Nuo sausio Lietuvoje liberalizavus alkoholio rinką, stipresnio negu 22 laipsnių alkoholio gamybos verslu ketina užsiimti Kauno bendrovė "Italiana International".
Vynus bei likerį iki šiol gaminanti "Italiana International" šiuo metu atlieka paruošiamuosius darbus stipraus alkoholio gamybai.
"Numatome pradėti nuo brendžio, kadangi tai yra giminingas vynui vynuogių produktas. Truputį vėliau - gaminti konjakus ir degtinę, o iki metų pabaigos rinkai numatome pasiūlyti visą stipriųjų gėrimų gamą", - sakė bendrovės direktorius Egidijus Daukša.
Bendrovė "Italiana International" planuoja ir tekilos išpilstymą, šiuo metu deramasi dėl licencijų įsigijimo.
Vien per pirminį etapą į stiprių alkoholinių gamybą, išpilstymą "Italiana International" planuoja investuoti apie 5 mln. litų.
E. Daukšos vertinimu, naujų gamintojų atsiradimas labiausiai paveiks importuotojus, kurie už parduodamą produkciją gauna labai didelius pelnus bei sumažins išpūstas stipriųjų alkoholinių gėrimų kainas.
"Manau, kad nišą rasime taip, kaip ją radome vynų rinkoje", - sakė E. Daukša.
Kauno alkoholio gamintojai žaliavą tiekia verslo partneriai iš Italijos, Prancūzijos ir kitų Europos šalių. Šiuo metu "Italiana International" asortimentą sudaro putojantys vynai, vermutai, likeriai.
Vien per praėjusius porą metų įmonės gaminiai buvo įvertinti net 26 kartus, - įvairiuose tarptautiniuose degustaciniuose konkursuose laimėta 17 aukso ir 9 sidabro medaliai.
Įstatinis "Italiana International" kapitalas yra 21 mln. litų. Užpernai bendrovė pasiekė 17 mln. litų apyvartą, dalį produkcijos ji eksportuoja į užsienį.
Iki šių metų sausio stipresnius nei 22 laipsniai alkoholinius gėrimus galėjo gaminti tik valstybei priklausiusios alkoholio gamintojos: Kauno "Stumbras", Alytaus "Alita", "Vilniaus degtinė", "Anykščių vynas" (jis dabar privatizuojamas). Po alkoholio rinkos liberalizavimo tokia teisė suteikiama visoms to norinčioms įmonėms, atitinkančioms teisės aktų keliamus reikalavimus.
ELTA