Moterys, vartojančios vitaminą D kaip maisto priedą, beveik dvigubai rečiau suserga išsėtine skleroze.
JAV Harvardo visuomenės sveikatos mokyklos mokslininkė Kassandra Munger (Kasandra Manger) JAV neurologijos akademijos žurnale teigia, kad daug su maistu vitamino D gaunančios ir papildomai šio vitamino tabletes geriančios moterys gerokai sumažina tikimybę susirgti išsėtine skleroze.
Taip pat nustatyta, kad vien iš maisto vitaminą D gaunančios moterys tokių gerų rezultatų nepasiekia.
Tokias išvadas mokslininkė padarė per 20 metų išanalizavusi beveik 180 tūkstančių moterų, iš kurių išsėtine skleroze susirgo 173. Daugiau kaip 400 IU (tarptautinių vienetų) multivitaminų per parą gavusios moterys tikimybę susirgti šia liga sumažino 40 procentų.
"Rezultatus dar reikia patvirtinti papildomais tyrimais, bet ir taip jau nuostabu, kad paprasčiausi multivitaminai taip sumažina pavojų susirgti išsėtine skleroze", - teigia K. Munger.
Kadangi buvo geriamas vitaminų mišinys, sunku įvertinti, kokia dalis teigiamo poveikio tenka vitaminui D ir kokia - kitiems vitaminams.
Vis dėlto savo darbu autorė parodė, kad gautas efektas panašus į dažnesnio buvimo saulėje poveikį. Saulės šviesoje organizmas gamina vitaminą D. Jei būdami 6-15 metų amžiaus žmonės vasarą kasdien bent po 2-3 valandas išbūna saulėje, taip pat savaitgaliais ar per atostogas, tikimybė susirgti išsėtine skleroze smarkiai sumažėja.
dpa-ELTA