Lietuvoje kasmet iki 12 000 gyventojų suserga infekcinėmis žarnyno ligomis. Tokių ligų protrūkis ypač jaučiamas šiltuoju metų laiku. Dažniausia susirgimų priežastis - apsinuodijimas netinkamai paruoštu ar netinkamomis sąlygomis laikytu maistu. Dažniausiai žmones kamuoja salmonelės, stafilokokinės toksikozės, enterokokai, botulizmo bakterijos.
Gydytojų epidemiologų teigimu, apsinuodijimo galima lengvai išvengti, tik būtina maistą tinkamai gaminti (paruošti), paruošus - tinkamai saugoti (ne aukštesnėje nei rekomenduojama temperatūroje) ir, be abejo, nepamiršti elementarios higienos - kuo dažniau su muilu plauti rankas.
Kaip žinia, kiekviena bakterija turi optimalią temperatūrą, kuriai esant pradeda aktyviai daugintis. Daugelio organizmo apsinuodijimą sukeliančių bakterijų dauginimosi temperatūra atitinka žmogaus kūno temperatūrą. Nors šaldytuve laikomuose maisto produktuose esančios bakterijos nežūsta, jos bent nesidaugina.
Kad išvengtumėte infekcinių žarnyno susirgimų, vasarą turėtumėte šaldytuvą reguliariai ir kuo dažniau valyti, išplauti sodos tirpalu. Žaliai mėsai, žuviai ir paukštienai pjaustyti būtina įsigyti skirtingas medines lenteles ir niekada jų nesumaišyti. Ant tos pačios lentelės negalima pjaustyti daržovių ar vaisių. Mėsai skirtą lentelę po naudojimosi būtina kruopščiai nuplauti karštu vandeniu (geriausia, kad jis būtų maždaug 85-90 laipsnių karščio), būtinai panaudojant ir nuriebalinančių skysčių arba ant plaunamos lentelės užberiant sodos. Atidarytas pieno pakelis ar grietinės indelis pasinaudojus turi būti sandariai uždaromas, geriausia - hermetiškai.
Kiaušinius, žalią mėsą ir jau pagamintus maisto patiekalus reikia laikyti atskirai.
Net ir tuomet, kai maisto produktų skonis ir kvapas nepriekaištingi, nereiškia, kad juose nėra apsinuodijimą galinčių sukelti bakterijų. Beje, šiuo atžvilgiu ypač apgaulingos yra salmonelės.
Bent jau vasaros metu reikėtų atsisakyti blogo įpročio suvartoti maisto likučius, nors produktai jau būtų ilgokai pastovėję. Gydytojai infekcionistai atkreipia dėmesį, jog į infekcines ligonines patenkantys sunegalavę šalies gyventojai prisipažįsta valgę būtent sugedusius maisto likučius, nes nenorėję jų išmesti. Beje, kad tokių likučių nesusikauptų, geriausia maisto produktus pirkti nedideliais kiekiais, patiekalus ruošti tik vienam kartui, o jei maisto liko, jį būtina laikyti tik šaldytuve.
Nepatartina maisto produktus (pieną, varškę, sūrį) pirkti iš atsitiktinių asmenų, gatvės prekeivių. Vasaros metu geriau negerti nevirinto vandens, maisto produktus būtina apsaugoti nuo musių.
Na, o jei šeimos narys vis dėlto sunegalavo (suviduriavo), jam reikia duoti atskirus indus, dažnai valyti patalpą, dezinfekuoti ir ligonio naudojamus indus, ir patalynę. Jei, laikantis atitinkamo režimo ir dietos, viduriavimas, pilvo skausmai per pusdienį nepraeina, būtina skubiai vykti į gydymo įstaigą.