Valgomieji grybai yra vieni seniausių žmogaus vartojamų produktų. Jie valgomi švieži, marinuoti, džiovinti, sūdyti. Savo maistine verte pievagrybiai lenkia net mūsų plačiai vartojamas daržoves.
Pievagrybiuose yra beveik visų žmogui reikalingų amino rūgščių, vitaminų, mineralinių medžiagų, juose daug fosforo ir kalio, riebalinių medžiagų, ypač lecitino, kuris mažina cholesterolio kiekį kraujyje. Štai keli paprasti ir greitai pagaminami patiekalai iš šių maistingų grybų.
Pievagrybių salotos
200 g pievagrybių, 70 g juodųjų alyvuogių, 2 pomidorai, 1 poro baltoji dalis, petražolių, keli salotų lapai, 2 šaukštai citrinos sulčių, aliejaus, druskos, juodųjų maltų pipirų.
Pievagrybius nuvalome ir susmulkiname, pomidorus supjaustome kubeliais, porą griežinėliais, sudedame alyvuoges. Citrinos sultis sumaišome su aliejumi, pipirais, druska ir užpilame ant salotų. Viską sumaišome ir papuošiame petražolėmis bei salotų lapais.
Pievagrybių sriuba
500 g pievagrybių, 1 šaukštas sviesto, 1 šaukštas manų kruopų, prieskoninių daržovių 2 šaukštai grietinės, petražolių, druskos, juodųjų maltų pipirų.
Pievagrybius nuvalome, nuplauname ir nusausiname. Pašildome keptuvėje pusę sviesto ir apkepiname pievagrybius. Dviejuose litruose vandens išverdame prieskonines daržoves. Kai suminkštės, išimame ir suberiame manų kruopas, kelias minutes paverdame ir sudedame pievagrybius bei likusį sviestą. Užverdame. Paskaniname grietine ir sukapotomis žaliomis petražolėmis.
Omletas su pievagrybiais
300 g pievagrybių, 4 kiaušiniai, 1 raudonoji paprika, 2 svogūnų galvutės, truputis svogūno laiškų, 2 šaukštai pieno, aliejaus, druskos, juodųjų maltų pipirų.
Kiaušinius išplakame su pienu, įberiame druskos, pipirų. Grybus nuvalome. Papriką, pievagrybius ir svogūnus supjaustome ir suberiame į kiaušinius. Plakinį kepame aliejuje. Prieš patiekdami apibarstome supjaustytais svogūno laiškais. Skanu su batono riekute, aptepta sviestu.