• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pavasarį - vitamininiai kokteiliai

Yra tokia prancūzų patarlė: "Geras virėjas atstoja gydytoją". Pasibaigus žiemai ši patarlė labai tinka. Juk kaip tik šiuo periodu mūsų organizmui būtinas ne tik skanus, bet ir sveikas maistas. Jame turi būti kuo daugiau vitaminų. Antraip mums gresia avitaminozė.

REKLAMA
REKLAMA

Avitaminozė - tai liguista būsena, kai organizmui trūksta kurio nors vieno ar kelių vitaminų. Kartais avitaminozės priežastis būna didesnis organizmo vitaminų poreikis (ypač vėsiu arba karštu oru, nuolat fiziškai persitempiant, nuvargstant nerviškai ir psichiškai, kai trūksta deguonies, nėštumo, žindymo metu).

REKLAMA

Simptomai, kad organizmui trūksta vitaminų: bendras silpnumas, neatsparumas infekcinėms ligoms, bėdos dėl odos ir dantenų). Jei avitaminozė didesnė, atsiranda poodinių kraujosruvų.

Neretai avitaminozės fone išsivysto kitos ligos. Pavyzdžiui, dėl vitamino A stygiaus gali išsivystyti vištakumas, išberia odą, ji tampa sausa, slenka plaukai, lūžinėja nagai. Jei trūksta vitamino B1 (tiamino), pastebimas nervinis išsekimas, nuovargis, vargina nervinės kilmės odos ligos, neuritas.

REKLAMA
REKLAMA

Jei trūksta vitamino B2 (riboflavino), būdingas silpnumas, akių paraudimas, graužimas, sutrūkinėja lūpų kampučiai. B6 stygius išprovokuoja seborėjinį dermatitą, pastebimas liežuvio uždegimas, vaikus gali pradėti varginti traukuliai, mažakraujystė.

Dėl vitamino C trūkumo pradeda kraujuoti dantenos, gali išsivystyti skorbutas. Vitamino D trūkumas pasireiškia rachitu. Jei trūksta vitamino PP (nikotininės rūgšties), gali pradėti varginti podagra ir kai kurios nervų ligos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vištakumo profilaktikai rekomenduojama vartoti produktus, kuriuose gausu vitamino A (morkas, špinatus, salotas, svogūnų laiškus, abrikosus, juoduosius serbentus, agrastus, pieną, sūrį, grietinėlę, alyvų aliejų, kiaušinio trynius, ikrus, žuvies ir kitų jūros gyvūnų kepenėles). Taip pat naudingos sorų kruopos.

REKLAMA

Skorbutas - liga, išsivystanti vartojant produktus be vitamino C. Pakanka 3-6 mėnesius organizmui gauti mažiau vitamino C, ir tuoj pajusite, kad greitai pavargstate, netenkate jėgų, esate mieguistas, svaigsta galva. Išoriniai skorbuto požymiai - ausų, nosies, lūpų, pirštų ir nagų pamelsvėjimas, dantenų paburkimas ir kraujavimas, blogas burnos kvapas, dantų klibėjimas.

REKLAMA

Išvengti skorbuto padės kuo didesnis šviežių uogų, vaisių ir daržovių vartojimas. Ypač naudingi juodieji serbentai, erškėtuogės, citrusiniai vaisiai, obuoliai, pomidorai, svogūnai ir jų laiškai, česnakai, morkos.

Be to, rekomenduojama gerti kuo daugiau spanguolių sulčių ir dažniau skalauti burną karštu vandeniu arba ąžuolo žievės nuoviru (1 arbatinis šaukštelis stiklinei vandens), taip pat spiritiniu krienų užpilu. Jei ant kūno atsiranda opų, patariama dėti alaus mielių kompresus ir 3-4 kartus per dieną suvalgyti po truputį mielių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jei organizmui trūksta vitaminų C ir A, labai naudingas raktažolių užpilas. Vos pavasariop prasikala raktažolių lapeliai, nuskinkite ir išdžiovinkite. 1 valgomą šaukštą smulkintų džiovintų raktažolių užplikykite stikline vandens ir pusvalandį palaikykite termose. Po to nukoškite ir gerkite po trečdalį stiklinės triskart per dieną, likus pusvalandžiui iki valgio.

REKLAMA

Ženšenis ne veltui vadinamas gyvenimo šaknimi. Spiritinis ženšenio užpilas arba ekstraktas labai stiprina organizmą ir net labai nusilpusius žmones gali pastatyti ant kojų. Ženšenio užpilas, ekstraktas arba tinktūra vartojama po 15-20 lašų triskart per dieną prieš valgį.

REKLAMA

Citrinvyčio vaisių užpilas ne tik stiprina nervų sistemą, padeda įveikti mieguistumą, fizinį, protinį nuovargį, bet ir gerina regėjimą. Vartoti po 20-30 lašų 2-3 kartus per dieną, 4 valandos po valgio.

Idealus vitaminų šaltinis - šviežios sultys. Ypač jas tinka sunkti iš kelių rūšių vaisių ar daržovių, kurias pasigardinkite medumi.

Trūkstant vitaminų žolininkai rekomenduoja vitamininį gėrimą "Sveikata". Sumaišykite po 20 gramų ožerškio šaknų, radiolos šaknų, melisos ir po 30 gramų dilgėlių ir erškėtuogių. 2 valgomus šaukštus mišinio užplikykite termose dviem stiklinėm vandens. Po trijų valandų nukoškite, pagardinkite medumi ir gerkite po pusę stiklinės 3-4 kartus per dieną, likus pusvalandžiui iki valgio.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų