaisių, šaknų ir prieskonių. Taip pat nereikėtų pamiršti ir pieno, jo produktų: kefyro, varškės, sūrio, jogurto.
Maiste, kurį žmogus valgo, turi būti gausu vitaminų, tarp jų ir "dauginimosi" vitaminų - A ir E. Jų yra kiaušiniuose, menkių kepenėlėse, morkose. Lytiniam susijaudinimui būtinas vitaminas B, kurio turi ankštinės kultūros, bulvės, žuvis.
Be vitaminų, maiste turi būti organizmui reikalingas kiekis baltymų, riebalų ir angliavandenių.
Seksualumą žadinančių patiekalų ruošimui naudojama raguočių mėsa, įvairių rūšių žuvis. Iš žuvų pati vertingiausia lytinį potraukį didinanti žuvis - plekšnė. Iš laukinių paukščių - fazanai ir strazdai, iš naminių paukščių "meilės" delikatesu laikomos gaidžių skiauterės. Meilę žadinantis gėrimas - kupranugarės pienas.
Dar senovėje potencijai pakelti žmonės vartojo narkotikus - miltelių, tepalų ir gėrimų pavidalu. Rytuose garbino aistrą žadinantį opiumą. Be haliucinogeninių kaktusų ir grybų neapsieidavo ritualinės orgijos Centrinėje Amerikoje. Europoje buvo ypač vertinami grybai - triufeliai, "įpučiantys prigesusią ugnį". Laukinė garstyčia, mėta, krienai, anyžius, čiobrelis, salieras, kalendra, šparagai ir senoviniuose, ir šiuolaikiniuose formacijos žinynuose įvardijami kaip priemonės "aptingusiems" lytiniams organams pažadinti.
Daugumos gydytojų ir žiniuonių nuomone, preparatai, kurių sudėtyje yra augalų žiedadulkių, medaus, riešutų, alyvuogių aliejaus, bananų, kviečių daigų, yra pačios geriausios priemonės seksualiniam aktyvumui išlaikyti. Beje, ir kapucinų ordino vienuolių išpopuliarintas kapučinas - kava su putota grietinėlės "kepurėle" - padeda išlaikyti seksualinį aktyvumą.
Kalbant apie afrodiziakus, būtų tikra nuodėmė nepaminėti ženšenio. Jis - tikras afrodiziakų karalius, šį "titulą" saugantis jau keturis tūkstančius metų. Aistrą žadina ir muskato riešutai, pipirai, gvazdikėliai, šafranas, imbieras, rozmarinas, kitos aromatingosios žolelės ir prieskoniniai augalai. Kai kuriose šalyse afrodiziakų sąrašas buvo papildytas artišokais ir česnakais.
Egzotiniais afrodiziakais laikytos kai kurių gyvūnų tam tikrų liaukų išskyros. Taivanyje ir Malaizijoje ir šiandien seksualumui sužadinti vartojamas gyvačių kraujas ar driežų odos milteliai.
Europoje daug amžių buvo žinoma ispaniškoji muselė, kurios kūnelis ir sparneliai turi daug kantaridino, sukeliančio stiprų susijaudinimą. Didžiosios prancūzų revoliucijos metu ji buvo neatskiriama meilės saldainiukų ir gėrimų dalis. Tačiau elgtis visuomet reikia apgalvotai, atsargiai ir nepiktnaudžiauti aistrą žadinančiomis priemonėmis. Dauguma jų, pasižyminčių stipriu stimuliaciniu poveikiu, gali išprovokuoti hipertoninę krizę arba priapizmą (ilgalaikę skausmingą reakciją).